Skip to main content
search

Ако хвърлим поглед на статията ни за архитектурните тенденции за 2023-та година, те се уповават на няколко основни характеристики – гъвкавост, устойчивост на климатичните промени и по-ниски разходи за строителство. Тези цели биха били по-лесно осъществими с помощта на иновативни материали.

Архитектурните тенденции през 2023 – част първа

Ето защо основните цели, около които се съсредоточават проучванията в сферата на архитектурата и строителството през последните години се насочват към подобряването на съществуващите материали за строителство, както и към намирането и създаването на все по-иновативни такива. 

В началото си цивилизацията, такава, каквато я познаваме, е поредица от материални нововъведения. В историята на архитектурата е дълбоко вкоренено технологичното развитие на материалите. Например небостъргачите никога не биха достигнали такива височини без развитието на стоманата.

За да разберем как застроената среда ще промени своя облик и перспектива в близко бъдеще, в тази статия сме подбрали девет основни иновативни материала, които сме засягали в наши предишни публикации.

Природосъобразни нисковъглеродни тухли от строителни отпадъци

Архитектурните студия Carmody Groarke и TRANS Architectuur Stedenbouw си сътрудничат, за да разработят тухла, направена от местни строителни отпадъци. С тях се изгражда новото крило на музея в Гент. Продуктът отваря важна тема за използването на местни ресурси и рециклирането на строителни отпадъци.  

Повече за тухлите и строителството на сградата прочетете тук

Прозрачни соларни панели – авантюристична идея или практична реалност?

Ако соларните прозорци биха могли да заменят класическите, то тогава градовете ни биха били елегантни електроцентрали. Плодородните полета ще запазят класическата си функция като земеделски зони, а огромните стъклени небостъргачи ще се превърнат в ценни енергийни полета. 

Разберете повече за възможностите на тази технология в статията

Строителни блокове от коноп, работещи на принципа на LEGO

В последните години конопът доби популярност заради изтъкването на неговите позитивни качества в най-различни сектори. Строителството, разбира се, не е изключение. Конопобетонът е изключително семпъл и издръжлив, което го прави неоспоримо природосъобразен. 

За строителните блокове от коноп вижте в статията

Пластмасови павета – мечта, преобразява представата ни за пътна настилка

Всички знаем защо думата “пластмаса” събира около себе си голямо количество негативи. Един от начините, по които пластмасата може да придобие устойчив смисъл, е чрез преизползването и. Нзамби Матее е африкански инженер, който успява да измисли как да даде втори живот на отпадъците от пластмаса в Африка като я приложи в производството на пластмасови настилки.

Научете повече за пластмасовите павета на Нзамби Матее тук

Бетон от миди – възможно ли е?

Всяка година 7 милиона тона миди се изхвърлят от риболовната индустрия и от аквафермите. Студио newtab-22 вижда потенциал в тях като ценен биоматериал. Иновацията решава частица от световния проблем с отпадъците със Sea Stone – бетон от мидени черупки. 

Възможен ли е бетонът от миди разберете в статията

Текстил бетон – най-голямата иновация в строителството

През 1999 г. в Германия се създава нов строителен материал – текстил бетон. Двадесет години по-късно впечатляващите му предимства са изложени на обследване, след като първата сграда от текстил бетон отвори врати през тази година. Текстил бетонът позволява строителството на мащабни структури без нуждата от арматура.

Как е възможен текстил бетонът и какви са предимствата му пред стоманобетона, прочетете тук

Аерогелът – материал на бъдещето

Материал на бъдещето е устойчиво словосъчетание, което добре приляга на аерогела, защото притежава качествата, нужни за условията на идния ден. Широк спектър от потенциални приложения, достъпна цена и високоефективност. Този материал за пръв път влиза в употреба при строителството на космически апарати на НАСА, а е на почти 100 години. В строителството аерогелът е топлоизолатор, водещ до изключително високи резултати.

Какво представлява аерогелът и как се прилага, научете в статията

Прозрачно дърво – умел заместител на стъклото и още много неща

Често усилията в разработката на материали на бъдещето са съсредоточени в търсенето на алтернативи на стоманобетона като най-голям източник на замърсяване в строителния сектор. Този път фокусът е върху пластмасата и стъклото. Прозрачното дърво може да бъде устойчив техен заместител в редица сфери включително и строителството. 

На какво се дължи широкото приложение на прозрачното дърво, разберете тук

Самовъзстановяващ се бетон

Най-често срещаният дефект, който се наблюдава при строителството със стоманобетон е неговата ерозия. Поддръжката струва огромни усилия и средства. Добрата новина е, че през 2018 известен микробиолог от Делфтския университет намира решение на този проблем – самовъзстановяващ се бетон. 

Повече за амовъзстановяващия се бетон, разберете в статията

През тази година пък се разкри, че свръхустойчивостта на историческия римски бетон се дължи на подобен метод, който предизвиква неговото самовъзстановяване.

За римския бетон и разкритието на хилядолетната му мистерия, прочетете тук

Съвременната архитектура се развива с бърза скорост. Но за първи път от десетилетия насам, говорим, че бъдещето на архитектурата не е строителството с бетон, а преизползването на сградите и създаването на структури, които минимално влияят върху околната среда. Именно това е възможно с иновациите в материалите, които ще продължаваме да следим и в бъдещи публикации.

1 коментар

Остави коментар

Close Menu