На едно от последните заседания на парламента преди излизането на депутатите в летен отпуск за периода до 2-ри септември изненадващо бе съобщено преместването на локацията за парламентарните заседания. За промяната съобщиха заместник-председателят на парламента и лидер на НФСБ Валери Симеонов и министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Новата парламентарна зала ще се намира в сградата на бившия Партиен дом, в реновираната вече зала “Света София”.

Зала „Света София“ в бившия Партиен дом преди започването на реконструкцията и обновяването й | Източник: isofia.bg

По непотвърдена информация се очаква още първото заседание на депутатите след лятната им ваканция да се състои на новата локация. Според официални данни от публикуваните от властта документи за ремонта и реконструкцията на зала “Света София” общата стойност на обновяването й възлиза на близо 44 млн. лв.

Зараждане на идеята и бюджетиране на проекта за реконструкция на залата

Първоначалната идея за реновация на зала “Света София”, намираща се в сградата на бившия Партиен дом, се появява за първи път преди близо 25 години. По това време председател на Народното събрание е акад. Благовест Сендов, като кабинетът предлага изместването на заседателната зала и кабинетите на шефовете на парламентарните комисии. Идеята за това начинание е приета равнодушно, но пари за изпълнението и реализацията на проекта биват отпуснати едва няколко години по-късно, по времето на втория кабинет, оглавяван от сегашния министър председател – Бойко Борисов.

Кадър от залата преди нейното обновяване | Източник: ureport.bg

По първоначални предпроектни изчисления бюджетът, необходим за изпълнение на заданието, възлиза на 25 млн. лв. Основното предназначение на новата зала се предвижда да бъде за провеждане на заседанията и беседите по време на българското европредседателство. Това така и не се случва, тъй като периодът е изтеглен с половин година по-рано поради Брекзит. Така идеята за функционална употреба на залата се трансформира и е решено тя да се използва като нова парламентарна зала.

Кадър от строителните дейности по време на реновацията на зала „Света София“ | Източник: trud.bg

Първоначално е сключен договор за изпълнение на проекта с фирменото обединение „НС ГРУП“ ДЗЗД. Стойността на строителство според сключения договор е 18.4 млн. лв. без ДДС. Следват няколко допълнителни договора с различни фирми – подизпълнители за ремонт на различни части от сградните инсталации и довършителни работи по покрива и фасадата. Именно това предизвиква и няколко допълнителни забавяния в пусковия срок.

Кадър на бившия Партиен дом | Източник: stolica.bg

Обликът на новата парламентарна зала

Още преди ремонта на зала “Света София” тя се смяташе за една от най-красивите представителни зали у нас. Според редица експерти тя съчетава в себе си елегантно визуално оформление, перфектна акустика и отлично осветление. За обзавеждането и интериорното й решение при реализацията на бившия Партиен дом са поръчани мебели, дамаски и осветителни тела от цяла Европа.

Проектът за реконструкцията й предвижда изцяло нов облик на пространството.

Най-голямата намеса във визията й е премахването на стария покрив на залата и замяната му с нов – изцяло стъклен. Обемно-пространственото му решение е куполно, като за да се осигури оптимален контрол на осветеността и температурата в интериорното пространство на новата пленарна зала са използвани специално изработени за целта стъклени панели. Те притежават контролирана пропускливост на слънчевите лъчи и гарантират висока UV защита, звукоизолация и подобряват акустиката на помещението.

Кадър от строителните дейности по обновяването на залата | Източник: trud.bg

В залата се предвиждат 270 седящи места, предвидени за депутати, като при необходимост има възможност за разширяване на зрителския капацитет. Интересното в случая е, че креслата на народните представители ще бъдат сини, каквито са и в самия Европейски парламент – в отговор на първоначално предвижданата функция на залата.

Източник: dnes.bg

Друго интересно нововъведение е разширяването на всяко от работните места за депутатите. Така те ще могат да работят спокойно с таблет или лаптоп – нещо, което представлява сериозен проблем в настоящата заседателна зала. Банките с кресла са разположени на 12 реда и са подредени амфитеатрално, което осигурява отлична визуална и звукова връзка от всеки един край на залата към централния подиум. Именно на него ще бъдат ситуирани и работните места – 7 на брой, за ръководството на Парламента. До тях ще бъдат осигурени и такива за представителите от Министерски съвет.

Основните материали, вложени в интериора, са естествени – дъб и дъбов фурнир, а цветът на мокета кореспондира с този на креслата – тъмносин. Предвиждат се и специални места за медиите, отразяващи всяко едно от заседанията при открити врата. Предвижда се официалният вход към залата за депутатите да бъде от страната на Ларгото, а в решението й са заложени още два допълнителни входа в случай на необходимост от евакуация.

Очаква се новата зала да подобри работата на Парламента при заседания, особено що се касае до технологичните й и мултимедийни възможности, които далеч надхвърлят тези на настоящата зала за заседания. Така зала “Света София” ще бъде една от най-модерните и красиви представителни зали у нас.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Биляна Апостолова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Значението на етнографските комплекси
Как сгради и селища съхраняват българските история, бит и култура?

По време на активния туристически сезон хиляди българи избират да включат в плана на своят…