Skip to main content
search

Остават два дни до Коледа и вече нямаме търпение да потънем в празнично безгрижие. Предвкусваме дълги дни на обилни трапези, изтънчени сладкиши и много, много филми. Освен традиционния “Сам вкъщи” обаче, ви провокирам и за още един кино маратон. Нека ви преведа през приключението Коледен маратон с Уес Андерсън – и да ви кажа какво, къде и как да гледате.

Ако не сте запознати с името на Уес Андерсън, трябва бързо да поправите това.

Той е персонаж, който не се забравя лесно. Макар и в момента да е на 52 г., изглежда по-скоро в 30-те си години. Казват, че с времето започва да се облича като героите си – можем да го видим в неизменно кафяво кафяво костюмче и с характерна старомодна прическа. А защо е толкова специален Уес Андерсън ли? Защото създава един изключително разпознаваем стил в киното.

Уес Андерсън | Източник: thestudioexec.com

Четете още: Да разгледаме декорите на The queens’s gambit.

Най-известният му филм е “Гранд хотел Будапеща” – бляскав, подреден, ярък и, по мое мнение, леко прекаляващ с визуалната си претенция. За да се запознаете по-добре с творчеството на режисьора, несъмнено трябва да видите повече от неговите екранизации, сред които както по-старите, така и любимите ми анимации.

Кадър от Grand Budapest Hotel

Няколко са водещите мотиви, които обединяват всички тях:

 • фигурата на детето и на възрастния, честно пъти с разменени роли – твърде зрели и твърде вдетинени;
 • липсващият баща, самотата, носталгията и житейските травми;
 • преодоляването им и пътят към него;
 • различността във всичките й проявления;
 • пътуването и промяната;
 • съкровенните мечти, любовта, сексуалността;
 • темата за смъртта.

И ВСИЧКО ТОВА – ОБЛЕЧЕНО В СПЕЦИФИЧНА ИРОНИЯ И ХУМОР. 

Кадър от Isle of Dogs

Интересен факт е, че като дете Уес Андерсън е искал да стане архитект.

Тук правим драматична пауза, в която се замисляте “Това обяснява всичко.” Ако не за първи път попадатетук, вероятно сте запознати, че обичам да анализирам внимателно застроената среда, около която е оформен един филм. А във филмите на Уес Андерсън

НЕ САМО ЧЕ ИМА МНОГО АРХИТЕКТУРА, НО ТЯ Е И МНОГО ХАРАКТЕРНА. 

Изваждаме бинокъла, за да видим отблизо визуалната азбука на неговите филми…

Кадър от Moonrise Kingdom

 • Нека бъде цвят.

Почти всеки негов филм е изграден с конкретна цветова палитра. Уес Андерсън не пести от ярки и наситени цветове; вместо това, дава целия колорит на и по други причини цветните си герои. От розовото, червеното и лилавото в “Гранд хотел Будапеща” до топлата земна гама на “Кланът Тененбаум” – всички декори и дрехи на героите обслужват висшата идея за перфектния кадър. Резултатът е едно цялостно преливане и хармония – един вълшебен нов свят, който почти можеш да усетиш. В този смисъл, филмите на Андерсън си заслужава да бъдат изгледани и само заради визуалната си идентичност.

Кадър от The Darjeeling Limited

 • Кадрите – фронтални и почти и перфектни.

Първото, с което мога да ги опиша, е че често пъти приличат на пощенски картички. За разлика от повечето режисьори, Андерсън целенасочено избягва реализма в заснемането. Той не “скрива” камерата, създавайки усещането, че сюжетът се случва независимо от нея. Напротив, неговите герои са на сцената, те са фокусът и обикновено са в центъра на симетрични, внимателно композирани кадри.

Източник: https://www.dpmag.com/blog/wes-andersons-love-of-symmetrical-compositions/

От първостепенно значение е и фона – наслагването на елементи, еднакво значими и специални, ни кара да гледаме филмите на Андерсън отново и отново в търсене на още някоя скрита визуална шега. И още нещо – на фона на цялата приятно оцветени и подредени кадри, сякаш Уес се опитва да скрие хаоса в душите на героите си.

Сред кадрите около прозорци. Уес използва умело пластовете и поставя героите си в различни планове на кадъра.

 • Фасади и разрези

Сградите са ключов елемент, който също както персонажите се заснема фронтално, подобно на архитектурен чертеж. Във филмите на Андерсън виждаме и множество разрези – от бягствата на лисиците от семейство Фокс под земята, до кораба на Стив Зису, който е заснет от реален макет.

 • Движението на камерата

Много от емоциите, които Уес Андерсън провокира у своите зрители, са породени от начина, по който са заснети филмите. Можем да проследим много slow motion кадри, които имат за цел да подчертаят важността или абсурдността на ситуацията (или просто някоя драматична разходка); мноого дълги кадри, които показват движение; специфичното dolly-камера движение, което ни позволява да се придвижваме плавно хоризонтално или вертикално; zoom-ване напред или назад. Също така, във филмите се срещат и много предмети и карти, заснети отгоре. Със сигурност режисьорът целенасочено комбинира много подходи. Само не и стандартните.

 • Едни и същи актьори

Отличителна черта на Уес Андерсън е, че избира за филмите си едни и същи актьори. Сякаш той си има цяла лична актьорска трупа. Сред списъка са Бил Мъри, Оуен Уилсън и Тилда Суинтън. Интересно е как той им дава съвършено различни роли, с които се справят брилянтно.

Превъплъщения на Бил Мъри | Източник: www.dagospia.com

А ето го и списъкът, на който да отделите внимание:

 • The French Dispatch – последният филм, който все още може да видите в кината – разказва историята на главния редактор на уважавано списание. Филмът е антология и разказва три независими една от друга истории. Важно е да се знае, че в този филм има от всичко по много. Множество идеи, емоции, образи и сюжети се прокрадват за ограниченото време на един филм. Леко задъхано, но и по мое мнение много цветно и интригуващо. А актьорският състав е впечатляващ.
 • Grand Budapest Hotel – безсъмнено много специален, красив и също толкова известен. Важни за филма са цветовете му – розово, лилаво и червено ни хипнотизират в съвършени кадри.
 • Isle of dogs – предпоследният филм на Уес Андерсън. Анимация, която същевременно е дистопия.
 • The Darjeeling Limited – този си го запазвам и ще го гледам с вас.
 • Moonrise Kingdom – обърнете специално внимание на музиката във филма.
 • The Royal Tenenbaums – отново много цвят, запомнящи се костюми и въздействащи превъплъщения на актьорите. И много абсурди.
 • Fantastic Mr Fox – адаптацията на романа на Роалд Дал е може би най-любимият ми негов филм. Филмът е анимация с кукли. Любопитен факт е, че Андерсън много държи мустачките и косъмчетата на героите да се движат. Първоначалната реакция е, че е невъзможно това да се случи. Е, случва се. А Джордж Клуни озвучава господин Фокс.

А сега провокирам и вас да гледате поне няколко филма на Уес Андерсън. По моя начин – гледане с разбиране. Както да видите общите елементи в своеобразната атака на сетивата във филмите на Уес Андерсън, така и да откриете още нещичко за себе си. Но, в крайна сметка, най-важното от цялата тази плетеница от изразни средства и сюжети е

КАК ВИ КАРАТ ДА СЕ ЧУВСТВАТЕ ФИЛМИТЕ НА УЕС АНДЕРСЪН?

P.S. Ако темата ви е станала интересна, слушайте подкаста по темата на “Тихо, филмът започва” на Webcafe.

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

1 коментар

Остави коментар

Close Menu