Skip to main content
search

Заглавна снимка: вляво – https://myphotostudio.bg/, Мартин Методиев; вдясно – Български архитектурен модернизъм

Интересно е как съпреживяваш един град, пораствайки в него. Обектите от значение стават тези, с които си имал пряк досег, където си създал спомени и принадлежност. Други остават чужди и някак встрани. Такава сграда за мен беше сградата на Минната дирекция – така позната и с централно местоположение за града, но нищо повече. Съвсем случайно тази година попаднах на изненадващи снимки от интериора й, качени от фондация „Български архитектурен модернизъм“, които ми разкриха какво съкровище е всъщност. Няколко месеца по-късно имах възможност да я видя и на живо. А ето и какво се случи и какво трябва да знаем за архитектурата и интериора на Минната дирекция.

Снимка: Бгспомен

Съвсем наскоро в Перник се проведе първата архитектурна разходка, представяща сгради, представители на междувоенния период. „Архитектите – Обиколка на знакови за града сгради“ се състоя по покана на фондация РестАрт Перник, а лектори бяха изкуствоведите Васил Макаринов и Теодор Караколев от фондация „Български архитектурен модернизъм“.

Снимка: Български архитектурен модернизъм

“Слава на миньорския труд”

Идеята на разходката беше да покаже специфичната архитектура на Перник – град, развил се около минната индустрия.

Прочетете още: Твърди ливади – първият работнически жилищен комплекс.

Времето беше с нас и разходката премина под топлите октомврийски слънчеви лъчи. Събитието беше събрало голяма група от всякакви възрасти с разнородни интереси. Лекторите показаха както примери за крайните прочити на модернизма, така и за образци на паралелно проявяващи се стилове. Акцент в програмата беше посещението на Минната дирекция, което беше и изненада за слушателите. Васил и Теодор споделиха, че тя е една от най-впечатляващите и запазени до днес обществени сгради от периода между двете световни войни в България.

Снимка: Български архитектурен модернизъм

Минната дирекция е създадена от архитектите Коста Николов и Илия Попов през 1932 г.

Разположена на пл. „Свети Иван Рилски“, тя е с ключово място за града и е в непосредствена близост до едноименната църква и по-късно появилата се сграда на Общината. Строена е с административна функция, каквато остава и до днес. Разполага с малък минен музей и зали за официални събития.

Снимка: Български архитектурен модернизъм

Нека разгледаме стиловете, които са преплетени в архитектурата на сградата.

Минната дирекция принадлежи на един силно еклектичен период – време на „наваксване“ с европейските образци и изграждане на ключови за градовете здания. Сред смесицата от стилове, които я оформят, откриваме препратки към неоренесанс, неоготика, националромантизъм и др. Едновременно с това някои от характерните елементи на интериора са в стил ар деко.

Снимка: Български архитектурен модернизъм

Ценен и необичаен за периода си архитектектурен образец

В планово отношение сградата разполага с два вътрешни двора, които осветяват пространствата. Главното фоайе е решено с централно разположено монументално стълбище, разклонено на две.  То е осветено от два огромни прозореца, разчленени по вертикалата, които завършват със заострен свод. Това заостряне се наблюдава на още места в интериора под различна форма и показва късно влияние от готиката.

Снимка: Български архитектурен модернизъм

ОТКРИВАМЕ ДРАМАТИЗЪМ ВЪВ ФОРМИТЕ, МНОГО ЦВЯТ И ХАРАКТЕРНИ ПО ФОРМА ДЕТАЙЛИ.

Почти като от филм на Уес Андерсън

Такива коментари откриваме на не едно място в социалните мрежи по повод на снимките на интериора. Нека разгледаме и богатия визуален език, който ни напомня на стила на Андерсън…

Снимка: личен архив

Впечатление правят цветните мраморни облицовки, които са изработени от висококачествен естествен камък. Цветовата палитра на фоайето и коридорите идват именно от колорита на мрамора – светло жълто и тъмно зелено. Тръгваме по коридорите, където стените са облицовани с емайлирани плочки със специална глазура в красиви ярки цветове. Те са внесени заедно с мрамора от Италия и Чехия.

Таваните са покрити с гипсови щукатури – изящна скулптурна украса с богат детайл, която е внимателно оцветена за още триизмерност. Пиластрите и колоните завършват с богато украсени капители. Пространствата са облени в светлина, подчинени на много симетрия и категоричност.

Снимка: личен архив

Хората в социалните мрежи споделят учудване как „такъв брилянтен интериор е почти неизвестен“.

Успяхме да надникнем и в една от големите представителни зали. Особено впечатление ни направи запазеният автентичен виолетов текстилен тапет, както и неоренесансовата апсида в дъното на сцената, която беше визуално подчертана чрез зрителна измама. Осветителните тела също ни направиха особено впечатление – последен щрих към внушителния интериор.

Снимка: личен архив

Една от най-ценните характеристики на интериора е това, че е толкова запазен в автентичния си вид – по думи на Васил Макаринов, рядко срещано за образци от този период.

Не спираме обаче темата дотук. Тази статия заварва Минната дирекция в уязвим момент.

През октомври става ясно, че държавата продава сградата на Минната дирекция заради дългове. В обявата за търга се посочва следното за сградата: „УПИ с площ от 2 590 кв.м., находящ се в гр. Перник, пл. „Св. Иван Рилски“ № 1, заедно с построената в имота административно-производствена (промишлена) сграда със ЗП от 2 207 кв. и РЗП 5 624.50 кв.м. [] На партерен, първи и втори етаж са разположени по 28 броя кабинети с различна площ и по два санитарни възела. На партера е разположен музей на минното дело с изложени изкопни предмети от миньорската дейност макети на машини за нуждите на минната индустрия. […] Сградата притежава статут на единична недвижима културна ценност, попадаща в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност „Комплект от сгради за нуждите на минната промишленост в мина Перник.“

Снимка: viaranews.com

Обезпокоителните новини провокираха множество ответни реакции. Перничани се обявиха срещу продажбата на ценната сграда. От отворено писмо на областния управител Людмил Веселинов, прочетено пред Общинския съвет, става ясно, че Минната дирекция в Перник вече е национална ценност. Според Веселинов поради обстоятелствата само за един ден в Специализирания експертен съвет по опазване на недвижимите културни ценности е променен статутът на сградата.

За радост, развръзката към момента е положителна.

На 26-ти октомври собствеността на Минната дирекция отново става държавна за сумата от 7 514 000 лв и ще бъде прехвърлена за стопанисване от община Перник.

Продължаваме да следим темата и да говорим още за ценностите, които трябва да бъдат запазени…

 

Основен източник: фондация „Български архитектурен модернизъм“

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu