Skip to main content
search

Очаква се до 2100 г. 9 милиона хектара суша да бъдат потопени под вода като в това число влизат и световни центрове като Лондон, Мексико сити, Маями, Венеция. С повишаващото се темпо на растеж на световния океан, канадският град Ванкувър ще попадне под шапката на водата, именно тук се включва предложението на MVRDV с иновативни решения на този проблем на близкото ни бъдеще.

MVRDV синтезират идеите си за защита на Ванкувър от хипотетичното заливане на града от океана през 2100 г. По-специално, проектът на студиото се занимава с най-засегнатия район във Ванкувър – крайбрежието покрай False Creek или “океанската порта” на града. Идеите са поместени в специален каталог, който съдържа архитектурни, градоустройствени и ландшафтни решения, които биха направили възможно съществуването на град над водата.

2023 г. започна с предупреждението, че издигането на нивото на сушата и засипването на бреговете със земна маса вече няма да бъде достатъчна мярка за справяне с климатичните промени. Именно затова MVRDV търсят начини, по които градовете, разположени по бреговете на световния океан, могат да съществуват съвместно с водата като едновременно с това останат защитени.

Мотото на проекта е “Ние работим с водата, не срещу нея”.

MVRDV призовават гражданите по бреговете да осъзнаят необходимостта от глобална подготовка за бъдещето като се обединеният в дейности като защита, възстановяване на районите вместо в опити за съпротива към промените и отстъпление от засегнатите територии към региони с по-висока надморска височина.

Какво точно съдържа каталогът?

Каталогът очертава шест основни принципа, които градовете трябва да вземат предвид при новите проекти, както при адаптирането на съществуващи структури, така и при изграждането на нови. 

От намирането на нови, защитени от наводнения подземни структури до разработването на повдигнати пешеходни пътеки, тези принципи са предназначени да гарантират, че сградите и инфраструктурата могат да съществуват заедно с водата – независимо дали това включва ежедневно приспособяване към по-високи приливи и отливи или готовност за все по-чести бурни вълни. 

визуализация на MVRDV

Примери за универсално градско планиране, във времена на високо водно равнище, представляват приспособяване на вече съществуващата градска тъкан, създаване на евакуационни планове за градовете, интегриране на воден и земен градски транспорт и много други. 

Идеите в каталога включват и предложения за ново строителство. То ще бъде реализирано като плаващи острови, адаптивни къщи, офиси, спортни съоръжения и културни пространства, високи сгради със смесено предназначение и малки квартали, изградени върху пилоти. Едно от по-интересните предложения е и ресторант-амфибия, който се издига и спуска в зависимост от прилива на океана. 

Във вътрешността на града се предлага изграждането на нови структури, които чрез оформянето на негативни пространства могат да пропускат вода,  което би повишило устойчивостта на града на наводнения. Изграждането на пропускливи земни покрития, обществени пространства и буфери за дъждовна вода също са сред предложенията на студиото. 

Локално решаване на проблемите със световния океан

Каталогът за справяне с проблемите на градовете ни, поради покачването на световния океан е разработен като част от инициативата Sea2City на град Ванкувър, която събира на едно място MVRDV и други архитектурни студиа, които да работят заедно с местната общност за създаване на устойчиво бъдеще за градовете. 

Архитектите от MVRDV държат глобалният проблем да бъде локално решаван тъй като е тясно свързан със структурата на всеки град и местното общество, което е най-запознато с характеристиките на средата, която обитава. Според нидерландското студио, в плана трябва да се приложи методът “rewilding” или запазване на околната среда и връщането и в естественото и състояние. Активното участие на местното население е ключово, за оформяне на най-качествения модел на живот и адаптация за следващите 100 години.

“Промяната трябва да бъде не само технологична, но и културна” казват от MVRDV.

“Това е нужно, за да стартира проектът незабавно, за да имаме възможността ние да контролираме промените, а не те нас. Надяваме се предложението да достигне до съзнанието на всеки гражданин.”

“Предложенията в каталога трябва да се комбинират индивидуално за всяко населено място, за да се образува устойчива система.”

Светът винаги е бил заслепен от чара на венецианските канали, но дали новата структура на град върху вода би превърнала подобен пейзаж в често срещан в бъдеще?

Източник на изображенията: www.mvrdv.nl

Остави коментар

Close Menu