Skip to main content
search

Може ли старите сгради, които се рушат от години, да придобият нов облик и функционалност? На този въпрос се опитват да отговорят от сдружение AfterPast. Eкипът на организацията се е заел с амбициозната цел да потърси нов прочит и бъдеще за изоставени сгради и обекти с архитектурна стойност из страната.

Темата за преизползване на сградния фонд, който е загубил изначалните си функции, е един от основните проблеми на съвременната архитектурна сцена, особено когато все повече говорим за устойчиво строителство, нулев въглероден отпечатък и за Зелената сделка. Въпреки че подобни процеси са много сложни и изискват фокусирана работа на редица заинтересовани лица, финансиране и дългосрочни цели със систематичен подход за реализирането им, търсенето на идеи е възможност за повдигане на темата в общественото пространство.

В този контекст инициативата към момента събира идеи за възможните бъдеща на една от най-емблематичните следвоенни сгради у нас – резиденцията в Банкя. Екипът се е заел със задача да потърси иновативни идеи за ревитализацията на резиденцията в Банкя и да даде повод за дискусия сред експерти от публичния и частен сектор.

Основателите на организацията казват: „AfterPast е посветена на търсенето на решения за запазване на изоставените сгради, като същевременно ги превръщаме във функционални и вдъхновяващи обекти, които да носят добавена стойност на общността.”

„Организирахме конкурс, в който всеки с афинитет към изоставено архитектурно наследство, ще има възможност да предложи визията си за бъдещето развитие на някогашния правителствен балнеосанаториум“, казва Павел Николов – един от създателите на инициативата.

Конкурсът е отворен за архитекти, дизайнери, инженери и всеки с интерес и опит в областта на архитектурата и градоустройството. Участието може да бъде индивидуално или в екип. Участниците ще трябва да създадат колаж по темата, да напишат есе или да изготвят програма, за това как си представят бъдещата функционалност на сградата.

От всички кандидатури, създателите на осемте най-добри, ще бъдат поканени да участват в последваща работилница, която ще се проведе в два модула – от 10-и до 12-и май и от 17-и до 19-май. Крайният срок за участие в конкурса е 18-и април.

Линк към папка с материали.

Заглавна снимка: flyingbulgarian.com

STROIINFO

Ние сме екип от професионалисти - архитекти и дизайнери, които вярват в създаването на по-добра и качествена среда за обитаване.

Остави коментар

Close Menu