Skip to main content
search

За своето личностно и професионално развитие архитектите и дизайнерите имат постоянна нужда от обогатяване и разширяване на своите знания и кръгозор. Дали насърчено от проявеното любопитство към последните тенденции в света на архитектурата и дизайна или в търсене на вдъхновение за подновяване на интериора в дома се явява и нуждата от запознаване с нека да я наречем “виртуалната архитектурна библиотека” – тоест интернет пространството, в което можем да се впуснем в търсене на отговори.

Представяме ви малък подбор, надхвърлящ познатите досега архитектурни уебсайтове, който може да бъде полезен както за професионалисти, така и за любители на архитектурата и дизайна.

Изготвената от нас “библиотека” обхваща палитра от сфери – от архитектура и дизайн до фотография, медия (есета,интервюта), актуални новини, рисърч пейпъри и много други.

1.Archdaily – всеобхватната медия

ArchDaily е една от най-установилите се платформи, специализирани в архитектурата и дизайна. Тя предлага богата колекция от новини, проекти, статии, видео материали и други източници на информация. ArchDaily предоставя на посетителите си възможността да преглеждат голям брой проекти, както и да изтеглят подробни чертежи и документация за тях. Малко знаят обаче, че сайтът предоставя и платформа за обмен на мнения и идеи между професионалисти в областта на архитектурата, както и пространство за комуникация между професионалисти и клиенти.

2.Divisare – фокус над архитектурни елементи, фотографии и макети 

Divisare е един от най-големите онлайн архиви за съвременна архитектура. Публикуваните проекти се класифицират в подбрани албуми, всеки посветен на конкретна тема или типология.

Куриран от екипа, базиран в Рим, Италия, Divisare е структуриран като библиотека от тематични албуми (организирани по елементи, градове, къщи, идеи, материалност, планове и детайли, частни интериори, обществени интериори, теми и типове), включващи спецификите на едни от най-популярните произведения на архитектурата, проектирани някога. В допълнение към ежедневната витрина на платформата, регистрираните абонати получават достъп до списание със седмичен преглед. В сайта се разгръщат подраздели на различни сфери от архитектурна фотография, макетиране до участие в съвременни архитектурни конкурси.

Google ли е най-големият архитектурен критик?

3.Architectural Digest – за интериора и дома

Architectural Digest е онлайн и печатно издание, посветено на архитектурата, интериорния дизайн, изкуството и културата. За разлика от други сайтове, AD е полезен и главно насочен към тези, които търсят идеи за дома или за професионалисти, които искат да бъдат в крак с последните тенденции в дизайна на дома. Той се фокусира повече върху интериора и озеленяването.

Така че, ако имате интерес към архитектурата, интериорния дизайн, изкуството и културата, Architectural Digest може да ви предостави много полезна информация и да ви помогне да се запознаете с последните иновации.

4.Inhabitat – за устойчивият и екологичен дизайн 

Inhabitat е онлайн блог, който предоставя новини относно екологично чистите технологии, обновяемата енергия, устойчивите архитектурни решения и екологичния дизайн. Сайтът е полезен за хора, които се интересуват от опазване на околната среда и търсят вдъхновение и информация за начини, по които могат да намалят въздействието на своята дейност върху природата.

Сайтът предлага новини, ревюта и анализи на иновативни продукти и технологии, които помагат за решаване на екологичните предизвикателства на съвременния свят. Разглеждат се и различни теми като устойчиви градове, екологични проекти за жилища, устойчив транспорт, екологичен дизайн и много други.

Филми, които всеки архитект трябва да гледа

5.Archello – популяризиране на собствен проект 

В случай че съвсем скоро сте открили своето архитектурно студио и се чудите как да популяризирате проектите си Archello предоставя на своите потребители възможността да създават профили на своите компании и да публикуват свои проекти и продукти. Така младите професионалисти в областта на архитектурата и интериорния дизайн могат сами да излагат своите услуги и потенциално да привлекат нови клиенти.

