Skip to main content
search

Две изложби това лятоAldo Rossi: The Architect and the Cities и In the Light of Naples, чиято тема бе творчеството на архитектите Алдо Роси и Сантяго Калатрава, оставиха у мен силни впечатления с придружаващите ги модели. Макетите заемаха огромна част от изложбения антураж, рамо до рамо със стотици скици, изпълнени в най-различни техники. Това ме накара да ви споделя своите размисли по темата в няколко направления.

Макетът и дигиталната революция

Това ме накара да се замисля как дигиталната революция все повече измени представите ни за създаване на концепции като ни „хвърли“ изцяло в сферата на нефизическото. Съвременните устройства и изразните средства, които те предлагат, до голяма степен ни ограничиха от свободата, непринудеността и живостта, които можем да изразим чрез архитектурната скица или макет. 

Финален макет на трансформацията на Punta della Dogana във Венеция в изложбени прстранства, извършена от архитект Тадао Андо / Източник: Google Images

И все пак творчеството изисква любознателност и изследователска дейност. Художниците скицират. Музикантите импровизират. Писателите си записват, но архитектите са изправени пред предизвикателството как да преведат една фантазия на езика на физическата реалност. И тъй като архитектурата е изцяло триизмерна и може да бъде докосната, то се оказва, че макетът – умалената версия на истинския сценарий, който ще се разиграва, е най-близкото изразно средство до финалния продукт и е от фундаментално значение.

Дигитална визуализация на жилищна сграда. / Източник: Google Images

Предимства и видове макети

Основната цел на макетите е да разширят нашето разбиране за това как обемите, формите и материалите работят в пространството. Те са много добро средство за изследване на различни идеи. Създават поле за критична интерпретация и възникване на нови посоки на развитие на проекта. Въпреки това, за да ни бъдат максимално полезни, трябва предварително да определим още по-тясната посока на архитектурно изследване, което ще ни даде отговори на въпросите какъв мащаб, материали и степен на детайлност трябва да използваме.

Макетите могат да бъдат обособени в най-общо 6 категории:

1.Концептуални/учебни

Те най-кратко могат да бъдат определени като начин на мислене и репрезентация на спонтанна идея, като техниката на изпълнение не е прецизна, а самият модел предстои да претърпи още много деформации. Рязането, прегъването, смачкването, залепването и разместването олицетворяват директната връзка мозък-ръка-материал-реалност като я правят още по-осезаема и принадлежаща на физическото. Това „тактилно“ мислене не може да се замени от нито един софтуер или екранно изображение.

Концептуален макет, насочващ към видовете пространства и връзката между тях. / Източник: Google Images

Учебните модели ни помагат да изследваме различните гледки и пространства, които се формират. Визуализират и отношенията между обеми и празнини, което да ни насочи към обемно-пространственото решение на архитектурното произведение.

2.Макети в малък мащаб

Този тип макети е по-подходящ при градоустройствени проекти, фокусирани върху зона, квартал или град и изследването на отношенията между по-големи елементи на средата. Те са много добър помощник при имплементирането на големи дизайнерски жестове и създаване на стратегии за развитие на цели архитектурни ансамбли.

Снимка от изложбата “Невижданите макети на Цумптор”. Макетът представлява руини на храм, но би могъл и да бъде интерпретиран като система от обеми и тяхната композиция и обвързаност в пространството. / Източник; Google Images

3.Изследване на светлина

Те, могат да бъдат причислени и към учебните макети. Но тъй като темата за светлината и това как тя е уловена в архитектурното пространство е основна във всеки един проект, смятам, че тези физически макети формират една отделна група. При тях могат да бъдат използвани най-различни светлинни източници като фенерчета, свещи и по-големи лампи, за да бъде пресъздадено усещането в интериорните пространства и това как отворите в стените влияят на разпространението на светлината.

Светлина и отвори. / Източник: Google Images

4.Детайлен макет

Тези макети обикновено се изработват в по-напреднал етап на проекта, като могат да бъдат с учебен характер или с презентационен. Основен обект на изследване обикновено е конструкцията или по-сложни връзки в пространството. Като често срещан подход е и създаването на макет в разрез, на който ясно се вижда как функционира сградата във вътрешността си.

Макет в разрез, на който много по-лесно може да се разбере циркулацията и системата от пространства, изграждаща сградата. / Източник: Google Images

5.Макети, изследващи материалността

Тук най-лесно би могло да се пресъздаде „сюжетът“, която целим да разкажем чрез заложения в дизайна архитектурен жест. Различните съчетания от материали и динамиката или пък балансът, който създават, могат да ни насочат към най-подходящия избор за влагане на търсените чувство, усещане и емоция.

Макет на резиденцията на Франк Гери, показващ комбинацията от цветове, текстури и материалил. / Източник: Google Images

6.Презентационни макети

Презентационните макети са част от финалното представяне един проект и като целят да ангажират вниманието на клиента, и да му вдъхнат доверие. Макетът може да бъде пипнат, докоснат и завъртян – така архитектурната идея изглежда много по-убедително и по-близо до реалността.

