Skip to main content
search

На 4-ти април  в Сан Стефано Плаза се проведе третата церемония по награждаването на българските номинации за международното издание на конкурса Wienerberger Brick Award. От 2004 г. насам конкурсът има за цел да отличи най-добрите постижения на съвременната българска архитектура с атрактивно приложение на керамиката. На събитието беше обявена селекцията на архитектурните проекти от България, които ще продължат надпреварата сред проекти от цял свят. Чрез жури с председател арх. Тихомир Казаков от SGI и членове Ренета Николова, главен редактор на в. “Строител“, и арх. Николай Иванов, архитект-консултант при „Винербергер“ ЕООД, бяха избрани българските финалисти и победители. Водеща на церемонията беше актрисата Даяна Ханджиева. Сред гостите бяха водещи фигури от българската архитектурна практика.

Тазгодишните участници от България бяха представени в широка гама от теми – както еднофамилни къщи, многофамилни жилищни сгради, нискоенергийни къщи, така и и обществени сгради, ваканционен комплекс, манастир, болница и детска градина. Тридесетте проекта бяха представени на гостите под формата на изложба.

На фона на голямото разнообразие на кандидатствали проекти, журито трябваше да избере само три. Тази година награждаването започна с една специална награда – за проекта Gellatto & Latte на арх. Пламен Русев.

Gellatto & Latte на арх. Пламен Русев

Третата награда бе присъдена на любопитния проект за „Преустройство и адаптация на музейна сграда на Национален музей „Боянска църква“ в детска градина“, гр. София на проф. д-р инж. арх. Пеньо Столаров. Освен съхранена, сградата е успешно адаптирана за съвършено нова функция. Специалната награда, както и третото място, бяха връчени от арх. Николай Иванов.

Преустройство и адаптация на музейна сграда на Национален музей „Боянска църква“ в детска градина, гр. София, на проф. д-р инж. арх. Пеньо Столаров

С втората награда бе отличена „Еднофамилна жилищна сграда, гр. Плевен“ с арх. Стефан Шекеров. Даващ различно тълкувание за общоприетата еднофамилна къща, проектът прави смел жест във формообразуването и фасадното оформление, докато се доверява на традиционната и изпитана тухла. Наградата връчи инж. Петър Петров, мениджър продукти и продажби на Винербергер.

Еднофамилна жилищна сграда, гр. Плевен, арх. Стефан Шекеров

Голямата награда получи арх. Светослав Станиславов с неговия проект A3 Advanced Architecture Apartments. Определено един от най-популярните проекти в последно време у нас, той съчетава изключително модерни материали и визия с традиционната керамика. Наградата беше връчена лично от г-н Цанко Миланов – управител на Винербергер за регион Южни Балкани – България, Македония, Косово и Албания.

A3 Advanced Architecture Apartments, арх. Светослав Станиславов

Победителите ще представят България на престижния международен конкурс Wienerberger Brick Award.

Тази година наградите преминаха под специален знак – отбелязването на 200 години от създаването на Винербергер. На събитието беше представено и специалното видео, с което компанията разказа историята си, както и как е устояла през всичките тези години, за да бъде днес една от най-големите в своя бранш.

Защото Винербергер не произвежда просто тухли, а създава усещане.

Благодарим на организаторите от Винербергер за възможността да бъдем част от архитектурния празник! 

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu