Skip to main content
search

Церемонията по награждаването на конкурса ARCHINOVA се проведе на 12-ти октомври в “Интер Експо център” в присъствието на ахитекти и студенти по архитектура. С годините конкурсът се утвърди като подкрепящ креативността, иновативността и смелата архитектурна мисъл. В тазгодишното девето издание се състезаваха 114 проекта, от които бяха номинирани общо 40 в двете направления на конкурса– Архитектура и дебютното направление Градска среда, урбанизъм и ландшафтна архитектура. Проектите бяха разделени на три групи – реализации, проекти и концептуални проекти, съдърщажи общо 18 категории.

Сред основните теми, засегнати чрез проектите, бе подобряването на достъпността и безопасността на заобикалящата ни градска среда. Архитект Пламен Братков и д-р л.арх Григор Перчиклийски откриха церемoнията като благодариха за доверието, което им е било гласувано като част от журито и възможността да обменят мнения по актуални архитектурни проблеми.

Арх. Братков сподели, че е позитвно изненадан от интересни проекти в сфери, които досега не сме виждали. Д-р л.арх Григор Перчиклийски изрази благодарности към организаторите на конкурса за осъзнатата необходимост от добавянето на ландшафната архитектура и поставянето на фокуса не само върху сградите, а и върху култивирането на по-добра среда за живеене.

Перчиклийски отправи и послание към колегите си, призовавайки ги да работят и да се развиват като помагат на хората, без да критикуват прекалено много, тъй като добрите намерения и опита са по-важни.

Победителите в направление Архитектура

В категория проект за “Еднофамилна жилищна сграда” бяха обявени две равностойни награди за студио Simple Architecture с тяхната House in Paros в Гърция и студио NiMa design с House N1. И двата проекта се отличават с изключителната си симбиоза с природата, минимализъм и отношение към най-малките детайли.

House in Paros

Студио NiMa design грабна още една награда в категорията проект за “Многофамилни жилищни сгради и комплекси” с жилищната сграда „Оборище 26“, разположена на едноименната улица.

жилищната сграда „Оборище 26“

жилищната сграда „Оборище 26“

Студио HO_RA се отличи в категория проект за “Хотели ваканционни селища атракциони и спа центрове” с комплекс BS594, състоящ се от три мобилни сглобяеми къщи, разположен в с. Баня, община Разлог, който дава един различен поглед към представата за местна архитектура, изследвана чрез контраста между преходност и безвремие.

комплекс BS594

“Винарска изба Лозеница” пък бе отличена в категория проект за “Бизнес, административни, търговски и индустриални сгради.” Сградата е дело на Da architects в колаборация с норвежкото студио GARTNERFUGLEN ARKITЕKTER. Арх. Мартин Ряшев сподели, че процесът е бил изключително предизвикателен, тъй като съществуват множество незабележими съпътстващи функции, които трябва да бъдат организирани, за да се случи успешно една винарска изба.

“Винарска изба Лозеница”

В категория реализации на “Еднофамилни жилищни сгради” победител бе “Въздушна къща” в покрайнините на София с проектант “ХеликсСМ” а специална награда получи проектът “Къщата на градинаря“, дело на арх. Игнат Тодоров и арх. Незабравка Тушнина. Къщата представя специфичен прочит на темата и на значението на овощната градина за градинаря. Пространствата на къщата са „вплетени“ сред дърветата, чрез дървени и мембранни структури, генериращи зони за дегустация, работа и почивка.

“Къщата на градинаря“

Сграда „ Житница“ дело на SKICA Studio грабна наградата в категория реализация на “Многофамилна жилищна сграда” за успешното преустройство на бивше работническо общежитие, възстановявайки предишната функция на сградата в контекста на съвременните изисквания.

Културно-информационен център “Мелницата” на Studio NADA бе отличена в категория Обществени сгради. Проектът трансформира старата мелница в Кърпачево, която е важна локална забележителност и утвърдило се с времето място за среща на култури, народности, поколения, идеи и социален обмен. Мелницата претърпява редица интервенции, и днес живее трети живот като оживено обществено пространство, върнато обратно в общността, към която принадлежи.

културно-информационен център “Мелницата”

Повече за мелницата в Кърпачево четете тук

Amara sugar на “Проектта студио” пък спечели в категория реализации на “Хотели ваканционни селища атракциони и спа центрове”, а студио “Архитект Киряков” бе отличено за реконструкцията на зоопарк „Стара Загора“ като арх. „Иван Киряков“ шеговито отбеляза, че животните са по-добри клиенти от хората.

Mi concrete си спечели признание със сградата “Хидробетон“ в категория “Бизнес, административни, търговски и индустриални сгради”, а “Ателие дуо” бе отличено с проекта си за реставрация на къща на ул. „Съборна“ в град Пловдив в категория “Реставрация консервация и реконструкция на сгради”, която също е нова за формата на конкурса.

сградата “Хидробетон“

В категория концептуални проекти в направление Архитектура бяха номинирани три проекта: „Последното кино на София“ на арх. Ая Тодорова, „Вълтавкска филхармония“ на арх. Ева Янакиева и „Музей на емоциите“ на Биляна Апостолова.

Градска среда, урбанизъм и ландшафтна архитектура

В направление “Градска среда, урбанизъм и ландшафтна архитектура” “Архитекти урбана” бяха отличени за проекта си за благоустройство на улица „Алеко Константинов“ в град Бургас, а в категория “Частни обекти” –  „Къща на водопада“ на инж. Веселка Трифонова от Home garden VT.

благоустройство на улица „Алеко Константинов“ в град Бургас

В категория “Обекти за обществено ползване” бе награден проекът „Градско пространство за пълноценно здраве“ на студио Think Forward. От екипа споделиха, че са щастливи, че човешкият фактор е първстепенен и неговото значение е с предимство.

В категория “Елементи за градска среда” бе отличен дизайн за типов навес на спирка с озеленен покрив на “А и А архитекти”.

Къща над водата

За финал на церемонията доц. д-р арх. Панайот Савов връчи специална награда на концептуалния проект ВОД НО? на студенти от Университета по архитектура строителство и геодезия – Денис Камарски и Анета Лазарова.

Посланието на организаторите на тазгодишното събитие бе, че архитектурата е път към израстването на обществото и качестовото и напредъка му зависят единствено от екипната работа и споделянето на опит между професионалистите в сферата.

Станимира Гетова

Архитект със страст към всевъзможни архитектурни явления в заобикалящия ни свят. Обича четенето, история, изкуство, танци и рисуване. Вярва, че пътуването е безценен източник на вдъхновение, нови знания и представи за света.

Остави коментар

Close Menu