Концертната зала Elbphilharmonie в Хамбург дело на Herzog & de Meuron

Добавената стойност на един макет, независимо от това за кого е предназначен, се изразява в това да разкажем без думи историята, която въплътява проекта ни – изцяло с архитектурни средства като цвят, пропорция, материали, текстури, градация и композиция.

Основни техники за макетиране

Техниките определено са доста и често плод на експериментиране с различни материали и подходи. Затова в рамките на тази статия ще се фокусирам върху няколко по-основни.

1.Хартия

Може да звучи съвсем обикновено, но освен че е евтин материал, хартията също така се моделира лесно. Може да бъде сгъната, смачкана, разрязана и залепена, това я прави чудесен избор, когато искаме да приведем някоя архитектурна хрумка във фмодел. Крафт хартията според мен също предлага интересни възможности поради цвета си, което я прави перфектна за монохроматични композиции.

Паусът или така наречената „хартия за трасиране“  със своята полупрозрачност предлага допълнителна възможност за степенуване на пространствата и внасяне на идеята за пропускливост на светлина в архитектурните пространства.

2.Бирен картон и мукава

Тези материали определено са доста нискобюджетни, което автоматично ги слага в графата за експериментални макети. Разбира се, от тях може да бъде направен и макет за финална презентация на проект. Проблемът е, че техния цвят и текстура създават стерилно усещане и това понякога би ни изиграло лоша шега, ако не е било търсен ефект по начало. Мукавата е доста трудна за изрязване и често може да се озовете с няколко грубо накъсани парчета картон в ръка.

3.Гофриран картон

Гофрираният картон, подобно на крафт хартията, е доста приятен за работа материал, не само заради относително лесната си деформируемост, но и заради приятния си топъл цвят. Разбира се, дървото би създало далеч по-силни усещания, но ако не разполагате с огромен бюджет, който да инвестирате в скъпи материали, гофрираният картон е добро решение.

Интериор на кафе в Мумбай, проектирано от студио NUDES, което решава да използва гофрирана хартия за създаването на мебелите и цялостното обзавеждане. / Източник: Google Images

4.Балса, дърво и дървени елементи

Тук възможностите са безкрайни: корк, ПДЧ, МДФ и какво ли още не. Дървените макети, особено в съчетание с други материали като например бетон, могат да породят силно усещане за пространството, изобразявайки го чрез съответстваща или много близка до реалността материалност. Единствените минуси обаче са трудната обработка и в повечето случаи необходимостта от специални лепила и машини за разрязване.

Макет на вариантна къща от студио VJAA

5.Бетон, цимент, глина

Тези материали пряко реферират с материалността на сградите и тяхната тектоника. Те обаче изискват повече време за съхнене и предварителна подготовка на форми, в които ще бъде излята течността, като това може силно да се сблъска с идеята за спонтанна креативност.

Отново макет от изложбата “Невижданите макети на Цумптор”, който не е изпълнен изцяло от бетон, но пък демонстира интересна техника на репрезентиране, чрез която зрителят може да се потопи напълно в атмосферата на проекта.

Движещите се модели на Сантяго Калатрава

Това лято при посещение на Museo e Real Bosco di Capodimonte в Неапол се натъкнах на изложба на макетите на Калатрава, който е известен с технологичната нотка в работите си и подвижните „крила.“ Изложените модели, разбира се, бяха изключително професионални и с подсилени от светлинни ефекти, а междувременно посетителите можеха съвсем спокойно с натискането на един бутон да задвижат иначе статичния обект.

Сантяго Калатрава с един от своите светещи макети. / Източник: Google Images

Свободните форми на Франк Гери

Нека вземем за пример и Франк Гери, който е в тотална опозиция на Калатрава и се вдъхновява за своите проекти, използвайки единствено макети, за да изследва различни концепции по пътя към създаването на своите сгради, залагайки на експериментален подход и в изследването на външната обвивка. След това неговият екип от архитекти има грижата да приведе новосъздадените макетни форми на дигитален език. Интересно за Франк Гери въпреки това е стъпването върху класически план и функционална организация на пространството, докато във вертикала традиционното получава нов прочит.

Макет на Walt Disney Concert Hall на Франк Гери

Надявам се, че с разказа си съм успяла ви убедя да изследвате експерименталното макетиране като част от творческия ви процес. Смятам, че то е чудесен начин дори да разберем собствените си идеи по-добре. Начин на работа, чрез който да предизвикаме по-различно и по-креативно мислене, което може да ни доведе до по-обмислени и дизайнерски решения.

Станимира Гетова

Архитект със страст към всевъзможни архитектурни явления в заобикалящия ни свят. Обича четенето, история, изкуство, танци и рисуване. Вярва, че пътуването е безценен източник на вдъхновение, нови знания и представи за света.

Остави коментар

Close Menu