Skip to main content
search

Архитектурата и светлинните фестивали имат дълга история на взаимодействие. От древни времена архитекти и художници са използвали светлината, за да подчертаят дизайна на сградите и да създадат вълнуващи визуални ефекти.

Но светлинните фестивали са нещо повече от това – те могат да променят начина, по който хората възприемат архитектурата на градовете и забележителностите в тях.

Именно светлинните фестивали днес са събитията, които представят симбиозата между съвременните 3D мапинг технологии, изкуството и съществуващата градска архитектурна среда, разказвайки личната история на визуалните артисти върху вече познатия ни град.

Визуализация, Lunar 2023

Фестивалите могат да бъдат използвани и като средство за подчертаване на културното и историческо наследство на градовете или оживяване на древни забележителности, които невинаги са поставени на преден план.

Пример за такова събитие е и тазгодишното второ издание на Фестивала на светлините LUNAR в гр.София. То ще се проведе в рамките на четири вечери – между 11 и 14 май 2023 г. Артисти от цял свят ще разкажат своите истории, ще провокират въображението и изненадат публиката чрез своите вълнуващи 3D мапинг проекции и светлинни инсталации.

 Фестивал на светлините LUNAR 2023

Фестивал на светлините Lunar 2022, гр.София

Събитието включва разнобразие от сценарии под открито небе в едни от най-красивите сгради, паркове и площади в столицата, като достъпът до всички произведения е свободен.

Посетителите на фестивала имат възможност да се насладят на светлинните спектакли, като се разхождат по познатите улици на града си. Тези изживявания им дават възможност да откриват нови идеи и да развиват мнения и гледни точки, възприети от съкровените послания, които всеки от визуалните артисти предава чрез своето творчество.

Светлинно шоу 2018, гр.Берлин

Светлинните инсталации променят архитектурната перспектива на местата в София, като подчертават или променят контура на сградите, създават нови форми и образи, които да се слеят с архитектурата на мястото и пресъздадат своята нова история. Авторите играят със спецификите на проекциите върху сгради, екстериорната архитектура и изследват как релефът, различните дълбочини и текстури на повърхността преобразяват изображението.

Светлинно шоу София 2022, парк Врана

Използвайки архитектурата, изкуството и музиката като водещ инструмент, 23-те произведенията от тазгодишното издание на LUNAR в гр.София ангажират зрителя с различни теми вълнуващи съвременния свят – от опазването на планетата, през очите на пчелите (Национална библиотека “Св. св. Кирил и Методий”), устойчивостта и преизползване на материалите от ежедневието (пл. „България”), темата за собственото ни въображение (пл. “Независимост”), светлинната интеракция с публика (Градска градина), до изкуствения интелект и много други.

Повече информация за програмата научете тук:

Програма Lunar 2023, гр.София

Артистите предлагат ново визуално изживяване, което може да накара хората както да видят сградите и знаковите места от различен ъгъл така и да предадат своя личен разказ.

Светлинно шоу 2021, гр.Гент

Светлината винаги е била мощен инструмент, който може да промени изцяло облика, усещането и възприятието на една сграда или пространство. Именно поради тази причина светлинните фестивали се организират на места, където архитектурата може да бъде използвана като голямо платно за творчески изяви. Технологията променя вече познатите ни значими обекти и ги превръща в нови произведения на изкуството!

Вяра Илиева

Бъдещ архитект, който умее да рисува. “Точно както в архитектурата, всяка картина започва със скица, мислена идея, оформяща се за първи път на листа, преминава през палитра от действия и стига до краен продукт. Разликата е, че ние трябва да обитаваме архитектурата. Разбира се, можем да обитаваме и картини, но само за миг в съзнанието си.” Бъдещ архитект, заинтересован от човека и обществените нужди.

Остави коментар

Close Menu