В контекста на съвременното строителство влагането на рециклирани материали става все по-актуална тенденция. Холандски студиа, работещи в областта на архитектурата и строителните иновации, съвместно разработват първите по рода си изцяло рециклирани пластмасови облицовъчни плочи. Първата сграда, в която те са вложени, бе завършена през януари. В следващите редове ви разказваме повече за изработката, приложението и значението на Pretty Plastic – системата, разработена на база на преработката на стари PVC прозоречни и улучни профили.

Първите изцяло рециклируеми фасадни елементи Pretty Plastic | Източник: Pretty Plastic

Как биват изработени първите изцяло рециклирани фасадни облицовъчни плочи?

Идеята за разработката на нов строителен продукт, който да бъде изцяло изработен от рециклирани материали и напълно рециклируем сам по себе си се заражда в практиката на студиата Overtreders W и Bureau SLA преди години. След редица системни анализи, те достигат до извода, че PCV материалите са най-подходящата изходна суровина, а също и една от най-икономичните за целта.

Източник: Pretty Plastic

Така се заражда идеята за Pretty Plastic – плочи, които могат да се прилагат в широкия спектър на строителството като облицовъчни материали за фасади и покриви. Продуктът е изграден от изцяло преработени пластмасови профили от стари строителни продукти. Част от най-разпространените продукти, подлагани за рециклиране при процеса на изработването на Pretty Plastic, са профили от дограми, тръби и улуци. Чрез претопяването им и пречистването на материала се достига до новия продукт, а процесът е максимално щадящ природата.

Източник: Pretty Plastic

Технически параметри и приложение

Облицовъчните плочи имат ромбоидна форма и биха могли да бъдат изработени в различни тоналности на сивото. Системата им за прикрепяне е изключително проста, което я прави лесно изпълнима и подходяща за приложение практически навсякъде. Плочите се композират във фасадните и покривни равнини и се припокриват взаимно, създавайки максималната възможна топло- и хидроизолация посредством плътна фуга и прехлупване.

Източник: Pretty Plastic

Според създателите на новия материал едва през 2017 г. продуктът е достигнал необходимото качество, за да издържи всички тестове за топлопропускливост и пожаробезопасност. Продуктът е категоризиран в клас В на пожаробезопасната рамка в Холандия, което означава, че е много трудно горим. Едва след официалното одобрение на властите и регулационните органи започва подготовката за масовото производство и приложение на материала върху сградните ограждащи повърхнини.

Източник: Pretty Plastic

Първата сграда, реализирана с Pretty Plastic

В началото на тази година бе завършена и първата сграда, изградена с финишно покритие от рециклирания материал. Проектът на сградата е разработен от холандското проектантско студио Grosfeld Bekkers Van der Velde Architecten и представлява обществена сграда – гимназия. Училището носи името Sint-Oelbert и се намира в Остерхаут, Холандия. Според проектантите изготвянето на сградното решение е било предизвикателно. Въпреки трудностите, след успешната реализация на проекта той бива определян като ключов за положителната промяна в строителната индустрия и подхода, по който се третират старите строителни материали.

Източник: Pretty Plastic

Новите тенденции в строителството

Основната концепция, която бива доказана посредством реализацията на проекта е, че

старите строителни отпадъци биха могли да се вложат обратно в строителния сектор.

Така се изграждат принципи за кръгова пазарна икономика, които биха могли да донесат редица ползи. Един от най-големите позитиви при прилагането на този начин на работа, е намаляването на негативния отпечатък на сградите върху природата. Друго ключово свойство обаче се крие в по-ниските разходи за изпълнение на сградата, поради изгодната цена, на която се изкупуват старите отпадни материали.

Източник: Pretty Plastic

Примерът, който Холандия дава чрез разработката на Pretty Plastic, дава вдъхновение и надежда на редица изследователи в областта. Чрез създаването на повече сходни продукти ние бихме могли да постигнем редица ползи – както за човека и природата, така и за финансовото измерение на строителните дейности.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Биляна Апостолова
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Диверсификацията и предприемачеството в бранша
IDEA HOME представиха последния модул от сезон 5 на Академия Лидерите

На 16 декември IDEA HOME се срещна с участниците в Академия Лидерите онлайн, с което предс…