Skip to main content
search

В редица европейски страни наблюдаваме как придаването на нова функция на индустриалните терени привлича иновативни бизнеси или креативни инвестиции и създава нови притегателни точки в тъканта на града. Екипът на ГРАДОСКОП изследва възможностите на София за подобни трансформации и поставя началото на развитието на такава програма за преизползване на ЖП ареалите на града с цел постигане на устойчиво оползотворяване на съществуващите терени.

Предстоящото събитие-форум, с начална дата 29-ти септември, е следваща стъпка от дългосрочния проект “Зеленият преход на гарите”, който цели да разгърне потенциала за развитие на бившите индустриални терени в северната част на града.Нека видим какво са ни подготвили от ГРАДОСКОП в края на септември тази година.

Тридневен форум и квартален панаир

Инициативата “Зеленият преход на гарите”, чието официално начало беше поставено през юни 2022 г, продължава с тридневен форум и квартален панаир, посветени на възможното устойчиво развитие на терените от Сточна гара до Гара Подуяне в София.

Стъпвайки върху трите основни посоки на движението Нов Европейски Баухаус на Европейската комисия — Beautiful, Sustainable, Together (красиво, устойчиво, заедно), организаторите от ГРАДОСКОП подготвят работилници и дискусии в три поредни дни, целта на които е да се създадат три пилотни проекта, с които да стартира трайно обживяване на терените около Сточна гара. Кулминация на форума е квартален панаир в събота, 1 октомври, с храна, напитки, музика, детски активности, танци, запознанства и изложение на местни творци, бизнеси и занаяти.

ТРИ ДНИ ИЗПЪЛНЕНИ С ТВОРЧЕСКИ РАБОТИЛНИЦИ, ДИСКУСИИ И МНОГО ЗАБАВЛЕНИЕ

“Щастливи сме, че с инициативата “Зеленият преход на гарите” ГРАДОСКОП стана първата българска организация, която печели проект по мащабната програма на Европейската комисия Нов Европейски Баухаус, която насърчава устойчивото, включващо и естетическо развитие на градовете в Европа.”, разказва Теодора Стефанова, двигател на проекта от екипа на ГРАДОСКОП. “Изцяло залагаме на тези водещи принципи в работата ни, тъй като търсим максимално участие на всички заинтересовани страни в мисленето на концепции за бъдещето на тези градски терени, така че те да се развиват като достъпни, екологично чисти и красиви градски пространства.”

Пълната програма можете да намерите във Фейсбук събитието тук. 

Първият мултидисциплинарен проект за студентите от УАСГ – част от инициативата „Зеленият преход на гарите“

Предстоящото събитие е естествено продължение на инициативата, която стартира с първия междукатедрен проект за студентите от пети курс за учебната 2021/2022 г. Той беше осъществен с подкрепата на ръководството на Архитектурния факултет и Университета в рамките на събитията за отбелязване на 80-годишнината на УАСГ.

В рамките на втората си преддипломна задача те разработиха различни стратегии и предложения за устойчивото развитие на района. Част от визиите на студентите включват адаптацията на „Магазиите“ на Сточна гара, компенсационно залесяване на ЖП ареалите, създаване на пространство за архив, държавна администрация и дори на гробищен парк.

Четете тук за ремонта на гара Подуяне през 2020 г.

Първото обживяване на гара Подуяне със събитието “Станция София”

Чуждестранни гости и местни експерти, представители на бизнеса и институциите, в края на юни 2022 г. поставиха началото на диалога за развитието на неактивно използваните терени от Гара Подуяне до Сточна гара в София.

По време на събитието интерактивна изложба представи концепциите, разработени от студентите на УАСГ. Като гост-говорители се включиха международни студиа с опит в регенерацията и устойчивото развитие на градски пространства. Това бяха ROTOR DC, Denkstatt Switzerland, 1010 Architecture and urbanism и 51N4E, чиято практика обхваща сферата на кръговата икономика и устойчивото градско планиране.

СТОЧНА ГАРА – НОВОТО СОЦИАЛНО МЯСТО НА СОФИЯ

Районът между Сточна гара и Гара Подуяне-разпределителна несъмнено съдържа потенциал да се превърне в ново алтернативно място за обществен живот в София. Подобен тип събития са първата стъпка за обживяването на постиндустриалните райони. Нека заедно бъдем част от дискусията за устойчивото бъдещо развитие на ЖП ареала от 29 септември до 1 октомври в Сточна гара.

Снимки: ГРАДОСКОП, фотограф: Михаил Новаков

Антония Косева

Вярва, че архитектурата отразява взаимоотношения между хора, пространства, идеи, и се стреми да я изследва през призмите на философията, критиката, историческия контекст. Обича да пие чай, докато навън вали, и прекарва свободното си време сред природата.

Остави коментар

Close Menu