Началото на новата година често кара да се замислим за планирано отдавна строителство на нова къща или вила за почивка или за отдаване под наем. Проектирането и строителството обаче винаги са свързани и със сериозен финансов и времеви ангажимент от страна на инвеститора. Именно чрез сглобяемите къщи ние можем да оптимизираме този процес. Нека разгледаме защо…

Нека “разбием” няколко мита…

По време на миналия век у нас като традиционно се е наложило строителството на сгради със стоманобетонни конструкции. В известна степен това, както и жилищните комплекси, построени по индустриален способ, са довели до няколко мита относно сглобяемите къщи.

Най-често срещани са сглобяемите къщи със съвременно, северноевропейско звучене. | Изображение: Honka
  • Конструктивна устойчивост – Всъщност сглобяемите къщи имат същата конструктивна устойчивост като конвенционалните сгради. Те също отговарят на действащите строителни изисквания.
  • Пожароустойчивост – Без значение дали конструкцията им е от дърво или метал, тя бива защитена (обикновено чрез обличане с негорима минерална вата, клас А1 или А2).
  • Качество – Грешно е разбирането, че този тип сгради са с по-ниско качество. Това може да се опровергае най-малко с факта, че сглобяемото строителство изисква по-малко мокри процеси в сравнение с конвенционалните сгради (например съхнене на плочи и замазки), които обикновено са свързани с натрупване на грешки при изпълнението.
Сглобяемите къщи позволяват както компактни, така и динамични конфигурации. | Изображение: Honka
  • Строителни изисквания – Както споменахме по-горе, сглобяемите къщи също отговарят на действащите строителни закони. Те трябва да са в съответствие с Подробния устройствен план за нашия имот, а за да получим разрешение за техния строеж, трябва да внесем в съответните служби идеен, технически и работен проект (възможно е да и са само първите две).
  • Свобода на архитектурното решение – Противно на масовото разбиране, сглобяемите къщи позволяват най-различни видове конфигурации. Казусът тук е, че колкото повече “бягаме” от вече утвърдено и изпълнено решение, това дава и своя отзвук върху бюджета.
  • Устойчивост на взлом – Най-често сглобяемите къщи са с преградни стени от “сандвич” конструкция – най-просто казано – вътрешно покритие, изолация и фасадно покритие. Това води до разбирането, че те са лесно податливи на взлом. С правилното изпълнение и подходящите материали този казус може да бъде решен.

Какво обикновено включва проектът за сглобяема къща?

Възможни са решения както за малки къщи, така и такива за големи семейства. | Изображение: Ecozid

Компаниите, проектиращи и изпълняващи сглобяеми къщи, предлагат различни степени на завършеност на крайния продукт. Ключово при избора на изпълнител е да бъде уточнено изпълнението на фундамента на сградата, тъй като то невинаги е част от сметката, а може да се окаже голямо перо в бюджета. Неговото изпълнение зависи предимно от характеристиките на терена.

Разпределението на тази сглобяема къща разполага с всички предимства на конвенционалното строителство. | Изображения: Ecozid

В случаите, в които залагаме на вече готови, типови проекти, имаме предимството да разполагаме с възможно най-кратък срок за проектиране. В тези проекти са изяснени не само архитектурата и конструкциите, но и всички въпроси по инсталациите. Така можем да бъдем и по-сигурни в навременното изпълнение, както и в спазването на планирания бюджет.

Колко ще ни струва сглобяемата къща?

Фасадата обикновено също е завършена с материали като дърво и метал, но са възможни и различни решения. | Автор и изпълнител на проекта: Sweet Home

Цените могат да варират в зависимост от големината на сградата и вложените материали. Диапазонът обхваща от около 50 000 до 80 000 евро за сгради с големина до 120 кв. м и може да надхвърли 250 000 за такива с площ над 300 кв.м. Тоест около 800 евро на квадрат при завършеност до ключ. Тази цена не е никак висока, имайки предвид, че това е една от най-ниските за апартамент в столицата в момента (а тук говорим за цяла къща само за нас).

Изброените по-горе аспекти ни показват защо сглобяемото строителство може да бъде не само бърз, но и ефикасен начин за строителството на новия ни дом или мечтаното ни ваканционно жилище. В крайна сметка – какво по-добро от това да комбинираме разумен бюджет и бърз срок за изпълнение? В днешното строителство това е един рядко срещан лукс…

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Георги Мърхов
Load More In Архитектура

One Comment

  1. […] Какво трябва да знаем за сглобяемите къщи? […]

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Под настилката: подът като система
Отопление, шумоизолация и цялостен комфорт – кои са правилните решения за подовете?

Подът – бихме го подценили, ако смятаме, че той е единствено основата за завършващата наст…