Skip to main content
search

Днес ще ви срещнем с Алекс Ковачев. Като основател на IDEA, дизайнерско студио, известно както у нас, така и в чужбина, Алекс води динамичен начин на живот. Той ни разказва за това как балансира между усилената работа и почивката, и как намира своето вдъхновение…

  • Разкажи ни как протича денят ти.

В идеалния вариант ставам рано, спортувам. Следват оперативки и срещи в офиса, обяд, продължение на работния процес.  Финалът на деня е вкъщи при семейството ми. В реалния вариант – често пропускам спорта.

Старая се “скелетът” на моя ден да бъде еднакъв, за да съм пълноценен във всяко отношение.

  • Как си почиваш от ежедневието? Кой е любимият момент от твоя ден?

Обичам да готвя, отскоро се уча да свиря на пиано. То развива друга част на мозъка, различна от всички останали. (фронталния лоб, отговорен за вземането на решения и решаването на проблеми; бел. ред.) Пътуванията са моето друго бягство. Препоръката ми тук, за да са успешни, е да са по-дълги и без телефон за известен период. Така успяваш да превключиш на друга вълна, да си починеш и да се върнеш готов!

  • А какво те зарежда?

Пътуванията ме зареждат, изложенията ме зареждат, клиентите ме зареждат… Говорим си за творчески или за личен заряд?

  • Сподели ни и за двете.

Не ми помагаш (смее се). Много обичам да пътувам, да виждам различни подходи към всичко, различна култура. Всяко място, било то заради културата или заради географското му местонахождение, ти предлага различни решения на ежедневните проблеми. Това за мен е много интересно и ме изпълва. Когато пътувам,  обичам да наблюдавам как се случват тривиалните, ежедневни неща на дадена локация. Кое е сходно, кое е различно…

Снимка: Instagram | Alexander Valentine Atelier

  • Разкажи ни за хобитата си.

Аз нямам много хобита. Работата ми е хоби.

Работя почти постоянно, въпреки че  към днешна дата се опитвам да си поставям граници. Когато пътувам, дори и когато съм на почивка, се долавям, че гледам, например, разпределението на нещо. Еди-кое си как е направено, тази къщата колко е хубава, този хотел с каква настилка е, кое не ми допада. Работата наистина присъства във всеки един аспект от съществуването ми.

  • Как пътуванията променят гледната ти точка като личност и като специалист?

Като личност се опитвам да бъда много наблюдателен и да видя какво се случва на другите места. Как хората решават проблемите си и какви са навиците им. Черпя позитивите.

Професионално постоянно наблюдавам и се опитвам да открия нещо, което е добра практика.

И да му намеря приложение или да го комбинирам с други наши добри практики. Ако видя, че нещо е лошо като подход, също се старая да видя дали ние не правим нещо сходно, просто по малко по-различен начин.

  • А колко важен за теб е спортът?

Много, въпреки че не спортувам толкова, колкото бих искал. Спортът е от изключително значение, както за тялото – то реагира по друг начин, така и за ума – отделя хормони, които те карат да се чувстваш по различен начин. Когато спортувам, повишавам не само тонуса ми, но и продуктивността. Дисциплината е трудна и нова глава от моята книга,  иначе бих тренирал повече.

  • Има ли нещо, което винаги си искал да опиташ, но не си успял досега?

Да скоча с парашут или бънджи. И само първото е достатъчно. Някой ден и това.

  • Кои са личностите, които те вдъхновяват?

Безброй са. Харесвам хора, които правят необичайни неща. Илон Мъск, който от програмист е станал производител на космически кораби и първият full-time производител на електромобили. Създава първата фирма, която ги прави. Това е постижение, без значение дали харесваш работата му. Факт е, че е първият.

Tesla Model S | tesla.com

Бил Гейтс, най-богатият човек в света, който е обещал да дари всичките си пари. Интересно е, че покрай себе си е направил така че негови приятели, които също са в списъка с най-богатите хора, да обещаят 90 – 95% от състоянието си за фондацията. Той сам е докарал филантропията до ниво, което човечеството не е виждало досега. Това е впечатляващо! Много повече от това, че е натрупал най-сериозното богатство като човек.

Част от примерите, но и не само. Вдъхновяват ме хора, които правят нещо добро. Тоест  – някой, който помага на възрастен човек, отстъпва му мястото си да седне. Всякакви хора правят всякакви изумителни неща. Най-очевидните примери са известните личности.

Сещам се за Леонардо ди Каприо, който е невероятен активист на тема околна среда.

Примерите са много. Просто трябва да ги последваме. Те мислят не само за собствения си прогрес и  собственото си развитие,  а и за това как то може да помогне на всички останали. Това е вдъхновяващо!

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu