Skip to main content
search

Миналата седмица бяха отличени победителите в петото издание на конкурса “Български архитектурни награди”, организиран от Камарата на архитектите в България. Това е една от малкото подобни награди у нас, които поставят качеството на архитектурния продукт на фокус, а не се концентрират върху мащабността на обекта или инвестицията. Погледите ни са насочени към победителите – в тази важна година, в която ни предстоят местни избори, премираните проекти сякаш очертават тенденциите, които би следвало да са във фокуса на развитието на нашите градове.

Въпреки че мащабни многофамилни жилищни сгради, комплекси със смесени функции и затворени “резиденции” с малки къщи доминират съвременното българско строителство, тази година именно “бутиковите” проекти взимат наградите, излъчени от международно жури начело с архитект Франсоа Валентини.

Голямата награда – DOT.Sofia

Архитектите Вяра Желязкова и Георги Кътов от I/O Architects получиха голямата награда за своя проект DOT.Sofia. Сградата е с нишова за България функционална комбинация – пространства за съвременно изкуство и събития, ресторант за авторска кухня и бутикови апартаменти за краткосрочно отдаване под наем. Тя се вписва в историческата среда с добре познати и умело приложени похвати – повторен е градоустройственият мащаб, а масивното въздействие на фасадата е деконструирано чрез по-маломерния ритъм на подвижните панели от перфорирана кортенова стомана.

DOT.Sofia | I/O архитекти

Специалните отличия очертават още няколко тенденции

Награда получи проектът Think Education Forward с автори студио Think Forward – архитектите Галина Милкова, Недко Николов, Моника Маринова, Кристина Янева. Той е стратегия за трансформиране на българско училище, застинало в XX-ти век, в съвременна образователна институция в рамките на 8 проекта, изпълнени в период от 8 години. Финансирана от делегираните бюджети на училището, тази поетапна модернизация цели да стане пример за социална иновация, инициирана от училищните ръководства и архитекти. Специфичното в този проект е единствено името на училището – „Св. св. Кирил и Методий“, а изведените принципи са общовалидни за всяко едно, което иска да поеме по пътя на тази трансформация.

Think Education Forward | Think Forward

Специална награда получи и експозицията “Врачански съкровища” на екипа на Ателие 3 – архитектите Доника Георгиева, Мирослав Велков, Десислава Ковачева и Кристина Кирилова, за която ви разказахме по-рано тази година. Новият изложбен дизайн работи с комплексния контекст на вече съществуващ музей от времето на социализма и превръща изключително ценната съкровищна колекция в експозиция на световно ниво. Проектът включва посетителя както в самата изложба, така и в целия исторически разказ на музея и на град Враца.

Новата експозиция “Врачански съкровища” и силата на добрия изложбен дизайн

Експозиция “Врачански съкровища” | Ателие 3

“Колективът” – ланд. арх. Мартин Янков, урб. Антония Димитрова, арх. Гергана Илиева, ланд. арх. Стоян Начев и арх. Владимир Райновски получиха специална награда за своя проект “100 стола на покрива”. Той е първа стъпка от по-голямата инициатива за трансформация на Бизнес Парк София – Проект “Паркът”. Неговата цел е подчертаването на зеления характер на един от най-големите офис комплекси на Балканите и да създаде връзки със съвременните разбирания за здравословна среда на обитаване. Проектът трансформира последното ниво на паркинг в рамките на комплекса, с гледка към Витоша, Люлин планина и езерото с костенурките. Намесата отключва скрития потенциал на една локация, която до момента се е използвала единствено от автомобили.

Стартира трансформацията на Бизнес парк София в зелен и социален център

100 стола на покрива | Колективът

Специална награда получава и хотел “Лотус” на Arhis Project – арх. Георги Бачев, арх. Добринка Петкова. Сградата е решена в имот с комплексна форма, а проектът вписва хотелските и придружаващите функции в сложна триъгълна геометрия. “Отварянето” на сградата е към морето, като големите тераси дават гледка към морето на почти всички хотелски стаи.

Хотел “Лотус” | Arhis Project

Приз за цялостно творчество от името на Камарата на архитектите в България бе връчено на арх. Стефан Стайнов – професионалист с 45-годишна дейност в сферата на териториалното устройство и градоустройството.

Решенията и проблемите

Въпреки че премираните проекти очертават добри насоки – сгради за изкуство, съвременен изложбен дизайн и градски намеси, които се опитват да работят едновременно с хората, както и с бизнеса, добрите примери продължават да са спорадични резултати от частни инициативи. Точно те обаче ни подсказват какъв трябва да бъде големият фокус и кои сфери се нуждаят от повече подкрепа и насока от страната на тези, които са в позиция да взимат решения. Сякаш тепърва обаче предстоят тежките задачи за това как архитектурната общност да комуникира своите визии с по-широката общественост.

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

1 коментар

Остави коментар

Close Menu