Skip to main content
search

Музеят на минното дело в град Перник е здание, което е единствено по рода си. Създаден през далечната 1986г., той се помещава в една от галериите за добив на въглища, намираща се в центъра на областния град. Музеят е единствен по рода си на Балканския полуостров и предлага невероятната възможност за съпреживяване на миньорския живот под земята.

Първият подземен музей в България и е и единствен на Балканите.

Каква е историята на музея?

Галерията, в която се помещава музеят, е част от първия български рудник за добив на кафяви въглища„Старите рудници“, намиращ се в Перник и открит през 1891г.. Той функционира като такъв до 1966 г., когато залежите му са напълно изчерпани и той бива закрит. След 14-годишно запечатване на галериите през 80-те години се взема решение да се направи Музей на минното дело в Перник. Идеята е взаимствана от Полша, където солната мина „Величка“ е успешно превърната и популязирана сред местни и туристи като музей и място за изкуство и история.

Бившата солна мина “Величка” в Полша днес е преустроена в музей | Снимка: krakow.wiki

Макар да е основан като Музей на минното дело, след откриването му през 1891г. реално е работила само надземната част от съоръжението. Тогава се  е смятало, че допускането на туристи в галериите под земята може да бъде опасно и да предизвика инцидент.

Укрепване на тунелите на бившата мина „Старите рудници“ | Снимка: museumpernik.com

Години по-късно била обявена ликвидация на мината, а музеят бил изоставен и занемарен, като част от експонатите били разграбени. В края на 2008г. музеят е върнат отново под опеката на Община Перник и напълно реновиран, като днес туристите могат да посетят двете запазени подземни галерии и да научат повече за историята на въгледобива в миньорския град и страната.

Снимка: museumpernik.com

Какво можем да видим в Музея на минното дело?

Днес музеят действа като културно средище за областта. Чрез предмети от бита на миньорите, снимки, рисунки и инструменти за въгледобив, изложени като част от постоянната експозиция, ние имаме възможността да се докоснем до историята на отрасъла. Освен това посетителите имат възможност да се докоснат до ежедневието на миньорите, като обиколят запазените части на рудниковите галерии.

Експонатно обурудване, част от постоянната експозиция на единствения подземен музей у нас | Снимка: museumpernik.com

Дългите над 600 метра тунели са укрепени и осветени чрез различни специфични съоръжения, прилагани именно в този тип подземни структури. В тях и до днес са запазени част от технологичните решения за добив и превоз на въглища – локомотиви и пътнически вагонетки, които ни дават възможност за хронологично проследяване на развитието на технологиите. Въпреки това от управата на музея споделят пред “Нова”, че за извозването на въглищата е използвана основно животинската тяга. Те коментират, че там са работили близо 350 коня.

Камионетка, използвана за транспортиране на добитите в периода на експлоатация в рудника кафяви въглища | Снимка: museumpernik.com

Днес в музея съществува  мултимедийна зала, в която се прожектират документални филми за историята на град Перник. Обособено е и място за провеждане на временни експозиции и различни артистични представления и спектакли. В галериите неведнъж са представяни концерти, театрални постановки, а също и модни ревюта. Поради екзотичността и уникалността си, мястото е популярно за провеждането на артистични фотосесии и заснемането на филмови сцени.

Интерактивната зала, обособена в музея, която се използва за реализацията на различни събития, презентации и прожекции | Снимка: museumpernik.com

До входа на музея е запазено вкаменено дърво на повече от 50 млн. години. В миналото местните миньори и близките им го наричали „дърво на щастието“. Те вярвали, че то им носи късмет и ще ги закриля при работата им в земните недра. Всеки ден на влизане в мината миньорите са го докосвали за здраве.

Кадър от модно ревю, организирано в музейното пространство | Снимка: museumpernik.com

От 2013 г. Музеят на минното дело е част от 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз, като се намира под № 39 в списъка. Днес единствена възможност за посещение на подземната част на музея е в група до 20 човека и задължително с екскурзовод. Обикновено обиколката е с продължителност около 40 минути. На посетителите се препоръчва да съобразят ниските температури под земята, които са малко над 0 градуса целогодишно. На влизане в музейните галерии на всеки се раздава каска, а слагането й е задължително поради опасност от падащи отломки.

Входът към подземния Музей на минното дело в град Перник | Снимка: museumpernik.com

Музеят на минното дело в град Перник предлага чудесна алтернатива за развлечение и нови преживявания за малки и големи.

Кадър на крепостта Кракра – една от другите забележителности в миньорския град | Снимка: imgrabo.com

Чрез консервацията на минните галерии и реставрирането им, днес ние имаме възможност нагледно да проследим процеса на въгледобив – неразделна част от историческото и икономическото развитие на Перник и  България през миналия век.

Биляна Апостолова

Студент по архитектура в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Обича да пътува, да изследва нови места и да изучава нови култури, да анализира влиянието на архитектурната среда над обществените процеси. Споделя убеждението, че архитектурата е философия и синтез между наука и изкуство.

Остави коментар

Close Menu