Заместник-кметът по културата Тодор Чобанов съобщи, че къщата на Райна Княгиня ще бъде не само ремонтирана, но и ще се превърне във филиал на Музея за история на град София. Необходимите средства за това възлизат на 400 хил. лв. и ще бъдат предоставени от приватизационния фонд на общината. Очаква се предложението да бъде гласувано, а още това лято да започне ремонтът на сградата.

Проектът

Домът на Райна Княгиня се намира на улица „Софроний Врачански“ 119 и е обявен за паметник на културата от местно значение. За възстановяването вече е изготвена пълна строителна документация, включваща количествено-стойностна сметка, одобрени проекти по част „Архитектурна“ и „Конструктивна“, заповед от Министерство на културата за разрешаване на ремонта, становище от НИНКН и разрешение за строеж. Оказа се също, че преди 2020 година дарител е обещал да предостави парична сума за ремонта, но не е успял заради неочакваната пандемична обстановка.

Надпис върху фасадата на къщита./ Източник: Google Images

Историята

Освен със значимия си принос към събитията около Априлското въстание, Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева е и една от първите дипломирани акушерки в нашата история. Тя поставя основите на акушерското дело в България и е основателка на „Майчин дом”. Успява да получи своето образование след намесата на европейските дипломати, които я освобождават от ареста след Априлското въстание и я изпращат да учи в Москва. Там тя прекарва 3 години, посвещавайки се на медицината и става акушерка – първата дипломирана в България. Също така написва своята „Автобиография“, публикувана първоначално на руски език. В действителност, видната българка ще бъде представена именно в тази си роля във възстановената къща.

Фасадата към улицата на къщата на Райна Княгина / Източник: Google Images

Райна Попгеоргиева заживява на улица „Софроний Врачански” през 1909 година, където отглежда сама петте си сина и осиновената си дъщеря след политическия арест и смърт на съпруга й – Васил Дипчев. От 2000 година къщата е приютявала хора с жилищни проблеми срещу наем между 50 и 100 лева, докато междувременно се е рушала и е представлявала заплаха за живота на обитателите си. След многобройни препятствия обаче къщата бива вписана в регистъра на културните ценности, а съвсем скоро се очаква да придобие своя нов живот.

Наскоро стана известно и че общината е готова да участва в търга за закупуването на къщата на Пейо Яворов, заедно с прилежащия терен и да извърши някои ремонтни дейности, като, разбира се, сградата продължи да функционира като музей и пространство за различни литературни четения и изложби.

Надяваме се, че ще ставаме все по-често свидетели на подобни инициативи, които да ни карат да преосмислим потенциала на заобикалящите ни рушащи се сгради и да подкрепяме тяхното опазване и трансформация.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Станимира Гетова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Как архитекти и строители ще се справят с глобалното затопляне
COP26: 60 от най-известните фирми в бранша подписаха споразумението на конференцията в Глазгоу

Двуседмичната конференция на Обединените нации, посветена на климатичните промени, или още…