Нашите така любими музеи и арт галерии затвориха своите врати, но това не би могло да възпрепятства любовта към изкуството. Кураторите на множество световноизвестни музеи и не само използват своето най -силно оръжие – креативността, като правят възможен онлайн достъпа до творбите за любителите на артистичния свят. Виждаме как го правят по много начини – чрез подкастове, цели дигитализирани колекции с придружаващо подробно описание към тях  и дори виртуални разходки на самите места.

С всеки изминал ден се отчита все по-голям интерес и посещаемост на музейните платформи. От похотливи импресионистични творби в Musée d’Orsay в Париж, през лекция за Древна Гърция в  атинския Benaki Museum, до изключително богатия National Archives във Вашингтон, забележителни изложби са на всякъде около нас, при това напълно безплатно.

Музеи и изложби

Гугенхайм, Билбао. Пластичната сграда на Франк Гери е едно от най- отличителните арт пространства по света. Интерактивният тур в нея показва поствоенни колекции от картини и скулптори на Rothko, Holzer, Koons, Kapoor.

„Гугенхайм“ в Билбао,Испания/Снимка: Google Images

Националната галерия, Лондон. Галерията е дом на повече от 2 300 форми на Европейско творчество от периода между 13-ти и 20-ти век. 360-view virtual touring pages предлагат 7 експозиционни пространства със Ренесансово изкуство от портрети до грандиозни олтарни иконописи.

Площад „Трафалгар“ пред Националната галерия/Снимка: Mariano Mantel

Rijksmuseum, Амстердам. През 2013 година беше завършен 10-годишеният проект за реновиране на галерията, който трансформира пространствата, като комбинира величието на 19-ти век с модерно осветление и нов атриум със стъклен покрив. Можете да изследвате Голямата зала отблизо и да се докоснете до произведения на нидерландското изкуство като тези на Рембранд, Вермер и много други.

Amsterdam’s Rijksmuseum / Снимка: Robin Utrecht/AFP/Getty Images

Британският музей, Лондон.  Можете да се потопите в различни онлай приключения по пътя през историята на Африка, Америка, Азия, Океания и Европа.

British Museum/Снимка: Piotr Wawrzyniuk/Shutterstock.com

Solomon R. Guggenheim Museum, Ню Йорк. Хиляди хора посещават музея ежедневно само за да се насладят на изключителната архитектура на сградата, проектирана от Франк Лойд Райт. Може да се впуснете в забележителната колекция от постмодернистични творби, концептуално изкуство и  пластични инсталации.

Музеят „Гугенхайм“ в Ню Йорк/Снимка: Google Images

Културни забележителности

Ватиканският музей, Сикстинската капела, Базиликата „Св. Петър“ и стаята на Рафаело са само част от нещата, до които може да се докоснете по време на Vatican’s virtual tour.

Стълбите, проектирани от Браманте / Снимка: Vatican Museums Official Website

Бъдете на някои от най-известните места по протежението на 21 196-километровата Велика китайска стена, уникално за времето си строително съоръжение. Интерактивна карта позволява посещението на забележителните локации само с един клик.

Великата китайска стена в Jinshanling/Снимка: Google Images

The Jewish Museum, Ню Йорк. Музеят, който е разположен непосредствено до „Сентръл парк“, е основан през 1904 г. и е един от първите по рода си на територията на Северна Америка. Съдържа над 30 000 уникални творби, които отразяват събирателният образ на еврейската култура, идентичност и колективна памет. Насладете се на аудио туровете директно от самите художници и научете повече за експонатите, част от The Jewish Museum’s online experience. Ще обходите всички етажи, придружени от щателно тълкуване на експозициите и ще се се почувствате така, сякаш сте в самия музей.

Инсталацията “Unorthodox”/The Jewish Museum/Снимка: David Heald

Галерия „Уфиции“, Флоренция. Освен че можете да разгледате многобройните творби, превърнали се в символ  на  Ренесанса, пред вас е представена и възможността да се докоснете до внимателно организирани турове с различни тематики като ъгли, интеркултурни перспективи и “Богоявление“.

Галерия „Уфиции“/Снимка: Google Images

Виенските изпълнители ще донесат най-доброто от музиката до дивана ви

Като започнем от Държавната опера, чак до Globe Wien, най-различни оркестранти, оперни изпълнители, певци, актьори и писатели дават всичко от себе си, за да поддържат артистичният дух на австрийската столица.

Виенската държавна опера излъчва всеки ден записи на балетни и оперни изпълнения. Всяко представление е достъпно 24 часа след неговия стрийминг. За любителите на класическата музика тук може да проследите програмното разписание и да чуете световноизвестни майсторски гласове в собствения ви дом.

Източник: https://www.wien.info/

Берлинската филхармония. Като положителен жест, директорите на филхармонията предоставят свободен достъп до архив от стотици изпълнения. Само трябва да посетете сайта им, за да получите ваучер с код за достъп и да се впуснете в ново музикално преживяване.

The Metropolitan Opera, Ню Йорк. Всяка вечер операта излъчва някое от своите произведения на своята онлайн платформа. Възможен е достъп от най-различни приложения като Apple, Amazon и Roku.

Кино и театър

Вдъхновени от случващото се около нас, кураторите на световноизвестни филмови фестивали, като тези в Кан, Венеция, Локарно, Берлин и Виена предлагат интересно оползотворяване на карантинните дни. Те организират брилянтна колекция от късометражни онлайн филми под името My Darling Quarantine Short Film Festival с подкрепата на Vienna Shorts.

Източник: https://www.talkingshorts.com/

Разбира се, физическият досег е огромна и значителна част от възприемането и пълното съпреживяване на случващото се изкуство пред очите ни. Когато сме в музейна, театрална, изложбена или всякакъв друг вид специално организирана до най-малкия детайл обстановка, която е дирижирана, така че максимално да ни потопи в артистична атмосфера и да ни откъсне от всичко останало, ние сякаш се сливаме в едно с творчеството и след като излезем от тази симбиоза на емоции, дух и материя, то неизбежно в нас остава трайна следа от преживяното.

Въпреки това може да погледнем позитивно на ситуацията, като си дадем сметка, че благодарение на напредналите технологии, ние все пак имаме достъп до безкраен поток от информация и всъщност може да обиколим света само с един клик, докато си стоим на дивана вкъщи.

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Станимира Гетова
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Три забележителни техно клуба в Берлин
Архитектурата като провокатор на културни феномени

Въпреки че техно музиката пуска първите си корени на презокеански териотори – в студ…