Като архитекти, които пишат, няма как да не ни трогват истории, свързани с големите писатели и архитектурата. Днес ще ви разкажем за един куриозен случай с Джордж Р. Р. Мартин, авторът на култовата поредица „Песен за огън и лед“, който наскоро внася в общината в Санта Фе, Ню Мексико, проект за замък в собствения си имот. Действието предизвиква реакцията както на архитектурните медии, така и на неговите съседи.

Замък – седемстенна библиотека

Във внесения проект сградата е описана като библиотека със седем стени. Всъщност тя представлява умалена версия на средновековна крепост – с голяма зала, кула и наблюдателна тераса. Вдъхновението на сградата произлиза от „защитните укрепления“ в средновековни замъци и „мистичните пространства“, асоциирани с катедралите.

План на сградата | Image courtesy of Daily Mail

Кулата достига височина от 8.40 м

Всъщност тази височина е с 1.20 м повече от позволеното от местните регулации. Именно заради нея и съседите на Мартин отказват да приемат проекта за сградата. Те смятат, че голямата височина ще наруши гледката в квартала. Един от съседите му се шегува с това, че замъкът прилича на крепостта Зимен Хребет от известните му романи.

Авторът живее в изненадващо обикновено предградие на Санта Фе, където се следват специфични правила по отношение на историчността на внасяните проекти. След първоначален отказ, Мартин внася планове за нова сграда с намалена височина и променени материали, но съседите му все още смятат, че това би нарушило визията на квартала. Те допълват, че авторът е направил много за изкуството и е добре приет от тях, но че е приемливо да нарушава строителните регулации в града.

Сградата е вдъхновена от средновековните бастиони | Image courtesy of Daily Mail

Темата дава много храна за размисъл

От една страна, звучи напълно оправдано Джордж Р. Р. Мартин да иска да построи малък замък в двора си, имайки предвид фантастичния свят, който е създал. Понякога такъв тип архитектурни „шеги“ стоят добре и намясто в правилната ситуация. От друга, е редно да се съобрази с правилата в града, в който живее. Интересна е и реакцията на неговите съседи, които въпреки неговата известност не затварят очите си за това, че визията не тихия им квартал ще бъде нарушена. В други държави известността и финансовото състояние често водят до архитектурни „шедьоври“, появили се със съмнителни промени на устройствени планове, разрешителни за проектиране и строеж и прочие.

Кулата е надвишавала позволената височина | Image courtesy of Daily Mail

Ние бихме посъветвали Джордж Р. Р. Мартин да не се главоболи със строителни казуси, а да продължи работа по шестата книга от поредицата „Песен за огън и лед“, която така дълго очакваме. А вие можете да прочетете повече за архитектурата на „Игра на тронове“ в линковете по-долу:

Архитектурата на Game of Thrones

Game of Thrones: разрухата срещу архитектурата

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Георги Мърхов
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Ще строят детска градина до парк Гео Милев
Какво трябва да се вземе предвид при проектирането в тази зона

Скорошна публикация на кмета на столичния район Слатина разкри подробности по планирането …