Skip to main content
search

Технологиите навлизат все повече в нашия живот и вече е трудно да си представим ежедневието без тях. Мобилните ни телефони са се превърнали в почти в компютри, чрез които можем да достигнем до целия свят само с един клик. Същевременно в сферата на архитектурата, строителството и дизайна иновативни софтуерни решения заемат все по-важно място и често пъти играят ключова роля в решението на проблемите ни.

Снимка: pexels.com

Що се отнася до техническия процес, работата на студенти и практикуващи в областта е в пъти по-олекотена в сравнение с тази на предишните поколения. Чрез безбройните програми и приложения, които са налични в момента, за нас е много по-лесно да визуализираме идеите си и да представим проектите си.

Кои са приложенията, които могат да бъдат ценен помощник на студенти и специалисти

1.Autodesk Sketchbook

Всеки, занимаващ се с архитектура, знае, че често пъти вдъхновението ни връхлита в най-неочаквани моменти. Именно поради това повечето от нас са въоръжени с добрите стари скицник и молив. Невинаги обаче можем да носим в себе си инструментите си за скициране. В тези моменти от помощ може да бъде Sketchbook – мобилната апликация, разработена от Autodesk в помощ на дизайнери и архитекти. Приложението разполага с близо 200 вида персонализиращи се четки, моливи и маркери. Истинската му сила обаче се крие в наличието на 16-секторна радиална симетрия, а функцията “предсказуем ход” изглажда скицираните от нас линии и коригира геометрията на формите. Те предоставят многобройни възможности за изразяване на креативността, когато тя ни е връхлетяла в неочакван момент.

2.Autodesk A360

Друга апликация от продуктовата гама на софтуерния разработчик Autodesk, която влиза в употреба на архитектите, е A360. Приложението е специално разработено за разчитане на чертежи и триизмерни модели на мобилни устройства. Поддържащо над 50 CAD формата, то дава възможност зо високо детайлен преглед на 2D и 3D файлове. С негова помощ бързо и лесно можем да преглеждаме, редактираме и изпращаме (чрез генерирането на специален линк за споделяне) файловете си, без да е необходимо да разполагаме с компютър или лаптоп пред себе си.

Снимка: archdaily.com

3.Graphisoft BIMx

Зад разработването на приложението стои идеята за бърз преглед и редакция на BIM файлове. Програмистите на Graphisoft създават BIMx като съпътстващо и допълващо софтуерния продукт ArchiCAD. Приложението дава възможност за мобилност  на проектните файлове и работата с тях в движение. “Hyper-model” функцията дава възможност за пълна интеграция на 2D и 3D планове и лесна навигация в тях посредством виртуална разходка в проектната среда.

BIMx е софтуер, предназначен за преглед на BIM файлове | Снимка: archdaily.com

4.Magic Plan

Това е приложението, което с помощта на камерата на мобилното си устройство ни помага да измерим всяко едно помещение. Резултатът далеч надминава изписване на стойностите на дименсиите – истинската магия на Magic Plan се крие във възможността да създаде цялостен план на сканираното помещение за по-малко от минута. Данните от сканирането могат да бъдат експортирани в различни формати и прилагани в 2D чертежи и 3D модели, както и за визуализации, виртуални разходки и други. Освен това може да използвате и функцията за отчитане на разстояния като самостоятелна такава – а кой архитект не мечтае да има джобна ролетка винаги под ръка…

Снимка: pexels.com

5.Sun Seeker by ozPDA

Този продукт се радва на широк потребителски интерес не само от архитекти, но и от хора с редица разнородни интереси. Чрез проследяване на пътя на падащите слънчеви лъчи и измерване на силата на светлината, приложението е своеобразен компас, който служи за анализ на средата, в която се намираме. Данните, получени от него, биха могли да се ползват за ориентиране, извличане на данни за енергийните нужди на дадена сграда или изграждане на осветлението във визуализации.

6.Construction Master Pro

Математическите зависимости може и да са неразривна част от архитектурата, но определено любовта на архитекта към количествените сметки е по-скоро красива илюзия, отколкото реалност. Construction Master Pro е приложение, замислено да ни помогне в изчисленията. Предназначено да се справи с определянето на обеми, площи и повърхнини, както и на някои натоварвания, то може да е верен помощник на проектанта.

Технологиите са навсякъде около нас и ние сме неразривно обвързани с тях. Въпреки наличието на безкрайно разнообразие от софтуерни продукти за компютри или мобилни устройства, най-добрият израз на креативната мисъл си остава моливът. 😊

Според мнозина, нито един софтуер не може да замени ръчните записки и скици.


Забележка: Всички приложения са налични за IOS и Android.

Биляна Апостолова

Студент по архитектура в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Обича да пътува, да изследва нови места и да изучава нови култури, да анализира влиянието на архитектурната среда над обществените процеси. Споделя убеждението, че архитектурата е философия и синтез между наука и изкуство.

Остави коментар

Close Menu