Първоначално преобладаващото леко напрежение от страна на участниците, които трябваше да представят своите финални проекти, се смени с голямото желание за победа. В сезон 6.1 те се изправиха пред най-мащабната задача давана досега в Академия Лидерите – изготвяне на цялостно инвестиционно предложение за съвременна офис сграда с бюджет от 15 млн. евро. Отборите, в ролите си на проджект мениджърски екипи, се запознаха с всички теми, нужни за изпълнението на тази задача.

Какво научихме в сезон 6.1?

Основите на търсене на работа бяха положени от Human Capital Store, а екипната си работа участниците започнаха с Титан „Златна Панега цимент“ АД. За страхотната среща те удостоиха инж. Милен Станоев (директор на завода) с наградата „Лекторът, който ме мотивира да остана и да се развивам в България“.

За управлението на времето и целите им помогнаха MAPEI, а след това се „гмурнаха в дълбокото“ заедно с лекцията по предприемачество с Виктория Лазарова. Тя спечели номинация за „Лекторът, от когото научих най-много“. След това Ivo Petrov Architects им представиха различни гледни точки при проектирането. Тайните за проучването на пазара и конкуренцията им разкриха BS Group of Companies, които с тази си среща спечелиха приза „Най-полезна и информативна лекция“.

Лекторите оценяваха участниците

Всяка тема представи различни аспекти и свърза образованието с практиката

За връзката между природата и бизнеса под формата на екосистеми участниците дискутираха със Saint-Gobain. За най-новите технологии и начини за сградна автоматизация те научиха Siemens и Telelink Infra Services, като Siemens успя да си извоюва приза „Най-вдъхновяваща и интересна лекция“. Инж. Антоанета Котева беше вторият лектор номиниран за „Лекторът, от когото научих най-много“.

За най-голямата част от една офис сграда, нейната фасадна обвивка, подробна информация участниците получиха от Reynaers Aluminium. За концепция за инженеринг в строителството говориха GP Group, последвани от PERI за планирането и обезпечаването на строителния обект и Wienerberger – за продажбения процес и комуникация. За финал, Главболгарстрой представиха пред отборите идеята за диверсификация на бизнеса и управлението на рисковете.

Отборите представиха своите проекти

Всичко това им помогна по пътя в създаването на своя проект

Всички тези теми и получена нова информация участниците използваха, за да сглобят пъзела на своята сграда и да я представят на 20.12. пред жури, съставено от представителите на компаниите. Синият отбор представи своята бизнес сграда „The Sails“, ситуирана във Варна и с потребителска целева група ориентирана към IT сектора. Те вложиха специална строителна система с плочи с кухини, която залагат в сградата, като намаляват разходите за конструкция и времето за монтаж, а архитектурният им подход беше съвременен и стилен. Сините обаче не разполагаха с резервен вариант за това как да се справят с възможно превишаване на бюджета си.

Син отбор – The Snails

Зелените представиха „Green Line Fort“ с локация Пловдив. Както в името си, така и в сградата си те бяха заложили много силно на зелената концепция за пасивни сгради. Благодарение на ландшафтния архитект в отбора си, представиха много добре планирано озеленяване, но пък бяха пропуснали да обърнат достатъчно внимание на фасадната система.

Зелен отбор – Green Line Fort

Предложенията се откроиха със стремеж за иновации

Жълтият отбор разположи своята сграда „Twin Tower“ в Перник като изключително удобно ситуиран до столицата и безконкурентен град. Целевата им група бяха фирми на местно ниво, стартъп бизнеси и компании от IT сектора. Отличиха се с много интересни идеи за възвръщане на инвестицията, като например кино в сградата и социални концепции, с които да допринесат към развитието на град Перник.

Жълт отбор – Twin Tower

Червените представиха „Red Line Center“ разположен отново в Пловдив. Сградата се отличаваше с по-индустриален външен вид и стилна, видима в екстериора конструкция с червена алуминиева обшивка. За жалост обаче, всички позитиви на решението повишиха прекалено много наема на площите в сградата.

Червен отбор – Red Line Center

Жълтият отбор – победител в сезон 6.1

Победител в сезона беше жълтият отбор, съставен от Екатерина Бойчева (лидер), Александър Иванов, Андрей Телбишки, Глория Йосифова и Рая Маринова. Те, както и всички останали получиха обратна връзка за извървения път към техните проекти и нови знания.

Победителите от жълтия отбор

Академия Лидерите ще продължи да запознава младите специалисти в строителството с практическата и бизнес страната на строителната сфера и през февруари, когато стартира Сезон 6.2. Всеки желаещ да се включи може да намери повече информация на сайта на проекта:

Запиши се за Академия Лидерите 6.2 тук!

Весели празници от екипа на Академия Лидерите!

Галерия

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Образование

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Ръководство за сигурност на гаражните врати
Какво трябва да знаем за защитата от взлом и безопасността при експлоатацията на гаражните врати?

Гаражните врати са сред онези елементи на сградата, които трябва да отговарят на високи из…