Skip to main content
search

Град Димитровград чества 75 години от своето основаване. По този повод в града ще се организира Национален архитектурен форум „Димитровград – 75 години по-късно. Новото архитектурно наследство”. Той ще се проведе на 14 октомври (петък) и ще събере на едно място експерти, опазватели, архитекти, изследователи и студенти.

Димитровград е построен в периода 1948 – 1950 и е единствения наново изграден град от времето на социализма у нас. Голяма част от него е планиран и реализиран, отговаряйки на принципите на социалистическия реализъм. И до днес Димитровград се смята за един от най-амбициозните строителни проекти в България.

Именно това архитектурно наследство, неговите проблеми и опазване ще дискутират гостите на форума. Ще се говори на теми като предизвикателствата пред запазването на идентичността на следвоенното архитектурно наследство, ролята на законодателството в този процес и развитието му в унисон с новото време.

Модератор на форума ще бъде главният архитект на Община Димитровград арх. Елисавета Георгиева, а сред панелистите на събитието ще бъдат експерти като арх. Анета Василева и арх. Емилия Кълева от Университета по архитектура, строителство и геодезия и фондация „Ново архитектурно наследство“, която се занимава с проучване, анализиране, документиране, опазване и популяризиране на архитектурата от периода.

Ще се включват и експерти от Нов български университет, Варненски свободен университет „Черноризец Хрaбър” Лесотехнически университет – София, Национална художествена академия и представители на браншови камари.

Форумът е организиран от община Димитровград и е сред акцентите в събитията по повод годишнината от създаването на града. Димитровград е уникална част от историята на България и Европа и опазването на неговата историческа памет кореспондира с целия исторически период от втората половина на миналия век и културното наследство, тясно преплетено с европейската концепция за идентичност. В програмата е предвидена и Архитектурна разходка из Димитровград – урбанистичният пример на XX век.

Форумът ще се проведе от 13.00 в зала “Гросето”.

Четете повече за изложбата ТОТАПРОЕКТ. Непознатата архитектурна модерност.

Hobelix

Every beginning is difficult but extremely essential.

Остави коментар

Close Menu