Skip to main content
search

Природата на България често бива описвана като единствена по рода си. На територията на страната се среща огромно разнообразие от релефни форми, скални и пещерни образувания, растителни и животински видове. Тези фактори ни дават предпоставки за развитие на различни видове туризъм – морски, селски, исторически, планински. Въпреки това през последните години наблюдаваме спад в интереса на туристите към дестинации на територията на България. Същевременно намалява и инвестиционният интерес от страна на бизнеса.

Поглед към Витоша и местността “Копитото” | Източник: nasamnatam.com

Според редица експерти една от най-големите пропуснати ползи за туризма в България е пренебрегването на потенциала на Витоша.

В полите на Витоша

Голяма част от планинските райони у нас са изключително популярни сред туристите със своите ски писти, спа селища, пещери, както и с възможностите си за упражняване на екстремни спортове, скално катерене и дълги живописни преходи. Какво тогава отличава Витоша и й дава преднина пред останалите? Разбира се, това е близостта на столицата. София се намира в подножието на Витоша, като това дава редица ползи на града, а същевременно открива и множество хоризонти за развитието на съвременния облик на планинския туризъм.

Гледка от Витоша – София в подножието на планината

Какво ни спира?

Виждаме всички ползи от близостта на планината до града, но заедно с тях възникват и редица пречки пред туристите. Една от основните е липсата на подходяща инфраструктурна мрежа на Витоша. Пътища в окаяно състояние, липса на буферни паркинги, изоставени лифтове и нередовен градски транспорт от София до планината – това са само част от проблемите, пред които е изправен планинският туризъм във Витоша.

Създаване на подходящи условия за туризъм чрез подновяване на лифтовите линии 

За да се запази крехката екосистема и да се намали замърсяването в планинските райони, е важно да е налична добре развита лифтова мрежа. Според редица проучвания е доказано, че в световен план този вид транспорт е най-предпочитан от туристите. В голяма част от високопланинските райони той се оказва и единственият начин за придвижване поради факта, че през дадени защитени територии и природни паркове е забранено преминаването на всички моторни превозни средства. В зимния сезон важността на лифтовите мрежи нараства значително, тъй като често ски пистите са недостъпни с автомобил. 

Изоставеният Романски лифт през зимата | Източник: spasisofia.org

Изграждане на нови лифтове или реновиране на съществуващите линии

Според разследване на Би Ти Ви, цитирано от в. „Дневник“, почти всички лифтове на Витоша могат да се ремонтират. До журналистическата проверка се стига през 2017 г., когато се случват няколко инцидента с лифтове у нас. Тогава става ясно, че все повече от лифтовите съоръжения на Витоша спират работата си, а в същото време малкото останали в експлоатация се оказват опасни.

Собствениците „Витоша ски“ категорично заявяват, че имат желание да строят нови лифтове по нови трасета в природния парк, но не и да възстановят вече съществуващите. Главният аргумент за това е, че съоръжения в момента са много остарели, за голяма част от тях липсват резервни части и възможност за ремонт и поддръжка. Данните от проучването на Би Ти Ви обаче посочват друго – възможност за възстановяване и обновяване на Симеоновския, Романския и лифт „Академика“ има, тъй като компаниите-производители все още функционират и произвеждат части за поддръжка. 

Въжена линия Симеоново – х. Алеко през лятото | Източник: navitosha.bg

Княжевския лифт се оказва единственият, който категорично няма как да бъде възстановен. Съоръжението е произведено през 60-тте години на миналия век от вече несъществуващата австрийска фирма „Гирак“. Скоро след като прекратява дейността си, активите на фирмата производител са придобити от друга австрийска компания производител на лифтови системи – „Допелмайър“. Същата тази фирма е изпълнител и на Симеоновски лифт и лифт „Академика“. От ръководството обаче обясняват, че Княжевската въжена линия е създадена по друга технология, като вече не поддържат резервни части за този тип лифтове.

Романски лифт през зимата

Лифтовете на Витоша са произведени и пуснати в експлоатация в период от около 20г. – от средата на 60-те до средата на 80-те години на миналия век. Макар някои да ги наричат морално остарели, тяхното съществуване ни дава възможност за бърз, лесен и екологичен достъп до планината. За да се стимулира туризма на Витоша, е необходимо да се доизгради и реновира цялостно инфраструктурната мрежа в планината и подножието й, да се подсигурят удобни транспортни връзки от различни части на града. По този начин ще можем да развием потенциала на връзката между столица и планина, която е прецедент на територията на Европа.

Биляна Апостолова

Студент по архитектура в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Обича да пътува, да изследва нови места и да изучава нови култури, да анализира влиянието на архитектурната среда над обществените процеси. Споделя убеждението, че архитектурата е философия и синтез между наука и изкуство.

Остави коментар

Close Menu