Skip to main content
search

Лека, гъвкава, устойчива и естетически издържана – перфорираната ламарина е перфкетното решение за нуждите на съвременната архитектура. Тя е израз на технологичност и същевременно с това и платно за творческа изява. Нека разгледаме възможностите й за приложение в нашите проекти:

Какво представлява перфорираната ламарина?

Ламаринените листове биват прорязвани посредством ръчна или машинна обработка. В днешни дни най-често използваното решение е посредством CNC (цифрово програмно управлявани) технологии, предимно с лазери. По този начин се създават отвори с различни размери, форми и структури. Ламарината, използвана в процеса, може да бъде всякаква – неръждаема, студено валцована, галванизирана, месингова, алуминиева, медна и друга.

SEG Logistic Hub Krivina | Иво Петров Архитекти | Перфорирани елементи: ВАС Про

Процесът по перфориране на ламарина започва още през втората половина на XIX в., когато тя се е доказала като ефикасно средство за сепариране на въглища. Първоначално отворите са се правели на ръка, но производителите бързо осъзнали, че това не е рентабилно. Вследствие на това, започнали да се развиват нови методи за обработка. Така тя достига до наши дни с редица възможности за обработка и приложения.

Перфорираната ламарина в екстериора – функционален орнамент

Принципите на съвременната архитектура не позволяват излишни фасадни декорации. За сметка на това перфорираната ламарина може да бъде предимно функционален елемент, който да придава детайл и да добавя стойност на облика на сградата.

SEG Logistic Hub Krivina | Иво Петров Архитекти | Перфорирани елементи: ВАС Про

Едно от най-основните предимства на този материал е слънцезащитата. Разположена пред фасадното остъкляване, перфорираната ламарина играе ролята на ефективна преграда срещу силното слънчево лъчение. С нея се намалява необходимостта от охлаждане през летните месеци. Тя също така предпазва и от преосветяване. За постигане на оптимален резултат, при проектирането на сградата трябва да бъдат взети предвид множество фактори – цвета на ламарината, вида на перфорациите, тяхната големина, форма и разположение.

Динамична фасада с акцент върху слънцезащитата | Перфорирани елементи: ВАС Про

По отношение на художественото оформление, перфорираната ламарина предоставя практически неограничени възможности. Тя може да се използва за придаване на ритмичност и модулност на фасадата, а също й динамика. Цветът на ламарината и нейната фактура създават различни визуални ефекти – тя може да бъде гланцова, матова или шагренирана, в зависимост от търсения облик на сградата. Комбинирани с интелигентни фасадни системи, ламаринените панели могат да бъдат и подвижни – създаващи винаги променяща се визия спрямо нуждите на ползвателите.

Снимка: ВАС Про

Съвременният интериор обуславя съвременни материали

По-рано тази година ви разказахме за интериорите от новите метростанции в София и иновативните решения за стени и тавани от метал, използвани в тях. Перфорираната ламарина обаче има далеч по-широки приложения в интериора. Редом с естетическите й свойства, най-добрата й характеристика във вътрешните пространства е повишаването на качеството на акустиката.

 

Бронзова перфорирана и нагъната ламарина в сграда в централен Лондон | Photo: Gilbert McCarragher

Проучване от 2007 г., изследващо системите от перфориран метал като повърхности за звукопоглъщане, показва, че перфорираната ламарина в интериора ефективно намалява стойностите на шум1. С това се намаляват и вредните за здравето ефекти от него, особено в офисните и търговските пространства.

SEG Logistic Hub Krivina | Иво Петров Архитекти | Перфорирани елементи: ВАС Про

Добрата функционалност на материала е подкрепена и с отлични визуални характеристики. Перфорираната ламарина може да бъде използвана за прегради, облицовки, декоративни решетки, панели за окачени тавани, вътрешна слънцезащита, парапети, обзавеждане и много други. Комбинирана с добре подбрано осветление, тя може да се превърне в характерен акцент.

Ресторант покрай София | Перфорирани елементи: ВАС Про

Как защитаваме перфорираната ламарина от корозия?

Когато листовете са съставени от благородни метали и сплави като неръждаема стомана, алуминий, мед, бронз и месинг, тогава не се сблъскваме с проблемите на ръждата. Това спестява една почти ежегодна поддръжка. Заради високата си стойност обаче, тези материали се използват по-рядко. Ако ръждата не е търсен ефект, трябва да обърнем внимание на предварителната обработка на метала, за да го предпазим от нея.

Бронзова перфорирана фасада на сграда в Сидни | Photo: Tom Ferguson

Добре познатите неметални защитни покрития като лакове, бои, емайли и минерални масла не са подходящо решение, защото те не могат да покрият достатъчно ефективно дебелината на материала при срезовете. Това води до бързото нарушаване на покритието и практически невъзвратима вътрешна корозия. Когато става въпрос за големи площи и дълготрайност, трябва да се разчита на електрохимична (катодна) защита или обработка с оксидна корица или сол (методът се нарича „пасивиране“).

Сграда 15 – Бизнес Парк София | А и А Архитекти ООД | Перфорирани елементи: ВАС Про

Функционалността, гъвкавостта и естетиката на перфорираната ламарина я правят предпочитан материал в съвременното строителство. Множеството нейни свойства, за които ви разказахме, са подходящи както за качествени и издържани екстериорни решения, така и за интериорни. Сигурни сме, че вече имате много идеи как да я заложите във вашия бъдещ проект.

За още много възжмоности разгледайте сайта на ВАС Про.


Източници:

  1. Steward, William (February 2007). “Perforated metal systems as sound absorbing surfaces”. The Construction Specifier.
Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu