Skip to main content
search

Креативност, въображение и усет са основни понятия, когато говорим за интериорен дизайн в ритейл сектора. Все повече и повече наблюдаваме безкрайна креативност в работата на дизайнерите в тази сфера, което от своя страна постепенно обособява проектирането на търговски обекти като нова наука, която комбинира изкуство, дизайн, маркетинг и бизнес.

Източник: ArchDaily

Интериорният дизайн на магазини, шоуруми, concept stores и всякакъв тип обекти с търговска цел, е от изключително значение за успешния бизнес. Ключов фактор за това е фактът, че клиентът винаги е привлечен от енергията и вида на едно пространство. Иновативният и съвременен дизайн генерира любопитството в потребителите и ги приканва да посетят даден обект, което от своя страна дава добавена стойност към успеха на търговския аспект на бизнеса.

Източник: ArchDaily

При създаване на дизайн за търговски обекти е важно да не забравяме, че всеки бранд носи своята история, която бива преразказвана чрез интериора и усещането на физическия магазин. За разлика от жилищния интериор, тук дизайнерите имат много по-широко поле за изява от гледна точка на гъвкавост, креативност и въображение. Сигурен отзвук е, че колкото по-различно и иновативно е пространството, толкова повече расте и интересът на клиентите към самия бранд.

За връзката между дизайн и бизнес

За да бъде един бранд успешен, то е нужно да се установи симбиоза между продукт, магазин и клиент.

С други думи, както дизайнът на магазина трябва да кореспондира с изложените продукти и концепцията на бизнеса, така и самият бизнес трябва да кореспондира с клиентите си. Когато говорим за ролята на дизайна е важно да отбележим, че, връзката между клиент и бранд се осигурява именно от физическото търговско пространство.

Източник: Retail & Leisure International

Пример за такава материя е “pop-up” магазина на Bottega Veneta. Разглеждаме шарката (плетката) и цвета на дамската чанта, която е отличителен белег за марката. Създавайки концепция за търговския обект дизайнерите използват разпознаваемия белег на продуктите на марката и го влагат в интериора на поп ъп магазина. Този подход успешно осигурява симбиозата между обект, продукт и бранд. Друг отличителен белег за успешен дизайн подход е и изборът на цветовата композиция.

Източник: Bottega Veneta

 

Както по-рано споменахме, колкото по-иновативно и интересно е пространството, толкова повече расте възможността хората да бъдат привлечени към магазина. При Bottega Veneta тази “магия” се изпълнява от рядко използвания нюанс на зеленото – PANTONE  354 C, който няма как да не впечатли потребителя със своята наситеност и въздействие.

Източник: Pantone

 

Да създадеш преживяване – дизайнът като оръжие на бизнеса

Доста често при посещение на магазин, ние влизаме, правим покупка и излизаме от пространството почти на механичен принцип. Колко пъти обаче това преживяване е останало запомнящо се? Защо е важно всъщност да създадем преживяване? В интериорния дизайн, присъства и науката на потребителското изживяване (user experience-UX), която разглежда индивидуалното възприятие и как потребителят взаимодейства с даден продукт. 

В търговския сектор това изживяване на клиента е най-силното оръжие, което създава връзката между компанията, продукта и потребителя. Когато даден бранд предлага “пътуване” чрез покупка, клиентът бива привлечен към бранда дългосрочно, а това гарантира бъдещи покупки и емоционална обвързаност с идеята зад марката. Ето защо при проектиране на подобен тип пространства е важно да наблегнем на осигуряването на изживяване като основен принцип и “закон” в дизайна.

Източник: ArchDaily

Като пример за такъв успех в дизайн мисленето можем да разгледаме проекта на архитектурното бюро Foster + Partners, които са създатели на магазините на Apple. Той се намира в Сингапур и представлява напълно остъклен геодезически купол с диаметър от 30 метра, който е ситуиран  във водата.

Интересен момент в дизайна на сградата  е, че за да стигнем до самия магазин, се налага да минем по каменен мост. Tой допълнително спомага за създаване на вълнуващо преживяване, постепенно пренасяйки клиента в другото пространство, заобиколено от вода. Така посетителят на магазина се отделя от познатата среда и се пренася в света на марката, която печели неговия фокус върху бранд изживяването и продуктите предлагани от Apple.

Източник: ArchDaily

Влизайки в купола, стигаме до ескалатори, които водят до сърцето на пространството. Цялото “пътешествие”- от брега, през моста и ескалаторите, за да стигнем до същинската част, е само част от магията, която клиента изживява.

Източник: ArchDaily

Останалата част от усещането се задава от структурата на купола, която през деня разкрива гледката към залива и самия град. А през вечерта, куполът взема ролята на “открито кино”, подчертавайки градските светлини, които се отразяват в залива.

Източник: ArchDaily

Дяволът е в детайлите

Ако магията на изживяването и концепцията присъстват в едно пространство с търговска цел, то остава да се добави и последната съставка в рецептата на интериорния дизайн, а именно – вниманието и отношението към детайла.

Използването на по-нестандартни материали, които рядко срещаме в жилищните интериори, е един добър начин да уловим вниманието на потребителя, както и като дизайнери, да отворим поле за изявата на своето въображение. Пример за умела “игра” с различни елементи, материали, форми и светлина е проектът на архитектурно студио AIA в колаборация с Рафаел Тепедино.

Източник: ArchDaily

Малки, но важни правила при създаването на дизайн са свързани с цветови теории, количество натурална светлина, дори достъпност из пространството

Когато говорим за ритейл се целим се в по-неутрална и бледа гама цветове, за да се избегне претоварване на сетивата. Например, черният цвят напътства съзнанието към магазини за мъжка мода и изтънченост. Бяло, бежово и светло розово напътстват към чувство за нежност и интимност, съответно те биват прилагани в магазини за бельо, козметика, домашни продукти и тн.  Друг интересен факт е, че колкото повече се увеличава количеството натурална светлина в пространството, толкова повече се ускорява и темпото, с което потребителите извършват покупки

Източник: ArchDaily

Възможностите за създаване на интериорен дизайн в този сектор са безкрайни.

Друг момент е, че и работата по обекта не приключва само с дизайнера. Добавянето на нова продуктова гама и издаването на нови колекции всеки сезон водят до постоянни промени във вида на магазините. Ето защо е важно при работа с обекти в ритейл сектора да търсим гъвкавост, която да позволява при каквито и промени в бранда, пространството да продължава да предлага и създава преживяване за клиента.

Габриела Василева

Дизайнер, завършил университет по приложни науки “Ханзе” със специалност Интериорна архитектура. Основен фокус на проучванията и е начинът, по който пространствата влияят на човека.

Остави коментар

Close Menu