Skip to main content
search

Днес е Коледа и всички сме в очакване на подаръците си под коледната елха – в уюта на дома, с хората, които обичаме най-много. В наши дни всеки има свободата да украси елхата по свой вкус и да я впише в интериорната обстановка на дома, както пожелае. Достигането ни до тези свободни интерпретации на елхата обаче си има своя собствена история. В тази статия ще ви разкажем за един интересен експеримент, който успява да създаде модернистичен архитектурен образ на така познатата традиционна коледна елха и да промени представите за това какъв трябва да бъде нейният облик. 

Идеята зад коледната елха 

Повечето изследователи смятат, че коледната елха се асоциира с Мартин Лутер и Ренесанса в ранна модерна Германия и се е появила около 16-ти век, но в действителност нейни аналози са открити в историите на много народи като например в скандинавската космология, където огромното свещено дърво Игдрасил е поставено в центъра на света, свързващо земята, хората и небето.

Мартин Лутър и първата коледна елха. / Източник: Google Images

Събитията през различните исторически периоди влияят пряко върху почти всичко, което ни заобикаля, а когато става въпрос за архитектура и култура няма как да не забележим физическото им отражение. В този контекст често и представите ни за традиции и модерност биват предизвикани и карат въображението на любопитния изследовател да заработи на високи обороти.

Обликът на коледната елха през 50-те години на миналия век. / Източник: Getty Images

Така и образът на коледната елха през годините започва да претърпява различни интерпретации. Визията на коледната елха обикновено се дефинира от нейната форма и големина, а играчките по нея добавят финалния щрих – от традиционната украса с рози от цветна хартия, ябълки, сладкиши и свещи до минималистични геометрични форми. Днес вече ставаме свидетели на доста опити за съвременни интерпретации на коледната елха, но какво прави модернистичните Коледни дървчета на Лорънс Стокер толкова специални?

Къде живее Дядо Коледа?

Естетика и чистота на образа

В духа на модернизма, който поставя традиционните форми и представи за нещата под въпрос, търсейки иновация, прогрес, чисти и функционални форми на Лорънс Стокер му хрумва идеята да преосмисли образа на коледната елха.

Модернистичната коледна елха в интериора на емблематичната Stahl House в Лос Анджелис © Modern Christmas Trees

Обикновено дръвчето бива възможно най-голямо и поставено в централната част на дневната в близост до камината. Дръвчетата на Стокер обаче изглеждат така сякаш висят от тавана. Първият прототип, който Лорънс разработва в собствения си дом още през 60-те години на миналия век, представлява поредица от различни по размер концентрични картонени пръстени, който варирали от най-малки в горната част до най-големи в долната част, като всеки един от украсените с гирлянди и стъклени орнаменти обръчи бил свързан със следващия с тел.

Самият Лорън с един от първите прототипи. © Modern Christmas Trees

Така Лорънс експериментирал всяка Коледа с различни материали, докато достигнал до извода, че плексигласът със своята прозрачност е най-подходящият избор за модернистична коледна елха. Дълго преди да се разболее от алцхаймер обаче , Лорънс спира да прави коледни елхи. 

© Modern Christmas Trees

Неговият внук – Мат Блис, който още от дете бил впечатлен от експерименталните елхи на дядо си, решава да произведе отново прототипните модели и ги прави обществено достояние за първи път през 2011 г. на изложение в Денвър, посветено на Модернизма, а година по-късно те получават официален патент. Заедно с това Мат организира и специална фотосесия на модернистичните коледни елхи в интериора на емблематични жилища от модернизма от 60-те и 70-те години на миналия век, за които дръвчетата за били проектирани. Така всичко си идва на мястото.

Архитектура в снега

© Modern Christmas Trees

Ефирната им структура от тънки прозрачни обръчи от плексиглас и корди, които ги свързват, в комбинация със светлините, струящи от кристалните играчки, правят почти незабележим вертикалния елемент в средата. Танцуващите сенки и отражения по стените, таваните и стъклените повърхности на прозорците и в интериора едновремено изпълват пространството без да го натоварват с плътния обем на традиционното коледно дърво, чиито лесно разпознаваем силует все пак е запазен.

© Modern Christmas Trees

Впечатляващо е, че въпреки ясната си структура, модерното дърво отпраща към идеята за старото не със своята геометричност, а именно със силуета си. Ясната и видима опростена структура на модерното дърво без съмнение влиза в диалог с характерните знаци на модернизма, докато орнаментните играчки запазват нотка традиционност.

Настолен вариант на модернистичната коледна елха. © Modern Christmas Trees

През годините модерното дърво е намерило мястото си в емблематични пространства като като хотел Тhe Four Seasons Сан Франциско, Тhe Fairmont Hotel в Дубай, the Ritz-Carlton в Хавай и много други като изглежда, че поради липсата си на изобилна зеленина, то се вписва идеално в по-топли климатични пейзажи.

Станимира Гетова

Архитект със страст към всевъзможни архитектурни явления в заобикалящия ни свят. Обича четенето, история, изкуство, танци и рисуване. Вярва, че пътуването е безценен източник на вдъхновение, нови знания и представи за света.

Остави коментар

Close Menu