Лятото e към края си и с него бавно си отиват и топлите слънчеви лъчи. Случвало ли ви се е настроението ви да си тръгне заедно с тях? Е, не сте сами. Не е просто краят на отпуските или започването на поредния семестър, съществува психологическо състояние, познато като сезонна депресия (seasonal affective disorder – SAD).

На места, където светлината е в недостиг през по-голямата част на годината (например скандинавските страни), архитектурата и дизайнът идват на помощ, за да помогнат в разрешаването на този проблем.

Как ни се отразява липсата на светлина?

Светлината има основна роля в настройването на „биологичните“ ни часовници. При липса на светлина тялото произвежда по-големи количества от хормона мелатонин – същият, който ни помага да заспим вечер. Когато обаче сутрин е по-тъмно от обичайното, тялото не получава необходимия сигнал, за да спре произвеждането на хормона. Това причинява познатата сънливост и ленивост през зимните месеци. Не е изяснено как това влияе на развиването на депресивни състояния, но данните говорят сами – 10 до 20% от хората забелязват сезонност при такива проявления, а цели 90% от скандинавците имат някаква степен на сезонна депресия.

Опитите показват, че излагането на ярка светлина през деня, наподобяваща слънчевата, осигурява повече съсредоточеност, подобрява качеството на съня през нощта и облекчава депресивните състояния.

Източник: Sarah Andreasson / Mosaic

Място под слънцето

В норвежкия град Рюкан (Rjukan) слънцето едва се показва през по-голямата част на годината – през зимния сезон то огрява само върховете на околните планини.

Площада на Рюкен | Източник: pinterest.com

Решението – хората от града достигат до оригиналната идея да се поставят големи въртящи се огледала върху северната част на склона, които да събират и препращат слънчевата светлина към центъра на града. В резултат получават по 2 часа отразено слънцегреене на ден, малко, но достатъчно, за да разсее сивотата на зимните дни.

Не всички приемат инсталацията позитивно – някои от гражданите смятат инсталацията за трик за привличане на туристи, но хората въпреки това се тълпят на площада в светлия промеждутък.

Огледалата за улавяне на слънце | Източник: visitrjukan.com

Каква е ролята на архитектурата и дизайна в тази ситуация?

През 70-те години на миналия век в Стокхолмския институт се създава първият прототип на светлинна стая – замислена с друга цел, но нейните преимущества при преодоляването на сезонната депресия са забелязани бързо и тя започва да се разпространява първо в специализирани лечебни заведения, а след това и на обществени места.

Швеция например става популярна със своите светлинни кафенета, хората получават заедно със сутрешното си кафе възможността да използват светлинната стая. Облечени в бяло за по-добро отразяване, те получават дневната си доза светлина.

Светлинното кафе Iglo Ljuscafé, Stockholm | Източник: commons.wikimedia.org

Светлинната терапия се разпространява и в училищата, и в университетите – ярката светлина сутрин помага за съсредоточаването на учители и ученици.

Трудно е да се проследи конкретното влияние върху успеха на учениците, но при тези, които се възползват от светлинните класни стаи, се забелязват повишено настроение и концентрация.

Окъпаната в светлина класна стая в училището Dragonskolan, Щвеция | Източник: theguardian.com

В шведския град Умеу (Umeå) компанията Umeå Energi инсталира лампи срещу сезонна депресия (SAD lights) по спирките на града, за да могат хората да се възползват от благоприятното им влияние.

Автобусна спирка с антидепресивно осветление в Umeå | Източник: architects.org

От градския дизайн, сградите и стаите, тенденцията се пренася и към предмети, които могат да се използват в дома – лампите за светлинна терапия (SAD lamps).

Благодарение на достъпността си, лампите за светлинна терапия могат да бъдат използвани у дома от всеки, който се нуждае. Въпреки това те крият своите рискове – преди употребата им трябва да се провери дали са направени специално, за да повлияват на този тип симптоми, и дали UV лъчението им е ограничено.

А ако се случи на нас?

Със скъсяването на дните и постепенното захлаждане е доста вероятно лятното безгрижие и добро настроение да си тръгнат от нас. В забързаното си ежедневие често забравяме да слушаме своя биологичен часовник и пропускаме и намаляващите вече слънчеви часове. За щастие, у нас имаме достатъчно слънцегреене без използването на помощни средства и е полезно да се възползваме от това.


Източници:
www.theatlantic.com
www.thelocal.se
www.theguardian.com
https://health.clevelandclinic.org

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Гергана Ковачева
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Архитектите в борба с коронавируса
Преобразуване на обществени сгради в болници осигурява повече болничен капацитет

Как може да се осигури помощ при нарастващата нужда от места за хоспитализиране на пациент…