След месеци на карантина и необходимост от преосмисляне на начина на комуникиране с клиентите си, флорентинци решиха да отворят отново своите „le buchette del vino“ или още „прoзорци за вино“, които датират от началото на 17-ти век, когато Италия губи 25% от населението си заради тогавашната чумна епидемия. Така местните притежатели на винени прозорчета съживиха бизнеса си въпреки витаещия COVID-19.

Как са възникнали чудатите прозорчета?

Историята започва около 16-ти век, когато представителите на флорентинската аристокрация се занимавали предимно с производство на вино, благодарение на плодородния район на Тоскана. Малките прозорчета, разположени почти на уличното ниво, позволявали виното да бъде търгувано директно от приземните нива на къщите без да се осъществява какъвто и да било физически контакт с клиентите. Според пасаж от документ Relazione del Contagio Stato от 1634 г. флорентинските прозорчета са били широко използвани за безопасна обмяна на стоки по време на чумата в периода между 1629 и 1631 г.

Заведениe из флорентинските улички. / Снимка: Google Images

Освен това по този начин били спестявани и някои данъци, които трябвало да се заплащат при продажбата на алкохол. За клиентите пък било повече от удобно, тъй като трябвало просто да почукат с празната бутилка на прозорчето и след миг тя им била връщана пълна с вино. Скоро този нов метод набрал такава популярност, че се разраснал в съседните градчета като Сиена и Пиза.

Прозорчетата просъществували до началото на 20-ти век, когато Флоренция се изпълнила с таверни, предлагащи много по-добро вино и обстановка.

Опазването на традицията

Gelateria Vivoli, един от най-известните салони за сладолед във Флоренция, е сред първите, дали живот на своето прозорче за вино, но за продажба на сладолед. Ако се върнем и по-назад, още през 2019 година ресторантчето Babae започва да отваря своето прозорче за няколко часа всяка вечер, в които се предлага по чаша наливно вино както за прежаднелите туристи, така и  за местните.

Снимка: Robbin Gheesling

Тези малки архитектурни елементи са своеобразен културен и социален феномен, отличителни за Флоренция и района на Тоскана. Те са неделима част от градския облик на италианското градче, в което се заражда Ренесанът, повлиял на изкуството в целия свят.

Прозорчетата често се намирали до основните входове към заведенията. / Снимка: Robbin Gheesling

Наги Кармал, притежател на ресторанта Osteria delle Brache споделя в телефонно интервю,че в тези труди времена отварянето на прозорчетата се е оказало изключително ползотворно и е доказало,че традициите никога не умират.

До 2015 г. флорентинците почти са забравили за своите винени прозорчета, но организацията Buchette del Vino взима нещата в свои ръце, за да спаси традицията от изчезване. Изготвят се карти, маркиращи 180 прозорчета, като се смята, че е имало много повече, които обаче са изчезнали при преустройството на сгради или в резултат на опустошителното наводнение от 1966 г.

Робин Геслинг докуметира 140 от прозорчетата във Флоренция. / Снимка: Robbin Gheesling

Фалия, председател на организацията за опазване на прозорчетата за вино, споделя, че въпреки сходния размер и заоблената форма, всички те се различават, изразявайки ярката индивидуалност на собствениците си.

Понякога в търсене на решения за съвременни проблеми откриваме, че обществото вече се е сблъскавало с подобни ситуации и е съумяло да открие ефективен и безопасен начин за оцеляване в условия на пандемия. Изглежда, че малките архитектурни детайли могат да оставят огромен отпечатък върху културата, развитието и цялостни облик на един град. Може би твърдението, че перфектният дизайн се крие в усъвършенстването на детайлите, е възможно да се окаже съвсем вярно.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Станимира Гетова
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Франсис Кере е новият носител на Прицкер
Ще се превърне ли социално ангажираната архитектура в ценност на 21-ви век?

Преди броени дни бе обявен тазгодишният лауреат на наградата Прицкер в областта на архитек…