Архитектура: Freigeber architects & арх. Стефан Шют
Изпълнител: FR: Stefan Merscher GmbH & Co. KG
Топлоизолационни системи: URSA
Местоположение: Кьолн, Германия
Функционален тип: офис сграда
Година: 2008 г.

Този път архитектурната ни разходка ще бъде до Германия – по-специално до гр. Кьолн. Четвъртият по големина град в страната е разположен на двата бряга на р. Рейн. Реката се извива по протежението му и формира около себе си интересни архитектурни ансамбли. В другото направление се противопоставят транспортните артерии, които осъществяват връзките в забързания град. Интересно е да се проследи как исторически постройки се редуват със съвременни масивни здания. Градът расте, а архитектурата наоколо се развива непрестанно.

Ако се вгледаме в зоната на пристанището, не можем да не откроим впечатляващата RheinauArtOfficeпредставителството на американския гигант Microsoft в Германия.

 Построена през 2008 г., тя се е превърнала в една от най-модерните офис сгради в Германия.

В офис сградата работят 300 служителя от американската компютърна компания и 12 асоциирани предприятия. Разположена както до самото пристанище, тя е и в непосредствена връзка с центъра на града, магистралата, жп гарата и летището.

Източник: www.rheinau-art-office.de

Архитектите Райнер Фрайгебер и Стефан Шют са работили по архитектурна концепция, в която отворените и свободно преливащи се пространства са приоритет. Те са отговорни и за изборът на висококачествени материали, осигуряващи на офис сградата възможно най-енергоефективни системи и решения, отговарящи на изискванията за устойчивост.

Макар и значително по размери, представителството на създателите на Windows оставя усещане за лекота. Изтънени във височина, част от обемите си играят с перспективата. Наклонените равнини са противопоставени на строг модулен растер. Формите са плавни и органични, подчертаващи динамиката на водата в непосредствена близост; метал и стъкло отразяват и допълват общия колорит.

От изток RheinauArtOffice обръща фасадата си към пристанището на Кьолн, където осъществява интересна комуникация с реката посредством мощен свод. Макар и масивна, офис сградата не откъсва прилежащото от обитателите на града – проходът свързва града с реката.

 

Източник: www.rheinauhafen-koeln.de

Мощната арка демонстрира триумфа на бизнеса в развиващия се град.

Предизвикателствата пред изпълнението на иновативния архитектурен облик

Формата интегрира елементите на сградата в едно цяло – стените преминават към покрива, а мощни еркери завиват елегантно формите си във височина.

Предизвикателство тук се явява фасадната обвивка, която се трансформира от наклонени равнини към покрив и таван. Потърсеното системно решение не може да допусне компромис – именно затова е избрана продуктовата гама на URSA. Доброто изпълнение на детайлите на връзките в сградата гарантира нейния безупречен облик.

Източник: www.schueco.com

 

Осигуряването на оптимална топлоизолация и енергоефективност

Проектът предвижда геотермална енергия за сградно отопление, двоен стъклопакет с външна соларна защита и изолационни материали от URSA. За покривите е използван XPS D-N-ІІІ-L – панели от екструдиран полистирен с гладка повърхност, които позволяват товарите от горните слоеве да бъдат позиционирани директно върху тях, без да нарушават целостта на изолацията. Топлоизолационни системи от такъв тип панели формират непрекъснат слой, ненарушаван от термомостове и, следователно, без риск от образуване на конденз. В добавка, ниската абсорбция на вода и устойчивостта на циклите на замръзване и размръзване на XPS-а (особено важно за климатичните условия в Германия) гарантират издръжливостта на топлоизолацията.

Създателите на този амбициозен проект избират още негоримите панели от минерална стъклена вата на URSA FDP 2/V, които са хидрофобизирани и са едностранно каширани със черен стъклен воал срещу разпрашаване.

Източник: www.schueco.com

В резултат, сложната конфигурация на вентилируемата фасада е идеално изолирана.

Сградата допълва пейзажа – природните дадености са уважени с един категоричен жест, а съвременният й облик отправя поглед към бъдещето. С интерес очакваме следващите амбициозни проекти на URSA.

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Как една постмодерна сграда посреща нова функция?
Преустройство на приемната сграда на Боянската църква в детска градина

Инвеститор: Столична община, район „Витоша“ Изпълнител: Булстрой Груп ООД Архитектура: про…