Стартира онлайн информационен регистър на недвижимото културно наследство на Варна. Дигиталната база данни с архитектурни ценности е систематизирана според българската нормативна база и предоставя свободен достъп до специализирана графична и документална информация за 510 обекта. Проектът ще бъде представен днес в Дома на архитекта на ул. „Мусала“ №10, гр. Варна.

Цел на регистъра е да повиши информираността в сферата на културното наследство

По този начин създателите на проекта търсят начин да спомогнат и за ефективното опазване на сградите – недвижими културни ценности. Регистърът представлява база данни, систематизирана според българската нормативна база (Закон за културното наследство, Нар. Н-12) и утвърдените начини за документиране и архивиране на информацията от този тип у нас.  В сайта за всеки обект се съдържа графична, документална, историческа и географска справка, както и юридически статут, вид и категория на сградата, и карта с нейното точно местоположение.

Военноморскя клуб | Изображения: varnaheritage.com

Богата и изчерпателна база данни, оптимизирана за работа на институции, специалисти и изследователи.

Обществено достъпният списък и всички съответни предложения целят да улеснят процесите, когато става въпрос за инвестиционни намерения и архитектурно проектиране в централната зона на града. Изследване, извършено през 2015 г., е използвано за основа на Регистъра, като то е разработено за обществена поръчка с предмет „Идентифициране/актуализиране и предложение за деклариране на недвижимите културни ценности на територията на Община Варна” /Договор  № Д14001102Вн от 07.10.2014г./

Информацията, събрана за архитектурните паметници, е актуализирана към 2020 година и е допълнена с актуално фотозаснемане и допълнителни материали. Екипът на проекта включва арх. Ирина Рачева (изследване, обработка на информация), Даниел Ефтимов (фотозаснемане, графична обработка), Давид Пенев (графичен дизайн), арх. Владимир Рачев (илюстрация – начална страница).

Жилищна сграда
бул. „Княз Борис І“ №30 по проект на арх. Никола Лазаров | Снимка: varnaheritage.com

Защо това е добра новина?

Последната подобна инициатива бе през 2016 г., когато Morphocode създадоха онлайн карта на недвижимите културни ценности в централната градска част на София. Дигитализирането на информацията по този начин улеснява не само работата на архитекти и инвеститори, а и на студенти и всички други, които се интересуват от недвижимото културно наследство. Представена по този начин, информацията е наистина лесно достъпна и спомага за обществената информираност. Това е изключително важно, когато говорим за архитектурно наследство, особено днес, когато у нас то е често под заплаха.

Можете да разгледате сайта varnaheritage.com тук.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Георги Мърхов
Load More In Наследство

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Под настилката: подът като система
Отопление, шумоизолация и цялостен комфорт – кои са правилните решения за подовете?

Подът – бихме го подценили, ако смятаме, че той е единствено основата за завършващата наст…