Сред общо 13 проекта, участващи в конкурса за многофункционална и спортна зала в парк „Артилерийски“ в Стара Загора, на първо място бе класиран проектът на студио „Атек ВД“ с ръководител проф. арх. Валери Иванов. Това стана ясно вчера, след като журито, сред които член е и проф. д-р инж. Иван Марков, ректор на УАСГ, обяви победителите в конкурса.

Проектите се отличават с високо качество

Главен проектант в част „Архитектура“ на премирания проект е арх. Калоян Колев, а по конструктивната част са работили инж. Цветан Георгиев и инж. Николай Милев. Проф. Иванов представи проекта, като поздрави и ръководството на град Стара Загора за добре изготвеното задание за проектирането. Той сподели, че всички 13 проекта заслужават да бъдат събрани в издание на конкурса.

Макет на сградата | Снимка: stzagora.net

Цел на новата зала е да се издържа сама

Новата сграда ще представлява комплексен, многофункционален център. Освен за помещаване на събития, залата ще има обслужващи и развлекателни функции, като основен акцент е спортът. Целта е тя да функционира денонощно и по този начин да може да се издържа от приходите си. По този начин тя няма да бъде в допълнителна тежест на бюджета на община Стара Загора. Това е често срещан проблем при съвременните спортни съоръжения, спомена проф. Иванов. Цел на печелившия проект е да се впише хармонично в заобикалящата среда.

Макет на сградата | Снимка: stzagora.net

Прочетете още: Какви са предизвикателствата в спортната зала „Арена Шумен“?

Капацитетът на новата зала ще бъде 5200 седящи места и ще може да се използва и като концертна зала. Тя ще разполага с бизнес зона с конферентен блок, места за хранене, развлечения и почивка. Планираната обща стойност на инвестицията по проектиране и строителство на сградата е 25 млн. лв. с ДДС.

В конкурса са отредени и второ и трето място – респективно на студио „Тилев архитекти“ ООД и на „АТМ“ ЕООД. Журито, избрало първите три проекта се състои и от проф. д-р арх. Иван Данов, ръководител на катедра „Жилищни сгради“ в УАСГ, проф. д.н. арх. Бойко Кадинов, представител на КАБ, арх. Божидар Хинков, представител на САБ, Красимира Чахова – заместник-кмет „Общинска собственост, стопанска политика и спортни дейности“ в Община Стара Загора, арх. Виктория Грозева – главен архитект на Община Стара Загора и Мария Боянова – началник отдел „Обществени поръчки“ в Община Стара Загора.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Георги Мърхов
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Brick Award 2022: Обявиха 50-те номинирани проекта
Тази година са подадени рекорден брой от почти 800 кандидатури

789 проекта от 53 държави участват в конкурса Brick Award 22. С това, десетото му издание …