Quartal е първият по рода си проект в България, който предлага цялостно културно преживяване за посетителите, както и множество събития и концерти. Той дава категорична заявка скоро да стане едно от най-посещаваните и любими места както на столичани, така и на туристи. Локацията е бул. Черни връх 69  при  ул. „Арарат“, в  близост до метростанция „Витоша“ и мол „Парадайс“, а достъпът – напълно безплатен.

Quartal вече функционира, а официалното откриване предстои да бъде в три последователни дни между 10-ти и 12-ти юли, придружено от вкусна храна, музикални събития, силни емоции и много изненади.

След изминалите месеци на социално дистанциране, хората започнаха да търсят все повече алтернативи , които да заместят затворените места, но да ни предоставят нормално случване на ежедневните ни навици в по-безопасна среда, на открито, което превръща Quartal в подходяща дестинация.

Визуализация преди изпълнението на проекта. / Източник: авторите на Quartal

Защо Quartal е толкова успешен?

Инвеститорите – Слави Христов и Цветан Тодоров споделят, че са били вдъхновени от многобройните добри чужди примери за отворени хранителни пазари, които съвместяват различни култури на едно място. Те правят по-лесно удовлетворяването на разнообразните вкусове на всички от големите приятелски компании, излезли за да се позабавляват и да хапнат заедно. Те смятат, че именно това е основа за гарантирания успех на проекта.

Освен това се предвижда и богато разнообразие от събития от всякакъв характер, от готварски предизвикателства с известни готвачи, през DJ и филмови вечери, до „апрески бар“ през зимните месеци.

По-голямото пространство, организирано с масички и пейки. / Снимка: личен архив

Архитектурната идея

Зад архитектурната част на този пилотен за България проект стоят организаторите на събитието INCM Витоша, за което може да прочетете повече тук и чието послание бе именно, приемственост, която те залагат и в този свой проект, като част от нещо по-голямо и различно, в стремежа си да мотивират и предадат посланието на всеки един от мрежата от студенти по архитектура.

Проектът в своята същност е изключително многопластов и по този начин дава възможност да бъде оценен и припознат от по-голяма част от нас. Зад очевидната функция на място за кулинарни приключения, срещи с приятели, музикални събития и глътка свеж въздух от задъхващата столица, стои и идеята за запълването на така наречените „градски празнини“, междини, лишени от функция и смисъл, но не и твърде незначителни, за да останат изоставени.

Акценти. / Снимка: личен архив

Вдъхновени от Commune 246,  Росина Шатърова  и Теодор Узунов се впускат в задълбочени изследвания на типологията на подобни пространства, за да наситят с нов смисъл градската среда и така да провокират нови и различни усещания. Ето какво споделят и самите те:

„Проектът, в архитектурната си същност, опитва да запази контекста като контекст, влияейки повече върху хората, отколкото върху средата. Опит да върне природата на човека и човека към природата му. Quartal попълва празнина. Привнесените обекти добавят нов и необходим слой в софийския грид. Естествено поле за взаимодействие. Ние предлагаме сценарии, които всеки посетител ще пресъздаде или ще откаже… за да открие други. Този проект е провокация към всеки, който усеща нуждата за истински диалог между града и хората, между единица и общо.“

Чрез новата функция не само се съживяват и осмислят междинните градски пространства, но и се образуват нови притегателни центрове.

Дизайнерски мебели специално за Quartal. / Снимка: личен архив

Quartal моделира усещанията чрез пулсации в пространствената организация от тесни и интимни места до напълно отворени, предоставящи възможността да усетиш заобикалящата те среда, пространството и неговата дълбочина. Пред посетителя е оставен избор по коя пътека от „лабиринта“ да поемат и къде да се озоват, като по този начин създават свое лично преживяване и рефлектират върху средата. 

Интересен факт за проекта е цялостното премахване на оградите, което допринася пазарът да стане по един напълно естествен начин част от градската тъкан на София и така да бъде по-достъпен и по-лесно припознат от обитателите на града.

Проектът може да се обособи в 3 основни стъпки. Като първата е запазването на всички съществуващи дървета и разполагането на морските контейнери между тях съвсем целенасочено, формирайки желаните пространства, наситени с разнообразни усещания. Всъщност контейнерите са вече употребявани и по този начин те получават своя втори живот, но в изпълнявайки друга функция.

Тоалетните, помещаващи се в един от контейнерите. / Снимка: личен архив

На второ място са внимателно подбраните настилки и изработката на дървен декинг в централната част, върху който е предвидено да бъдат разположени масички, столчета и пуфове. Архитектите влагат идеята и енергията си дори и в най-малкия детайл, като финална стъпка сами разработват дизайна на част от мебелите и контейнера, предназначен за тоалетните.

Детайл. / Снимка: личен архив

Вдъхновението

Commune 246 или Commune 2nd вTokyo е част от студентска инициатива, имаща за цел да придаде смисъл и функция на овакантени междинни пространства, където какъвто и да е вид строителство е невъзможно поради градоустройствени пречки, което ги прави неизползваеми. Проектът представлява серия от дизайнерски колички и павилиони, които могат да бъдат преместени по всяко време, но в комбинация формират културен комплекс, който внася цвят в сивите токийски кътчета.

Commune 246/Снимка: Google Images

MANIFESTO – дело на Мартин Бари, е позициониран в сърцето на чешката столица, в близост до скоростна магистрала, в район, известен с престъпната си дейност и тотално откъснат от социално-културния живот на Прага. MANIFESTO, изграден от морски контейнери,остава изцяло в духа на pop-up културата, която има за цел да бъде динамична, флексибилна и възможна за случване на всякакви места, където има нужда от нея, образувайки нови притегателни центрове.

MANIFESTO в Прага,Чехия. / Снимка: Google Images

TIME OUT MARKET

По отношение постоянството на своята локация, TIME OUT MARKET е с далеч по-дългосрочен план, но в основния си замисъл той носи духа на предходните два примера. „Най-доброто от града под един покрив“ е мотивът на може би първият и най-ярък проект в Европа с подобни амбиции. Отличителното е, че пазарът е плод  на проект за ревитализиране на изоставена сграда на лисабонското крайбрежие, който освен че съживява зоната, я прави още по атрактивна за местните и посетителите на града.

TIME OUT MARKET в Лисабон, Португалия. / Снимка: Йоана Каломенска

Quartal успешно се нарежда сред добрите примери от световната сцена и провокира различен полет на мисълта в един нов прочит на празнините в градската мрежа, като предлага иновативен подход за съживяване на изоставените късчета земя в пренаселените градове, чийто потенциал сякаш често остава неразкрит.

Контейнерите. / Снимка: личен архив

Имат ли подобни пространства бъдеще у нас и ще започнем ли да ставаме свидетели на все повече добри интерпретации и осмисляне на заобикалящата ни среда и нейните  дадености? Предстои да разберем… А до тогава с нетърпение очакваме официалното откриване на Quartal, за да се насладим на музика, невероятни храни и напитки в добра компания под юлското небе на София.

Повече можете да научите на  https://www.facebook.com/quartal.city

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Станимира Гетова
Load More In Градска среда

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Националната галерия в Рим и неглижираният модернизъм
Историята на проектите за разширение към галерията

Вероятно много от вас са чували за Националната галерия в Рим. Оказва се обаче, че различн…