Много хора се озоваха в така наречения „домашен офис“ за първи път, което за някои не бе толкова трудно, но за други процесът на адаптация се оказа труден. На масата в кухнята, на леглото или на дивана заедно с домашния любимец – концентрацията и намирането на мотивация не е съвсем лесна задача. Проучвания сочат, че броят на хората, изпитващи форма на депресия, се е покачил значително. Но възможно ли е да се чувстваме по-добре, работейки вкъщи, докато се завърнем към предишния ни начин на живот? В тази статия ви предлагам 7 стъпки, които да предприемете още сега, за да организирате дома си като по-приятно място за работа.

1.Настройте ума си за работа

Когато трябва да отидем в офиса, обикновено имаме нужда да се приготвим преди да излезем и да се придвижим физически до друга локация, което настройва ума ни за активност през деня. Добра идея би било да създадем подобна рутина и в собствения ни дом – приготвяне на кафе, четене на новините, обличане на подходящи дрехи ( нека пижамата остане облекло само за спане), а защо не и някакво спортно занимание.

Тичане сутрин в парка дори само за 20 минути би оказало благоприятен ефект върху тонуса и цялостното ни настроение и мотивация за деня. Ако не сте пробвали медитация или йога, бихте могли да им дадете шанс. Тези активности биха ви създали чувство на спокойствие и контрол над собственото ви тяло и мисли и съответно над предстоящия ден.

Друг полезен подход би бил да настроите аларми през деня, които да ви подсещат да се раздвижите, а ако имате възможност да излезете за кратка разходка, това би помогнало на ума ви още повече да разграничи периодите между работа и почивка.

2.Организирате работното си пространство

За да се настрои за правилната дейност, умът ни има нужда от ясни граници и тъй като се налага да извършваме много неща на едно място, то организирането на работен кът е от изключително значение. Ако нямате бюро, може да закупите дори съвсем малка маса, върху която да подредите необходимите ви атрибути за работа.

Поддържането на подредено работно място и на дома като цяло също би имало благоприятен ефект, тъй като според научни изследвания бъркотията около нас може да повиши нивото на кортизол, хормонът на стреса. Това се дължи на факта, че бъркотията предоставя противоречиви стимули на мозъка, който е предизвикан да работи още по-усилено, за да филтрира ненужните сигнали.

Психологът по околна среда д-р Елинор Ратклиф от университета в Съри споделя, че „Проблемът с бъркотията е прекомерната стимулация на мозъка от външни фактори“. Нормалните нива на кортизол с периодични скокове са напълно нормални, но прекомерният стрес би довел до хронична тревожност, главоболие и нарушаване на съня. Тъй като по време на работа имаме нужда от концентрация, намаляването на странични разсейващи фактори би повлияло значително на цялостния работен процес.

3.Пуснете светлината в дома си

Ние, хората, се различаваме като личности и основни нужди, но въпреки това ръководните принципи за добро психично здраве са много ясни. Слънчевата светлина, наред с чистия въздух и достъпа до природата са от основно значение за нас. Слънчевите лъчи предизвикват мозъка да отделя хормона серотонин, който от своя страна помага да се чувстваме по-спокойни и фокусирани, повишава настроението и намалява безпокойството.

Светлината има огромно значение за това как се чувстваме в дадено пространство, затова опитайте да поставите вашето бюро по-близо до прозореца, както и се уверете, че прозорците ви са достатъчно чисти. Макар и да звучи незначително, това би оказало огромно влияние върху количеството светлина, което прониква в стаята. Друг подход би бил да поставите повече огледала, които да отразяват светлината или да боядисате стените в бяло или други светли тонове.

4.Изолирайте шума

Д-р Ребека Дюи от Университета в Нотингам, експерт по това как мозъкът интерпретира звука, споделя, че различните части на мозъка постоянно се опитват да разпознаят различни шумове и звукови промени, което сериозно може да повлияе на опитите ви за работа.

В действителност резките шумове са много по-голям проблем от монотонното „бучене“ на ниско ниво, при което може да се разсеете само когато шумът спре. Стресиращият звук предизвиква област от мозъка, наречена амигдала, която изпраща сигнали за бедствие. Адреналинът и кръвното ни се повишават, което ни кара да се чувстваме неспокойни и стресирани.

Поставянето на слушалки и монотонна музика са добра алтернатива, но ако искате да отидете малко по-далеч, добро решение би било меко обзавеждане, по-дебели килими и по-тежки завеси, които да поемат звука. Отделно напоследък все повече компании започнаха да предлагат звукоизолиращи панели, чрез които не само може да намалите шума, но и допълнително да организирате пространствено работния кът.

5.Растения, растения и пак растения

Съществуват многобройни твърдения за ползите от контакта с природния свят и мисля, че всички може да се съгласим с тях. Времето, прекарано сред природата, ни кара да се заредим позитивно и да се отпуснем. Добавянето на повече растения и други природни обекти и изображения в домашното работно пространство може да подобри цялостното ни преживяване и настроение вкъщи.

Д-р Ратклиф обяснява теорията за „възстановяване на вниманието“, според която наблюдаването на природни обекти дава на мозъка почивка от фокусираното състояние, но по деликатен и не прекалено стимулиращ начин, което е полезно.

6.Създайте си график

Един съвсем обикновен лист със задачи може да направи всичко много по-различно и да ви стимулира да останете организирани, мотивирани и продуктивни, докато работите от вкъщи. Съставяйки списъка си, помислете както за големите дългосрочни цели, като приключване на проект, така и за малките цели, като изпълнение на минизадачи, които водят до голямата цел. Отмятането на тези по-малки задачи ще ви помогне да проследите напредъка си и да получавате доза удовлетворение ежедневно. Освен това, работата изглежда много по-лесно изпълнима, когато не се налага да се справяте с нито една гигантска задача. Също така, напишете в действителност списъка си на лист хартия или на компютъра си, вместо просто да го имате в главата си, за да не се налага постоянно да мислите какво да правите и да губите излишно време.

Друга идея е да планирате внимателно и извънработните си дейности, ако например имате дете и междувременно трябва да изпълнявате ангажименти, свързани с него. След като изготвите графика си може да го направите видим за колегите си чрез споделен календар и така ще поставете граници, тъй като работата от разстояние не означава, че винаги сте свободни. Също така е добра идея да се уверите, че приятелите и семейството ви разбират вашия график и се придържат към него.

7.Опитайте да се срещате с хора

За голяма част от хората се оказа, че около 80 % от социалните им контакти се осъществяват на работното място. Спонтанни разговори в асансьора или на опашката за обяд – непринуденият контакт с колегите ни създаваше чувство за принадлежност. Макар и да е трудно, все още съществуват възможности за срещи не през компютърния екран. Например, можете да поканите колега или приятел да потичате заедно в парка след работа или дори да приготвите обяд вкъщи, но да излезте навън в обедната почивка и да се порадвате на слънчевите лъчи и свеж въздух.

Определено дистанционната работа е голямо предизвикателство, но за мен например помага промяната на работното място няколко пъти в седмицата – било то да посетя библиотеката или да отида на гости на приятел, с когото да работим заедно – динамиката и движението се отразяват добре на ума, като го стимулират по нов начин и водят до нови решения на проблеми и креативни идеи.

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Станимира Гетова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Архитектурните макети: как се правят и защо да ги използваме
Да почерпим вдъхновение от световноизвестни архитекти

Две изложби това лято – Aldo Rossi: The Architect and the Cities и In the Light of Naples,…