Skip to main content
search

В унисон с технологичния прогрес и стремежа към модернизация за гаражните врати са разработени съвременни автоматизирани решения за контрол на достъпа, които освен да осигурят достъп на ползвателите си, повишават сигурността на използваното съоръжение и създават допълнителен комфорт и удобства. Заключващите механизми за системите за контрол на достъпа, било то магнитни, електрически или други, са по-сигурни от традиционните методи за достъп.

Съществуват различни форми за контрол на достъпа като скенери за пръстови отпечатъци, карти, чипове, дистанционни, клавиатури за въвеждане на парола, приложения и т.н. Те са много по-удобни и лесно използваеми в сравнение с масово употребяваните до момента стандартни заключвания. По отношение на сигурността не бива да се пренебрегват и редицата възможности на системите за достъп за допълнително свързване със системи за сигурност като алармени системи, видеонаблюдение, сензори.

Употребата на дистанционните управления е най-практичният вариант за достъп до гаража без да се налага напускане на автомобила.

Те предлагат изключителната възможност съоръжението да се отвори/затвори без да се налага излизането от колата, което е много удобно при лошо и студено време, както и в тъмните часове на деня. Това не е единственото тяхно предимство – при повечето от тях може да се добави и възможност за включване на осветлението на гаражното пространство.

Автоматичното затваряне на вратата след влизането/излизането от гаража спестява много притеснения и колебания по отношение на това дали някои от семейството не е забравил вратата отворена след като я е използвал. Това е от особено значение, например когато в гаража се помещават и велосипедите на децата. Едновременно можем да сме спокойни, че вратата е затворена и да сме сигурни, че без допълнителни усилия и инциденти детето ще се справи с употребата на съоръжението.

Друга популярна система за достъп са клавиатурите за въвеждане на парола или т.нар. контролни панели.

Обикновено кодът на тези системи се дефинира от потребителя и по този начин отпада нуждата от ключ или дистанционно. Не бихте ли предпочели да въведете код, отколкото да носите дистанционно или комплект ключове всеки път, когато излизате от къщата? Или пък да се наложи да правите допълнителни комплекти ключове/дистанционни за всеки член от семейството. Е да, не е изключено да се забрави цифровата комбинация, но веднъж споделена с членовете на семейството, винаги ще е възможно да си я припомните и отключите вратата си.

Тази система за достъп позволява да не се носят допълнителни аксесоари за достъп до гаража. Подходящ вариант е при хора, които имат склонност да губят ключове и други лични вещи, или пък не искат да се занимават с търсенето на нужните устройства в претрупани чанти. При тази система е възможно да се генерират временни или еднократни кодове, които да се споделят с аварийни групи или временни посетители на дома, а след това те да се заличават като успешно се ограничава достъпа им в бъдеще.

Клавиатурите за въвеждане на парола не само са ефективни по отношение на  сигурност, но и икономически изгоден вариант, освен това са приложими не само при нови врати, но и при обновяване на вече съществуващи гаражни врати. За улеснение на своите клиенти Novoferm комбинира предимствата на дистанционните и контролните панели в задвижването NovoPort®. Освен всички предимства по отношение на комфорт и удобство, фирмата гарантира на своите клиенти сигурност на данните чрез защита от препрограмиране чрез 64-битово криптиране, а по-новите дистанционни поддържат още по-високи стандарти.

Биометричните скенери – най-сигурният начин за достъп до гаража.

Този тип системи за достъп изискват от потребителите да сканират пръстови отпечатъци, отпечатъци от длани, лица, за да се разреши достъп до обекта.  Славят се като най-сигурните форми на контрол на достъпа, тъй като пръстовият отпечатък никога не може да бъде объркан с чужд, но от друга страна при недобронамерена атака или т.нар. хакване е много трудно да се заменят настройките.

Недостатък на част от гореизложените системи за достъп е, че при аварийно спиране на електрозахранването ще се наложи ръчно отваряне и отключване. За такива извънредни случаи производителите Novoferm предлагат решение- система за аварийно деблокиране (отключване), даваща възможност да отворите гаража отвън дори и при липса на захранване.

Мобилните приложения- новост и удобство

Изцяло в съответствие с нуждите на някои клиенти при системите за достъп на гаражните врати започва да се налага и управлението на гаражната врата чрез мобилни приложения от смартфона, както и присъединяване на системата за достъп до гаража към останалите компоненти на „умната къща“.

Повече за управлението на гаражни врати с мобилни приложения

Приложението може да се използва и от по-далечни разстояния и изполвайки локация, да отваря интелигентната врата още при навлизане на алеята. Специалистите от Novoferm препоръчват при това управление на гаражната врата, тя да бъде снабдена с безконтактни оптосензори. Техният монтаж не е сложен и трудоемък, но пък ефективно защитава пространството около гаражната врата откривайки дали има препятствие или човек в зоната на отваряне/затваряне и спира вратата веднага, ако има такива.

Системите за достъп при гаражните врати са важен компонент за тяхната удобна и сигурна експлоатация.

Именно по тази причина всеки потребител трябва добре да прецени кои са съществените му нужди и да избере най-подходящия за себе си и семейството си вариант.

STROIINFO

Ние сме екип от професионалисти - архитекти и дизайнери, които вярват в създаването на по-добра и качествена среда за обитаване.

Остави коментар

Close Menu