Skip to main content
search

Разработената от Amazon „умна“ колонка Amazon Echo, позната най-широко като Alexa, бързо се превръща в едно от най-популярните устройства на пазара, помагайки на потребителите си в различни аспекти – от управлението на автоматизацията в домовете до разрешаването на спешни въпроси. Любопитното е, че колонката с изкуствен интелект може да помогне и на ползвателите си в професионална среда, като например да си говори с Revit.

Технологията едвам е „одраскала повърхността“ на възможностите си.

Това заяви миналата година Рохит Прасад, вицепрезидент и главен научен ръководител на отдел Alexa в Amazon. Според него имаме да очакваме още много. Началото на навлизането на технологията съвместно със софтуера за проектиране виждаме в способността на Alexa да говори с BIM програмата Revit.

Умната колонка може да общува с програмата, като не само може да проверява информация в проекта, а и да я променя. Тоест можем да поискаме да разгледаме конкретно разпределение, модел на покривната конструкция или да попитаме Alexa какъв е материалът на пода или на стените в конкретно помещение. Можем и да получим спецификация на вратите само изказвайки изречението. Възможно е и правенето на промени по проекта, било то за промяната на конкретен вложен материал или за извличане на модел от базата данни, който да бъде позициониран.

Още на тема дигитализация: Швейцария построи първата изцяло дигитална къща.

Ще чертаем ли само с глас?

В света на съвременните технологии и постоянната дигитализация са възможни всякакви подобрения. Въпреки това е още рано да смятаме, че изкуственият интелект може да изгради работен проект само чрез нашите мисли и разкази. При всички положения, за да бъде извлечена точна информация от проекта, която Alexa да може да ни предостави на момента, трябва BIM моделът да е изготвен достатъчно коректно.

Едно е сигурно – внедряването на тази технология в архитектурното проектиране неминуемо ще го подобри. То дава на проектанта едно ценно преимущество – промяна на определени детайли своевременно и то само с глас. Така могат да се избегнат много пропуски, които често се случват в процеса на работа.

Как Alexa и Revit работят заедно можете да видите във видеото по-долу (немски).

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu