Skip to main content
search

Днес всеки от нас иска да живее в дом, отговарящ на съвременните разбирания за качество. Медиите ни показват все повече и по-качествени примери, които ни зареждат с идеи и копнеж. Често обаче интериорните проекти са свързани с големи разходи, а бюджетът ни се явява твърде ограничен.

Как да преодолеем това? Нека разгледаме няколко лесни начина за направата на дизайнерско жилище за обитаване или отдаване под наем, които ни показват, че красивият интериор е напълно постижим и с ограничен бюджет.

Кои са най-подходящите за нас материали?

Семпло решение с бяла боя и боядисване на вратите в черно. Това дава възможност за въвеждането на сиви и черни акценти.

Правейки цялостен ремонт, след като сме завършили с по-тежката инсталационна част, стигаме до таваните, стените и настилките. Тук е важно да открием правилните материали за нашия дом. Най-ефикасното решение за таван е боядисването с бял латекс. Така пространството изглежда по-високо.

Латексът е и най-бюджетното решение за стените. Ако имаме такава, на която няма врати или прозорци, можем да я боядисаме в по-ярък цвят, за да създадем определен акцент. Други подходящи материали могат да бъдат тапет или готова ламперия. 

Трябва да следваме правилото, че бюджетните материали трябва да изглеждат естествени.

Това се постига, когато използваме семпла ламперия от естествен материал, или “изчистен” тапет. Трябва да избягваме тежките и натрапчиви щампи. Същото се отнася и за настилките. По-добре е да инвестираме в гранитогрес или естествен паркет, вместо почти толкова скъпи настилки от теракота или ламинат, които заради пресилената си декорация изглеждат фалшиво.

На кои детайли да обърнем внимание?

Подовият перваз прави по-качествен завършек между пода и стената. Това прави и почивстването по-лесно.

Важен е качественият подов перваз (и от естетически, и от хигиенни съображения), като най-оптималните варианти по отношение на цена и качество са тези от масивна дървесина или от MDF с боя. От голямо значение е изборът на подходящите корнизи за пердета. Ако те са обикновени, то тогава могат да бъдат скрити зад фризовете на тавана. Ако обаче са видими, то тогава е по-добре да са тръбни. Изборът на фриз също е важен. Той не трябва да бъде твърде натрапчив.

Поръчковите мебели за сметка на марковите

Поръчковите мебели могат да изпълнят изцяло нишите, за които са предвидени.

Чрез поръчковите мебели печелим пространство в кухнята, антрето, спалнята и в други помещения. Така изпълваме максимално площта и създаваме усещане за цялостно изпълнение. Именно това прави един интериор дизайнерски.

Вярно е, че мебелите по поръчка струват повече от тези в популярните магазини. Те обаче струват много по-малко от истински марковите корпусни мебели. За да балансираме бюджета, можем да намалим перото за мека мебел, като например закупим такава втора ръка или пък рециклираме наши собствени мебели. Така правим нещо индивидуално и неповторимо.

Още по темата: Новото старо или рециклираните мебели

Осветление и аксесоари

Възможности за обзавеждане с нискобюджетни мебели. Лампи и детайли като възглавници създават цялостно усещане.

При планирането на осветителните тела трябва освен добра видимост да търсим и допълване с акценти. При него не бива да залагаме на най-бюджетния вариант луни, тъй като те са видимо некачествени. Важни са и акцентните лампи – над трапезната маса, дневната зона, понякога дори и в коридорите.

Можем да постигнем лесна хармония в пространството, свързвайки фиксирани елементи с аксесоари. Така черната висяща лампа може да бъде допълнена с черна маса или възглавници, или например с черни рамки на картини или плакати. Добавянето на подобни аксесоари и декоративни елементи придава индивидуалност на мястото.

Организация на дома

Подредеността е ключова за добрата визия.

Важно е да намерим правилното място на всичко, дори и да разполагаме със старо жилище, което просто искаме да освежим. Неразборията и пръснатите вещи правят пространството хаотично. Тук вградените мебели също се явяват като добро предимство.

Следвайки тези няколко съвета, можем сами да започнем да изследваме различните възможности за нашия интериорен проект. Онлайн проучване в няколко сайта ще ни даде добра представа за това какъв бюджет ще ни е необходим за създаване на нашето красиво и уютно жилище. Важно е да създаваме и да обитаваме здравословна и качествена лична среда. Не бива да забравяме, че за да получим такава, трябва да вложим ресурс и усилия.

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu