Skip to main content
search

Оформянето на интериора е последната стъпка във формирането на цялостния облик на пространствата, които населяваме. Материалите, текстурите, осветлението, цветовете и всички останали елементи на дизайна работят заедно, за да създадат балансираното усещане на едно сполучливо интериорно обкръжение. В традиционния дизайн всички тези елементи има своето важно значение за крайния продукт, понякога обаче въздействието на един от тях може да надделее над всички останали. Днес ще разгледаме два примера, при които цветът играе ролята на смел акцент, който изцяло формира възприятието на пространствата. 

Той притежава силата коренно да промени усещането на един дом.

Разделението на пространствата кухня и дневна с цветът като акцент в апартамента в Барселона. Снимка: Roberto Ruiz

В тях дизайнерите успешно прилагат цветовете, за да внушат определена представа за големината на елементите в интериора, усещанията за разстоянията между тях, въздействието на светлината в пространствата и цялостната атмосфера на дома.

Смелата работа с цветовете е трудна за овладяване и балансиране.

Можем да си направим този извод дори от собствените си стилови предпочитания – повечето хора избягват ярките цветове в домовете си, както и в собственото си облекло или грим. Да използваме разглежданите примери като вдъхновение да отстъпим от зоната си на комфорт и да експериментираме със силата на цветовете във всеки аспект от живота ни.

Интериор от “апетитния апартамент” в Токио. Снимка: Jan Vranovsky

Ще разгледаме два напълно различни проекта, които умело използват цветовете като основен дизайнерски подход. При първия пример дизайнерът прилага в интериора естествени, земни тонове, но по смел и категоричен начин. При вторият пък е използвана шарена комбинация от ярки цветове, но тя е умело балансирана чрез избирането на правилната им тоналност.

Оформянето на спалнята в апартамента в Барселона. Снимка: Roberto Ruiz

Примерът на историческия апартамент в Барселона

Апартаментът е ситуиран в сецесионова сграда в квартала Ел Борн в столицата на Каталуния и принадлежи на четиричленно семейство. Майката – интериорен дизайнер, се заема със задачата да оформи облика на апартамента. Малко преди края на ремонтните работи обаче пожар унищожава почти целия й труд.

Преход от дневна към спалня в апартамента в Барселона. Снимка: Roberto Ruiz

Тогава местното студио за интериорен дизайн – Colombo and Serboli Architecture поема предизвикателството да прикрие следите от пожара и да намери достъпно ценово решение на проблема, след като голямата финансова инвестиция е загубена в злополуката. Тук се появява идеята за работа с цветовете и използването им като основен акцент – умно решение за вдъхване на усещане за елегантно дизайнерско пространство без огромна инвестиция на средства.

Дневната в апартамента в Барселона. Таванът е решен в богат тъмночервен цвят, който придава елегантност на пространството. Снимка: Roberto Ruiz

„Предизвикателството пред нас беше да направим нова интерпретация на пространствата, да изменим функцията им, но без да променяме тяхната структура и стени.“

Цветът бива използван като водещ подход – за всяко пространство се избира конкретен такъв, който го дефинира. Всяка стая притежава собствен цветови акцент, но тоналността им работи заедно, за да се създаде цялостното единно усещане на жилището. 

„Апетитният“ апартамент в Токио

Кухнята и дневната в “апетитния апартамент” в Токио. Снимка: Jan Vranovsky

Адам Натаниел Фурман е дизайнерът, който стои зад създаването на „захарно-сладката цветова палитра“ на един интересен апартамент в Токио. Бонбонено-розовата кухня, зеления под на райета, отоплителни уреди в ярък жълт цвят са едни от основните характеристики на жилището.

Вратите са решени в синьо и жълто като вторият цвят имитира съществуването на арки. В проекта дизайнерът се е опитал да интерпретира части от японската култура. Решението за бонбонените цветове се крие в т.нар. cute culture (култура на сладките неща), с която страната е популярна по света.

Ефектът с арките в апартамента в Токио. Снимка: Jan Vranovsky

Преди да започне реновацията дизайнерът описва апартамента като „тясно клаустрофобично пространство“. Той се състои от няколко тесни стаи, организирани около дълъг и тесен коридор. Работата с цветовете му позволява да създаде визуална измама и успешно да промени усещането на тези пространства.

Трапезария и баня. Снимка: Jan Vranovsky

Избирането на един водещ подход в интериора, както и в архитектурата, може да се окаже много успешно решение. Когато имаме ясна визия, която искаме да приложим и преследваме тази идея докрай, можем да станем свидетели на едни от най-добрите резултати. Дали ще работим основно с по-архитектурни решения за пространствата, с текстури или с цветове, важното е да имаме ясна визия за ефекта, който искаме да постигнем. Смелостта в намеренията и простотата на решенията винаги си проличават в резултатите. Това ясно може да бъде видяно в апартаментите в Барселона и Токио.

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

1 коментар

Остави коментар

Close Menu