Skip to main content
search

Сграда в кампуса „Блумингтън“ на Университета на Индиана, САЩ, се изгражда по преоткрит наскоро проект на световноизвестния архитект Мис ван дер Рое от 1952 г. Разработката е адаптирана за съвременните нужди от архитектите Thomas Phifer and Partners, като се очаква зданието да отвори врати през есента на 2021 г.

Оригинална скица

Сградата ще помещава училище за изкуства, архитектура и дизайн

В завършен вид тя ще представлява правоъгълна структура с размери 18 на 43 м, изградена от ефирна стоманена конструкция, боядисана в бяло и облечена в широкоплощни стъкла. Прозорците, заемащи цялата височина на помещенията, ще обграждат целия втори етаж, в центъра на който ще има вътрешен двор. Големите остъклявания и прозрачността са характерни елементи в творчеството на Мис ван дер Рое. По-голямата част от партера на сградата е външен, което я прави привидно още по-отделена от терена.

Прочетете още: Баухаус отвътре: Как изглежда 100-годишното училище?

Разпределение по проекта на Мис ван дер Рое | © 2021 Artists Rights Society (ARS), New York / VG Bild-Kunst, Bonn

Фасадите по проекта на Мис ван дер Рое | © 2021 Artists Rights Society (ARS), New York / VG Bild-Kunst, Bonn

Проектът бива преоткрит през 2013 г.

Това се случва, когато бивш студент, Сидни Ешкенази, информира университета за съществуващ проект на един от най-знаменитите архитекти на XX-ти век. Впоследствие университетът проучва въпроса и открива документи в архивите на Художествения институт на Чикаго и нюйоркския Музей за съвременно изкуство. През 2019 г. обявява плана си да реализира вече 67-годишния проект.

Сградата е в напреднал етап на строителство | Image: © Hadley Fruits

Вътрешният двор | Image: © Hadley Fruits

Дирк Лохан, внук на архитекта, споделя, че не е познавал тази разработка, въпреки че се учи от дядо си още от 1957 г. За пръв път разбира за него, когато университетът се свързва с идеята за изпълнение на зданието. След като я обсъжда с още трима от внуците на архитекта, те решават, че сградата би било чудесно допълнение към значимостта на Мис ван дер Рое. Той смята, че самият Мис, починал вече преди повече от 50 години, би бил щастлив да види тази иконична сграда в изпълнение.

Още за архитектурата на модернизма: Канцлерското бунгало

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

1 коментар

Остави коментар

Close Menu