Skip to main content
search
  • Разкажете ни малко повече за дейността си в 3DVU.shop.

3DVU e млада и иновативна компания, пренасяща виртуалните разходки на високо ниво – от 360-градусови снимки към 3D модел. Стремежът ни е да предложим Immersive 3D Showcase Experience. Tрудно се превежда на български с две думи. Immersive – relating to digital technology or images that actively engage one’s senses and may create analtered mental state – значи потапяне, обгръщане в заснетия обект и активната му ангажираност с него, а showcase – refer to a situation or setting in which something is displayed or presented to its best advantage – ситуация, в която обект се представя в най-добра светлина, най-ясно.

Точно това е и нашата цел – да пренесем клиентите в една виртуална приказка; да опознаят реално обекта още преди да го посетят, да изпитат DeJaVu усещане и удовлетвореност.

  • Опазването на културното наследство е една доста актуална тема днес. Как данните, които Вие предоставяте на клиентите си, биха могли много да улеснят работата на проектантите във вземането на решение за подходящата намеса?

Улесняват, и то много. Технологията на 3D сканиране позволява за 30 секунди да се заснемат милиони точки и да формират облак (скaн или Point Cloud). В един проект могат да бъдат комбинирани десетки и стотици отделни сканове и тяхното точно обвързване в един общ Point Cloud. Той става основа на точни CAD чертежи.

Когато разполага с качествени изходни данни, проектантският екип лесно стига до решение и реконструкцията не само протича без усложнения, но е и икономически ефективна. При по-сложни сгради и обекти с тримерното оразмеряване на Matterport скенер се отчитат милиони точки за кратък период от време и на достъпна цена.

Едновременно със сканирането се прави и цветно заснемане с трите вградени цифрови камери, което добавя към пикселите информация за цвят. По този начин, освен CAD чертежи, клиентът получава и фотореалистично копие на сканирания обект, по-добра пространствена ориентация и запознаване с обекта – все едно е физически там. Крайният резултат – As Built CAD документация (2D и/или 3D), създадена в желана от клиента конфигурация – AutoCad, Revit, SketchUp и др.

И това не е всичко! В допълнение се предоставя виртуална обиколка , благодарение на която отдалечени екипи имат уникалната възможност „да разгледат“ документираното място без да напускат уютния офис.

  • Каква технология използвате за сканирането и какви са предизвикателствата в работата ви?

Ползваме хардуер и софтуер от лидера в индустрията – Matterport. Скенерът е модел Pro2 – позволява сканиране в радиус от 5 метра и приключва един скан за около 30 секунди. Тези параметри ни позволяват сканирането на 250-350 кв. м за около час. Работният процес е изключително автоматизиран.

Технологията и крайният продукт все още не са масови на нашия пазар, въпреки че в световен мащаб вече са сканирани и визуализирани над 1 500 000 обекта. В България цените на услугата са добри – между 1 и 3 лв. на кв. м. Предприемачите, които още сега се възползват от иновацията, ще направят добра инвестиция, която клиентите им ще оценят. Това е предизвикателството пред нас – да открием най-далновидните днес.

  • Вашата фирма предлага преференциални цени за услугите ви за музеи, галерии, общини, паметници на културата и заснемания с научна или образователна цел. Над какви проекти сте работили до момента?

Една от каузите на  3DVU е да подпомага културното ни наследство и популяризирането му и сред младите хора. Стараем се да предизвикаме интерес.

Несъмнено един от най-интригуващите ни обекти е Асеновата крепост, която има сантиментална стойност за мен, тъй като съм от Асеновград. Денивелацията на обекта е над 30 метра, а общата сканирана площ надхвърля 1 500 кв. м. Поради това и изключителната натовареност на обекта сканирането беше истинско предизвикателство, но въпреки трудностите крайният резултат е отличен.

Сканирали сме също кораба „Дръзки“ в Морската градина на Варна и Музея на спортната слава на спортен клуб ЦСКА (София – отново места, изпълнени с много история и емоционален заряд. В музея имаше над 1 000 купи и медали, както и предмети от легенди на българския футбол. Изпълвам се с гордост при всяко от разглежданията на виртуалната обиколка. Впрочем публикуваните виртуални обиколки са разгледани хиляди пъти, което значи, че будят интерес и подобно презентиране на исторически паметници помага за запазването и разпространението на нашата история.

  • Какви са каузите на  3DVU?

Една лична кауза е подкрепата и на нови и/или малки фирми. Всеки месец правим заснемане про боно, защото искаме да подадем ръка на бизнеса в България. Селектираме въз основа на отношението към иновациите.

Друга голяма цел за нас е да наложим промяна в продажбата на недвижими имоти – в полза и на клиентите, и на агенциите. В момента всеки минал през избора на имот с огледи на място знае колко е изтощително и каква загуба на време е и за двете страни. С виртуалната разходка агентът може да покаже на заинтересованите повече обекти за нула време от офиса си, за да могат те  да преценят къде си заслужава да отидат на място.

  • Като участник в „Стройко“ на 20-24 март, какво ще покажете на посетителите на щанда ви?

За посетителите на изложението сме приготвили няколко изненади. Ще дадем възможност посредством очила за виртуална реалност да разгледат сканирани от нас и колеги по света обекти. Също така ще изложим 3D скенера Matterport и ще демонстрираме как работи. Любопитните ще участват в томбола с награден фонд над 2500 лв. Останалото – на място.

Вярвам, че ще се запознаем с нови клиенти и партньори и ще имаме поле за размяна на идеи, а и за планиране на бъдещи общи инициативи.

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu