Skip to main content
search

През изминалата седмица, на 4-ти април, в Интер Експо Център се състоя церемонията по връчването на „ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS “. Това беше 10-тото юбилейно издание на конкурса и то бе отбелязано тържествено под мотото „10 години в подкрепа на креативността”. На събитието присъстваха близо 850 души, а в самия конкурс участваха 99 проекта в две основни направления – „Архитектура“ и „Урбанизъм, ландшафтен дизайн и градска среда“.

„ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS“ са едни от най-дълготрайните архитектурни конкурси в България и за изминалите 10 години са участвали общо 332 архитекти, с общо 772 проекта и 105 награди. 

Десетото издание на годишните награди отново отличи проекти, реализации и концепции. В последната категория участват и студенти. Номинирани са 38 проекта и реализации, а отличията са общо 21 – 15 награди, 3 специални награди и 3 големи награди на журито.

По повод юбилея, на победителите беше връчен приз с нова визия.

Церемонията откри актьорът Стефан Щерев с атрактивно шоу с “лазери, огън и дресура на животни” и сподели, че конкурсът има много ясна и конкретна цел – да популяризира качествената архитектура.

На сцената председателят на журито в направление “Архитектура” арх. Тихомир Казаков и председателят на журито в направление “Урбанизъм, ландшафтен дизайн и градска среда” арх. Венета Кавалджиева, изразиха благодарности към всички участници и гости на събитието.

Участвайте в конкурси, защото това създава дисциплина и увереност, а чрез тях не само показвате себе си, но го правите и за всички други“, сподели арх. Тихомир Казаков.

Градската среда, урбанизмът и ландшафтната архитектура оказват влияние върху най-много хора. Това е тази сфера от нашата професия, която създава средата на труд, обитаване и отдих – всъщност цялата среда, в която съвременният човек живее. Не трябва да забравяме, че ние сме тези, които създаваме устойчива среда“, отбеляза арх. Венета Кавалджиева.

 Двете основни направления са разделени на 3 групи – реализации, проекти и концептуални. Журирането е извършено в 2 етапа – предварителна онлайн селекция и специално онлайн издание за номинираните проекти.

Нека разгледаме победителите:

Победителите в направление „Архитектура“:

 •  Реализации – Многофамилни жилищни сгради и комплекси

STARH, арх. Светослав Станиславов за EOS

Победител в категория “ Многофамилни жилищни сгради и жилищни комплекси” бе EOS от „STARH“ с арх. Светослав Станиславов. Той отбеляза, че приема тази награда като ангажимент да продължава да създава иновативна и вълнуваща архитектура.

 • Реализации – Еднофамилни жилищни сгради 

В тази категория бяха дадени све равностойни награди за арх. Арсени Ботушаров и арх. Ирина Гинчева с проекта им “Къща в Малинова долина” и за арх. Александър Йончев от Simple Architecture за VILLA BIANCA.

Арх. Арсени Ботушаров и арх. Ирина Гинчева за КЪЩА В МАЛИНОВА ДОЛИНА

Simple Architecture, арх. Александър Йончев за VILLA BIANCA

 • Реализации – Бизнес, административни, търговски и индустриални сгради 

Мortelmans Van Tricht Architects, Sebastian Mortelmans и IPS Bulgaria, арх. Максим Мокдад за Високотехнологична сграда на MELEXIS 

 • Реализации – Обществени сгради

Integra Consult Project, арх. Анета Славова и Arrogant Architects, арх. Даниела Славова за Шоурум на 4 етажа и подземен гараж

 • Реализации – Хотели, ваканционни селища, атракционни и спа центрове

STARH,  арх. Светослав Станиславов за UMANI HOTEL

Повече за архитектурата на хотел Умани, прочетете тук

 • Проекти и реализации – Реставрация, консервация и реконструкция на сгради

Арко Студио ООД, арх. Петко Костадинов, арх. Росица Митева, арх. Иван Костадинов, арх. Ангел Чуруков за Реставрация и реновиране на Градска художествена галерия, Пловдив

Повече за художествената галерия в Пловдив, прочетете тук

 • Проекти – Многофамилни жилищни сгради и жилищни комплекси 

Studio Sоoda, арх. Константин Димитров, арх. Константин Евтимов за R 01

 • Проекти – Еднофамилни жилищни сгради 

„Ей Си Джи“ ЕООД, арх. Красимир Георгиев за OFF – GRID HOUSE GB

 •  Проекти – Хотели, ваканционни селища, атракционни и спа центрове

STARH, арх. Светослав Станиславов за NAMA

 • Проекти – Обществени сгради 

UNITED MASTER ARCHITECTS, арх. Димитър Паскалев за Благоевград Тех Парк

 • Коцептуални проекти- Архитектура

арх. Венцислав Кърцелин за URBAN FALLOWS: ARCHITECTURE AS A CATALYST FOR REGENERATION OF MARGINALISED URBAN L AND

 • Награда за отличителна архитектура

За първи път бе връчена и награда за отличителна архитектура, нея получиха STARH, арх. Светослав Станиславов за UMANI HOTEL и арх. Венцислав Кърцелин за URBAN FALLOWS: ARCHITECTURE AS A CATALYST FOR REGENERATION OF MARGINALISED URBAN LAND.

Победителите в направление урбанизъм, градска среда и ландшафтна архитектура

 • Проекти и реализации – Градски паркове и градини, лесопаркове 

THINK FORWARD, арх. Моника Маринова, диз. Недко Николов, арх. Галина Милкова, арх. Кристина Янева за HEALING ISLAND

Повече за проекта, прочетете тук

 • Проекти – Обекти за обществено ползване 

„АДА“ АД, арх. Иво Пантелеев, арх. Радомира Методиева за Крайречна зона, Габрово

Специална награда за „Плейсмейк“ ООД, урб. Нурхан Реджеб  и урб. Силвия Чакърова и „Дизайн Груп Студио“ ООД, ланд. арх. Григор Перчиклийски и ланд. арх. Десислав Евлогиев за Градски център, Добрич

 • Елементи за градска среда

ГРИД-АИ, арх. Георги Рафаилов, арх. Гергана Тилева  за ПАВИЛИОН “ЧАЙКА

Специална награда за PROTOFORM, диз. Недко Николов, Петър Попов, арх. Моника Маринова за ПАРКОВО ОБОРУДВАНЕ SIMPLE PLEASURES

 • Концептуални проекти

Специална награда за ланд. арх. Александър Прегьов за “От бетон до цъфтящо цвете”

Председателите на браншовите организации отправиха поздравителни адреси към всички гости – участници, жури, спонсори и организатори, като им пожелаха успех.

Гостите и участниците в церемонията разгледаха и дигиталната изложба с всички наградени и номинирани реализации и проекти в залата. С коктейл и изпълнения на “Чикаго бенд” беше отпразнувано Десетото юбилейно издание на конкурса.

Организаторите на ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS са медии в областта на архитектурата, строителството и интериорния дизайнCITYBUILD, списание ОЩЕ ЗА КЪЩАТА и THE BUILDING. Тяхната цел е да популяризират стойностната архитектура, креативността, иновациите и прилагането на нови технологии.

Мария Радева

Aрхитект, който вярва, че вдъхновение може да се намери навсякъде и във всичко, стига да можем да го видим и усетим. С интерес към различни култури, технологии и идеи, защото те обогатяват представите ни за света. Вярва, че архитектурата трябва да е комбинация от конструкция, естетика и функционалност. Тя е средство за изразяване и създава пространства, които променят и обогатяват живота на хората.

Остави коментар

Close Menu