Планът за изграждане на зелен околовръстен път, свързващ големите градски паркове и ключови райони на столицата, бе представен още през 2019 г. от кмета на София – Йорданка Фандъкова. Наскоро от Столична община обявиха, че проектът за устройствен план за първата част от зеления ринг на София е завършен. Строителните дейности по изграждането му ще да започнат в началото на 2021 г.

Участъкът, който ще бъде обхванат в рамките на първия етап от реализацията на проекта, ще свърже най-големия столичен парк “Борисова градина” с административен район “Слатина”. Очаква се изграждането на зеления ринг да улесни достъпа до парковете и централните градски части на гражданите, използващи алтернативен на автомобилния транспорт като начин за придвижване. В резултат на това се предвижда облекчаване на трафика в столицата и осигуряване на безопасен и независим коридор за велосипедисти и пешеходци.

Стъпка напред към западноевропейския градски модел

В последното десетилетие темата за градовете, които служат на хората, е все по-дискутирана в архитектурните среди. Все по-силно навлиза убеждението, че за да бъде един град класифициран като модерен и високофункционален, то той трябва да предоставя необходимите условия за висок стандарт на живот. От своя страна, това се свързва с намаляването на автомобилния трафик, шумовите замърсявания, консумираните ресурси.

В голям брой западноевропейски градове се прилага именно модел, насърчаващ движението с алтернативен транспорт и рестриктивен спрямо автомобилите. Според експерти след реализирането на новия зелен ринг на София, столицата ни ще предостави адекватна инфраструктура, която би могла да бъде стъпка напред по пътя към зелената трансформация на града.

Какво представлява зеления околовръстен път на София?

Основната концепция, стояща зад изграждането на обиколен парк в столицата, е свързана с подобряването на градските пространства чрез трансформация на неизползваеми ЖП трасета и други инфраструктурни съоръжения.

Първият участък от парковия ринг ще започне от гара “Пионер” и ще достигне до Висшето транспортно училище в “Слатина”, преминавайки под бул. “Цариградско шосе” близо до спортната зала “Арена Армеец” и през естакадата на бул. “Шипченски проход”.

Проектът предвижда на мястото на старото железопътно  трасе при гара „Пионер“ да бъде изградена велоалея с дължина близо 3 км.  По думите на главния архитект на София, Здравко Здравков, паралелно на участъка за велосипедисти ще бъде реализирана и

линейна паркова структура, предлагаща места за отдих и зони за спорт и игри,

като същевременно с това се запазят и развият важните пешеходни връзки. Проектът за устройствен план на първия етап от зелената линия е обявен за обществено обсъждане и е достъпен на сайта на общинското Направление по архитектура и градоустройство – НАГ.

Освен обявената 3-километрова велоалея, в него се предвижда създаването на близо 33 000 кв.м зелени площи, предназначени за широко обществено ползване. По думите на арх. Здравков, проектът е съгласуван с Национална компания “Железопътна инфраструктура” (НКЖИ), чиято собственост е терена, на който ще бъде изграден първият участък от проекта. “За изграждането на зеления ринг се проведоха няколко работни срещи между НКЖИ, столичния кмет г-жа Фандъкова и транспортния министър Росен Желязков.“, допълни още Здравков пред “24 часа”. По думите му, след влизането в сила на устройствения план, ще бъде стартирана административната процедура по прехвърлянето на имота на Столична община.

Едновременно с това се очаква да стартира изготвянето на инвестиционен проект за изграждането на линейния парк. Именно с тези административно-правни процедури е свързан и срокът за начало на строителните дейности по проекта. Според експерти, документалната фаза на проекта би следвало да приключи в рамките на тази календарна година, като респективно реализацията ще започне в началото на следващата.

Проектът за зелен ринг на София се радва на широко обществено одобрение и добри оценки от страна на специалисти в областта на градското планиране и градоустройството. Създаването на подобно съоръжение ще повиши качеството на живот на жителите и гостите на града, като същевременно с това се очаква все повече хора да оставят автомобилите си и да изберат алтернативен начин за придвижване.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Биляна Апостолова
Load More In Новини

One Comment

  1. […] Според официалното съобщение на “Зелено движение Оборище” в  страницата на организацията във фейсбук, представеният проект за подробен устройствен план е в противовес на заложените първоначални идеи за зеления ринг, за който ви разказахме в предишен материал. […]

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Охлаждането на интериорите – бъдещето на вътрешния дизайн?
Едно от основните предизвикателства за бъдещето на архитектурата

Проблемът с глобалното затопляне е все по-актуална тема, що се касае до бъдещето на човече…