Skip to main content
search

В последните две седмици участниците в сезон 6.1 на Академия Лидерите разгледаха и отблизо работата на някои от компаниите – ментори във формата. Те се срещнаха с Reynaers Aluminium, GP Group и PERI. Какво научиха те от лидерите в строителството?

Reynaers Aluminium и фасадните системи

На 13.11 участниците бяха топло посрещнати в офиса на Reynaers Aluminium България от Анатоли Павлов, управител, инж. Анна Стайкова, архитектурен консултант и арх. Димитър Стайков – специалист по фасаден инженеринг. Reynaers Aluminium е водеща европейска компания, специализирана в разработването на иновативни и устойчиви алуминиеви решения за прозорци, врати, остъкляване, плъзгащи преградни системи, слънцезащитни системи и други. В офиса й участниците се запознаха с огромните възможности и предимства на алуминиевите фасадни елементи и разгледаха мостри на въртящи се врати, плъзгащи преградни системи, остъкляване тип „хармоника“ и много други съвременни решения.

В офиса на Reynaers Aluminium

На 15.11 темата на вечерта беше „Предизвикателства при проектиране на фасадната обвивка на офис сграда“. Тук екипът на Reynaers Aluminium наблегна на 3-те най-важни качества на една фасада:

„Първото и най-важно условие за една фасада е тя да бъде здрава и устойчива на външни влияния“

Това сподели Анатоли Павлов. Второто условие е да подсигурява необходимите свойства и функционалности, а третото и най-актуално – да спазва принципите на устойчивото строителство. Оказва се, че най-често срещаният проблем около фасадата е лошият и непълен архитектурен проект. Той е следван от проблема за липсата на всякакво законово разграничаване на видовете фасади, което поставя най-съвременните системи наравно с най-обикновените и остарели решения.

GP Group и инженерингът в строителството

Следващата вечер на свой ред беше темата „Концепция за инженеринг в строителството“, представена от инж. Георги Гигов, мениджър проекти в GP Group.  Тя е утвърдена строителна компания, специализирана в изграждането на инфраструктурни обекти, промишлени и обществени сгради, изграждане и поддръжка на бензиностанции, пътища, спортни бази и жилищни комплекси.

Посещение на обект на GP Group – тунел “Железница”

Инж. Гигов обясни последователно за етапите в строителния процес и ролята на надзора. Също и как се изготвят количествени сметки, запитвания, оферти, преговори, договори, закупуване на материали и дори как се избира правилният екип от специалисти. Той постави пред участниците съвсем реалните казуси, в които трябваше сами да изготвят оферта и договор.

GP Group също посрещна участниците на свой обект, а именно АМ „Струма“ ЛОТ 3.1 – тунел „Железница“, където те имаха рядката възможност да видят двете тръби на тунела в различните им етапи на довършителни и инсталационни дейности.

PERI и обезпечаването на строителния обект

На 22.11 участниците се срещнаха с екипа на PERI България на с темата „Планиране и обезпечаване на строителен обект. Логистика и доставки.“ PERI е световен лидер в производството и доставката на високотехнологични системни решения за изграждане на всякакъв тип и форма кофражи, скелета и инженеринг на монолитни конструкции в ниското и високото строителство.

На обекта на PERI

Срещата откри инж. Георги Димитров, управител на PERI България, който представи компанията и поговори с участниците за строителството след 30 години. Съобщи им добрата новина, че всъщност:

„Бъдещето на строителството е във вашите ръце.“

Той завърши въведението с думите „Строителството изисква мобилизация на хора и ресурси, които трябва да бъдат управлявани от някого“. Думата пое Славина Филипова, експерт логистика, която подробно обясни какво е логистика и какви процеси включва тя. Гергана Йорданова, ръководител отдел „Финанси“ и отдел „Логистика“, разясни какво представляват разходите и как се ценообразува, като повиши финансовата им култура.

PERI България посрещна участниците в своята изложбена зала, където те се запознаха с огромна гама от кофражни и скеле системи, а след това те посетиха и обект, за да получат реална представа за използването им в строителния процес.

STROIINFO

Ние сме екип от професионалисти - архитекти и дизайнери, които вярват в създаването на по-добра и качествена среда за обитаване.

Остави коментар

Close Menu