По този начин платформата се превръща в пространство за свързване на архитекти с производители. Независимо дали искате да знаете откъде е придобит материалът или как точно е изпълнена конструкцията, уебсайтът има всичко – като дори предоставя възможности за контакт с всеки един от участниците в даден проект.

6.RIBA – Кралският институт

Кралският институт на британските архитекти, съкратено RIBA, е глобален професионален членски орган, насърчаващ върховите постижения в областта на архитектурата. Основният фокус на организацията е развитието на архитектурната практика с постоянен ангажимент за добро качество, дизайн и обслужване на клиенти.

На уебсайта на RIBA може да намерите информация за обучение и професионални квалификации за архитекти, както и за стажове и работа в тази област. Той също така предлага ресурси за изследвания и документация на архитектурни проекти.

7.Architizer – връзка архитект – клиент – производител

Architizer е онлайн платформа, която има за цел да свърже архитекти, клиенти и производители. Предоставя възможност на архитекти, дизайнери и строителни инженери да споделят своите проекти, да намерят вдъхновение, да се свържат с клиенти и да се развиват своята кариера. В случай че, имате интерес към архитектурата, Architizer може да даде бърз старт към професионалното ви развитие в областта

Architizer е и един от малкото уебсайтове, които предоставят подробна информация и свързани снимки, а понякога и описания за проектите. Той е чудесен за справки и някои подробни изследвания, като дори има възможност за лесен достъп с някои от производителите на строителни материали.

8.Dezeen – всеобхватна медия за дизайн

Dezeen е полезен за всички, които се интересуват от дизайн и архитектура, включително студенти, професионалисти и любители. Той предоставя невероятни визуални материали и детайлни статии за най-новите тенденции и проекти, като също така предлага възможност за обмен на идеи и мнения между читателите.

Сайтът на Dezeen е и полезен източник за събития и конкурси в областта на дизайна и архитектурата, както и за връзки с професионалисти от тези области.

9.DWELL – обзавеждането на дома

DWELL предлага съвети и идеи за обзавеждане на всички стаи в дома – кухня, хол, спалня, баня, както и за обзавеждане на откритото пространство – градината, терасата или балкона. Също така, сайтът предоставя информация за нови продукти, тенденции и идеи в света на архитектурата и дизайна.

DWELL е полезен за всички, които търсят вдъхновение за създаване на красив и практичен дом, както и за професионалисти в областта на архитектурата, дизайна и строителството.

10.Designboom

Designboom е полезен за хората, които са заинтересовани от съвременния дизайн и технологиите и търсят вдъхновение и нови идеи за своите проекти. На сайта може да се открият интересни статии и интервюта с водещи дизайнери, архитекти и креативни професионалисти от целия свят.

Освен това, Designboom предоставя информация за най-новите тенденции и иновации в областта на дизайна и технологиите, както и за събития и изложби в света на изкуството и дизайна, така и за възможности за участие в тези конкурси и изложби.

Запознаването със съвкупността от цялото разнообразие на тези онлайн източници, оказва огромно влияние върху изграждането на архитектурната ни култура в съвременния свят.

Освен като вдъхновение в трудни моменти на творческа криза, сайтовете предоставят и възможност за запознаване с последните архитектурни тенденции и разширяването на познанията ни по близки професионални сфери като фотография, екология, управление на проекти и много други. Всички те, обобщено ни представят новата “виртуална архитектурна библиотека” на 21 век!

7 места, от които можем да си купум книги за архитектура 6 полезни YouTube канала за архитекти 5 ключови книги за архитектура 7 списания за архитектура

Вяра Илиева

Бъдещ архитект, който умее да рисува. “Точно както в архитектурата, всяка картина започва със скица, мислена идея, оформяща се за първи път на листа, преминава през палитра от действия и стига до краен продукт. Разликата е, че ние трябва да обитаваме архитектурата. Разбира се, можем да обитаваме и картини, но само за миг в съзнанието си.” Бъдещ архитект, заинтересован от човека и обществените нужди.

Остави коментар

Close Menu