Skip to main content
search

На 28 и 29 септември в Университета по архитектура, строителство и геодезия се проведе първият по рода си интерактивен форум в сферата. Той събра на едно място студенти, млади професионалисти, компании и експерти в строителството и архитектурата. Събитието бе посетено от над 1200 души, които станаха част от множество интеракции, лекции, игри, предизвикателства и вдъхновяващи презентации. 

Из коридорите и фоайето на университета бяха разположени 40 щанда, изградени от велпапе, специална кула за виртуална реалност от рамково скеле, осгурено от PERI, в която посетителите можеха да се насладят на дигитални изживявания.

Паралелно на позитивната атмосфера и множеството интеракции из коридорите на университета в аула “Максима” се проведоха дискусионни панели с топ експерти в различни направления като образование, опазване на архитектурното наследство, алтернативни енергийни технологии, качество и цена на строителството, сградна обвивка, дигитална трансформация, умни градове и две специални лекции на тема мегаструктури.

В панел Образование Кристалин Чавдаров от “Аз мога – тук и сега” заедно с проф. Фантина Рангелова и Елена-Аврора Кутевска говориха за бъдещето на образованието в техническите науки и като цяло. Арх. Анета Василева, арх. Емилия Кълева, арх. Доника Георгиева и инж. Красимир Делов обсъдиха предизвикателствата пред опазването на културното наследство и неговите различни измерения – от пълна реставрация, през загуба и преизползване. 

В панел „Умни градове“ заместник кметът по дигитализацията на Столична община говори за бъдещето на „умния град“ и как София може да се превърне в такъв ако продължи да следва правилните стъпки, които вече се случват. „Студентите, които утре ще градят градовете ни, имат правилното схващане, че умният град трябва да бъде зелен, автоматичен и ефективен със своите ресурси.“ За бъдещето на “умния град” говориха още доц. д-р Стоян Танев от БАН и инж. Димитър Манков от Schneider Electric.

Бъдещето на всеки сектор, така и на строителния е невъзможно без дигитализация. Арх. Андрей Ходкевич, Деан Безлов от MYX и изпълнителния директор на PERI – Георги Димитров, презентираха пред посетителите нейния потенциал и нужда за развитие на сферата.

През първия ден на форума лектор в мегаструктури бе арх. Ангел Захариев, основател на студио “А и А архитекти”, които са проектанти на едни от най-мащабните проекти в столицата през последните години. Арх. Захариев участва в проектирането на Бизнес парка в София, NV Tower, Capital Fort. Той е проектант и на Sky Fort, която след завършването си ще стане най-високата сграда в България.

Никола Неделчев от “Sunotec Academy” и д-р Драгомир Цанев от Център за енергийна ефективност ЕнЕфект засегнаха една от най-актуалните международни теми – алтернативни енергийни технологии и суровини. За качество и цена на строителството говориха експерти като проф. д-р инж. Стоян Братоев – Изпълнителен директор на „Метрополитен”, инж. Ива Иванова – Проектов ръководител в Хоризонт Иванов и Калин Колев от Viega. В панел “Сградна обвивка” Инж. Тодор Димитров от Alukönigstahl, инж. Орлин Колев от TAL и Хараламби Калев от Fibran говориха за ключовата роля на фасадите в проектирането.

През втория ден лектор в мегаструктури бе арх. Коркут Йозгенлер, който е специален гост на форума. Той представи пред участниците във форума темата The Fascination of Megastructures, където представи пред младата публика в аула “Максима” очарованието от мегаструктурите в неговия професионален път, какво е то мегаструктура и каква архитектура създаваме днес. Лекцията беше вдъхновяващ разказ за неговия личен и професионален път, преминал през Истанбул, Германия и Лондон и дефиниран от редица амбициозни проекти.

Той отговаря на въпроси за бъдещето на архитектурната професия, дали изкуствения интелект може да замести ролята на архитекта или как ще се трансформира тя в следващите години. Есенцията на вечерта беше, че не трябва да се спираме да развиваме и да не се страхуваме от провали, а към бъдещето арх. Йозгенлер смята, че винаги трябва да гледаме с позитивизъм.

Форумът “Лидерите, които строят” успя за два дни да преобрази коридорите и фоайето на университета.

С щандове и мебели от велпапе, които ще бъдат рециклирани впоследствие, форумът се превърна и в едно от най-големите екологично съобразни събития в столицата. Организаторите от Hobelix благодарят на всички компании и личности, които ги подкрепиха в това начинание, както и на хилядите посетители, които се запознаха отблизо с разнообразните аспекти на архитектурата и строителството. 

Генерален спонсор на събитието бе фирма Хоризонт Иванов, ексклузивен – MYX, а кулата за виртуална реалност беше изградена с подкрепата на PERI. 

Във форума участваха още компании-лидери в сектора като Wienerberger, Fibran, TAL Engineering, Soliform, STRABAG, GP Group, Raicommerce Construction, Alukoningstahl, Baumit, Technogips Pro, Schneider Electric, REDVERTEX, Barage Group, HTI Bulgaria, Elit Building, ER Construction, Chaos Group, Miks Construction, Юроком, Viega, AECO Space, Cosmoscube, Hoval, 3XKO, Енефект, Баш майстора, Cobau, Sunotec, Ruukki, Цветни идеи, Nemetschek Bulgaria, Kourasani, AAA architects и Acer. А събитието се случи със съдействието на УАСГ, Copycom и DIMeko, които създадоха дизайна на мебелите от велпапе. 

STROIINFO

Ние сме екип от професионалисти - архитекти и дизайнери, които вярват в създаването на по-добра и качествена среда за обитаване.

Остави коментар

Close Menu