Skip to main content
search

С наближаването на Великден решихме да споделим с вас няколко интересни архитектурни произведения, свързани с тематиката. Първата асоциация, която изниква в главата ни, са яйцата – няма нищо по-традиционно и едновременно с това забавно от борбата с тях по време на празника. Освен това, те са смятани и за една от най-стабилните и издръжливи форми, които могат да бъдат намерени в природата. Може би затова обичаме и да тестваме със забавни игри кое е най-силното от тях. Точно заради това обликът на яйцето е станал извор за вдъхновение на много архитекти по света.

Наблюдателна рампа в Баварски горски национален парк

Снимка: www.designboom.com

Структурата е произведение на немския архитект Йозеф Щрьогер и достига височина от 44 м. С извивките си рампата образува формата на идеално яйце и най-дългото подобно съоръжение в света. Пътят нагоре осигурява една от най-пленителните природни гледки над гигантските ели в Баварския национален парк. Посетителите имат възможността да погледнат на света през очите на горските птици.

Библиотеката на Свободния университет в Берлин

Снимка: www.architravel.com

Дизайнът на четириетажната овална университетската сграда по проект на Фостър и партньори напомня на карирано яйце, вградено в ландшафта. Берлинският университет е смятан за една от най-значимите институции на територията на града. В тази връзка и сградата често се споменава с псевдонима „Берлинският мозък”. В себе си тя съхранява над 700 000 книги и издания. Стъклените отвори на шахматната дъска позволяват естествена вентилация, както и регулиране на температурата и дневната светлина в помещенията.

Снимка: www.dmarciniak.com

Cybertecture International Egg

Сградата е едно от първите предложения за иновативен и устойчив дизайн през новия век от един от архитектурните визионери – Джеймс Лоу. Самата концепция е вдъхновена от възприемането на света като една перфектно функционираща еко система, която позволява на живота да се развива в него. Точно поради тази причина е избрана и формата на яйце.

Снимка: www.highlike.org

dmvA blob vB3

Един интересен проект, който предлага на обитателите си възможността за малък и функционален мобилен дом. Яйцето е изградено от дървена рамкова конструкция, покрита от полиестер. С лекотата си и умния си дизайн то ви предлага уюта на дома независимо къде сте – точно както яйцата.

Снимка: www.designboom.com

Exbury Egg

Това яйце всъщност е експериментален проект за живот във водата, който има нулево влияние върху околната среда. Сградата е напълно устойчива и енергоефективна. Може да съществува без външни влияния и без да замърсява или влияе на средата около себе си.

Снимка: www.exburyegg.me

Hemloft Treehouse

Тази къща на дървото, проектирана от Джоел Алън, е почти изцяло изградена от рециклирани материали, които са били събирани в продължение на цели три години. Самата форма е тествана няколко пъти до достигане на перфектната яйцевидна форма, която да бъде едновременно максимално лека и устойчива.

Снимка: www.mountainlifemedia.ca

Природните форми винаги са били вдъхновение за архитектите като съвременните творци на обитаемата среда поради доказаните си и неоспорими качества като естетика, устойчивост, разпознаваемост и перфектна комбинация между тези фактори. Яйцето, на свой ред, вдъхновява и като форма – символ на живота и новото начало. То доказва устойчивостта си при множество конструкции по света.

А кой ще има най-издръжливото яйце в семейството? Всички ще разберем много скоро.

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu