Skip to main content
search

Началото на новата година често кара да се замислим за планирано отдавна строителство на нова къща или вила за почивка или за отдаване под наем. Проектирането и строителството обаче винаги са свързани и със сериозен финансов и времеви ангажимент от страна на инвеститора. Именно чрез сглобяемите къщи ние можем да оптимизираме този процес. Нека разгледаме защо…

Нека “разбием” няколко мита…

По време на миналия век у нас като традиционно се е наложило строителството на сгради със стоманобетонни конструкции. В известна степен това, както и жилищните комплекси, построени по индустриален способ, са довели до няколко мита относно сглобяемите къщи.

Най-често срещани са сглобяемите къщи със съвременно, северноевропейско звучене. | Изображение: Honka

  • Конструктивна устойчивост – Всъщност сглобяемите къщи имат същата конструктивна устойчивост като конвенционалните сгради. Те също отговарят на действащите строителни изисквания.
  • Пожароустойчивост – Без значение дали конструкцията им е от дърво или метал, тя бива защитена (обикновено чрез обличане с негорима минерална вата, клас А1 или А2).
  • Качество – Грешно е разбирането, че този тип сгради са с по-ниско качество. Това може да се опровергае най-малко с факта, че сглобяемото строителство изисква по-малко мокри процеси в сравнение с конвенционалните сгради (например съхнене на плочи и замазки), които обикновено са свързани с натрупване на грешки при изпълнението.

Сглобяемите къщи позволяват както компактни, така и динамични конфигурации. | Изображение: Honka

  • Строителни изисквания – Както споменахме по-горе, сглобяемите къщи също отговарят на действащите строителни закони. Те трябва да са в съответствие с Подробния устройствен план за нашия имот, а за да получим разрешение за техния строеж, трябва да внесем в съответните служби идеен, технически и работен проект (възможно е да и са само първите две).
  • Свобода на архитектурното решение – Противно на масовото разбиране, сглобяемите къщи позволяват най-различни видове конфигурации. Казусът тук е, че колкото повече “бягаме” от вече утвърдено и изпълнено решение, това дава и своя отзвук върху бюджета.
  • Устойчивост на взлом – Най-често сглобяемите къщи са с преградни стени от “сандвич” конструкция – най-просто казано – вътрешно покритие, изолация и фасадно покритие. Това води до разбирането, че те са лесно податливи на взлом. С правилното изпълнение и подходящите материали този казус може да бъде решен.

Какво обикновено включва проектът за сглобяема къща?

Възможни са решения както за малки къщи, така и такива за големи семейства. | Изображение: Ecozid

Компаниите, проектиращи и изпълняващи сглобяеми къщи, предлагат различни степени на завършеност на крайния продукт. Ключово при избора на изпълнител е да бъде уточнено изпълнението на фундамента на сградата, тъй като то невинаги е част от сметката, а може да се окаже голямо перо в бюджета. Неговото изпълнение зависи предимно от характеристиките на терена.

Разпределението на тази сглобяема къща разполага с всички предимства на конвенционалното строителство. | Изображения: Ecozid

В случаите, в които залагаме на вече готови, типови проекти, имаме предимството да разполагаме с възможно най-кратък срок за проектиране. В тези проекти са изяснени не само архитектурата и конструкциите, но и всички въпроси по инсталациите. Така можем да бъдем и по-сигурни в навременното изпълнение, както и в спазването на планирания бюджет.

Колко ще ни струва сглобяемата къща?

Фасадата обикновено също е завършена с материали като дърво и метал, но са възможни и различни решения. | Автор и изпълнител на проекта: Sweet Home

Цените могат да варират в зависимост от големината на сградата и вложените материали. Диапазонът обхваща от около 50 000 до 80 000 евро за сгради с големина до 120 кв. м и може да надхвърли 250 000 за такива с площ над 300 кв.м. Тоест около 800 евро на квадрат при завършеност до ключ. Тази цена не е никак висока, имайки предвид, че това е една от най-ниските за апартамент в столицата в момента (а тук говорим за цяла къща само за нас).

Изброените по-горе аспекти ни показват защо сглобяемото строителство може да бъде не само бърз, но и ефикасен начин за строителството на новия ни дом или мечтаното ни ваканционно жилище. В крайна сметка – какво по-добро от това да комбинираме разумен бюджет и бърз срок за изпълнение? В днешното строителство това е един рядко срещан лукс…

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu