Като голям ценител на кафето нямам търпение да ви споделя за случайната ми среща с  музея, посветен именно на тази така любима напитка – кафето. Сградата се намира в близост до Casa Aurora, дело на Алдо Роси, към която се бях запътила. Оказа се обаче, че кварталът „Аврора“, разположен до историческия център на Торино, има още какво да покаже. В него се намират голямо количество индустриални сгради от 20-ти век. Заключен между четири улици, е ансамбълът, включващ старата електроцентрала ENEL, който сега е превърнат в новото седалище на компанията Lavazza. В него има музей, отворени зали за конференции и озеленено публично пространство. В тази статия ще ви принеса в ароматния свят на кафето зад стените на музея.

Четири поколения любов към детайла

Историята на Luigi Lavazza започва през далчната 1895 година, когато той отпътува от малкото градче Murisengo за Торино и с помощта на заем отваря малко магазинче на via San Tommaso в сърцето на града. С неотлъчната подкрепа на семейството му, експериментите в търсене на перфектното кафе за всеки вкус стават все по-успешни, а клиентите – по-многобройни.

Луиджи, който дегустира кафе в една от първите си лаборатории. / Снимка: Google Images

В началото на 20-ти век Луджи осъществява своето първо пътешествие до Бразилия, където се обменя опит с местни производители и взима различни сортове кафе, с които в последствие експериментира и отглежда в плантациите си.

Панорамна снимка на обновения сграден анасамбъл. Вдясно се намира сградата на бившата електроцентрала, а вляво, на заден план, може да видите стъкления „облак“ – седалище и лаборатори на компанията Lavazza. /Снимка: Google Images

Lavazza се превръща не само в добро кафе, а и цялостно преживяване. Семейството отделя голямо внимание на посланието, което отправя. Различните културни течения като поп арт, дада и арт деко оставят своя отпечатък върху опаковките и рекламните снимки, годишни календари и лога за „чудото в пакетче“. Впоследствие Lavazza стават спонсори на множество събития, сред които и Световното първенство по футбол в Бразилия през 2014г.

Пътешествие из света на кафето

Музейните инсталации са предимно интерактивни, а на входа всеки посетител получава специална Lavazza чашка с вграден RFID сензор, който „отключва“ вратите към различните зони и активира дигиталните табла.Експозицията е разделена в 5 галерии, които са посветени на различен аспект от приключението около създаването на кафето.

Входното пространство към музея. / Снимка: Google Images

Casa Lavazza 

Това пространство е организирано като малко магазинче с бар, преливащо в своеобразна дневна стая с мека мебел. В тази интимна обстановка е поместена хронологичната последователност и етапите, през които е преминал семейният бизнес в рамките на почти 130 години до ден днешен.

Репродукция на първия бар – кафе на семейство Lavazza. / Снимка: Google Images

La Fabbrica 

Или „Фабриката“ ще ви разкаже подробно за целия процес около създаването на кафето и неговите етапи от плантацията до сутрешната ви чаша с вълшебната напитка.

„Фабриката“ за производство на кафе. Тук с помощта на можество интерактивни табла и игри са представени различните сортове кафе и необходимите условия за отглеждането им, както и целият процес от плантациите до сутрешнотата ви чаша с кафе. / Снимка: Google Images

La Piazza 

Ще ви пренесе на типичиния италиански площад през 60-те, където ще усетите пиенето на кафе като своеобразен ритуал. Тук се намира и първата „количка-бар“, в случая – историческо бусче, представено на изложение и използвано за продажба на кафе. И за завършек – първата машина с капсули, произведена специално за употреба в Космоса.

Първият „количка-бар“ в историята на пиенето на кафе на обществено място. / Снимка: личен архив

The Atelier

„Ателието“ ще ви разкрие креативността на семейството Lavazza. Култовите герои от различните рекламни кампании като легендарните Caballero and Carmencita и незабравимият образ от екрана – Carosello. Тук могат да се видят и фотографиите за ежегодния Lavazza календар.

Тук посетителите на музея могат да се върнат назад във времето и да се докоснат до атмосферата, създадена от любимите телевизионни герои, символи на пиенето на кафе през 20-ти век. / Снимка: Google Images

The Universe 

Пренасяме се във вълшебния свят на кафето. Това е 360-градусова прожекция и преживяване в света на Lavazza, което се активира с помощта на интерактивните чашки. Цялостното приключение завършва с дегустация на ароматно дизайнерско кафе от специална селекция, произведена от специалистите на Lavazza Training Center.

360-градусова инсталация, след която следва най-дългоочакваната зала – тази за дегустация на топло и ароматно кафе. / Снимка: Google Images

Разбира се, на излизане от музея нямаше как да пропусна магазина за сувенири, където се намират всички артикули от различните кампании през годината – от веган капсули до мока кафеварки, стикери и какво ли още не.

Реконструкцията на Cino Zucchi studio

За сградата на кафето Lavazza и преорганизирането на индустриалната зона през 2010 година е организиран конкурс от затворен тип. Проектът е поверен в ръцете на Cino Zucchi studio.

План на ансамбъла от сгради, заключен между четири улици. / Снимка: Google Images

Бившата сграда на електроцентралата ENEL, проектирана от Ermenegildo Perini, става част от новия проект, където в момента се помещават огромни конферентни зали. Архитектурата, породена от индустриалната революция на 20-ти век, влиза в диалог със съвременна параметрична такава, обвита в стъкло, метал и бетон. Множество елементи в интериора са запазени, като например товарните кранове, сега част от интериора на конферентните зали.

Параметрично генерираната на фасада на стъкления „облак“ . / Снимка: личен архив

Новият зелен площад отваря тази зона с индустриален характер към хората и създава нови публични пространства. Офис сградата надвисва като стъклен облак над площада и с плавната си форма обединява индустриалните сгради и създава нови динамични междинни пространства.

Пейка на релси, която прикрива служебния вход към офисната част. / Снимка: личен архив

В първата галерия на музея може да бъде проследен цялостният дизайнерски процес на архитектурното студио. Там са поместени множество варианти на работни макети на обемно-пространственото решение, както и макет на финалната сграда.

Надяваме се скоро светът да възвърне нормалния си ритъм, за да може да се насладим на повече такива места, придружени от приключенски дух и чаша ароматно кафе в ръка.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Станимира Гетова
Load More In Сгради

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Антарктическите станции и тяхната архитектура
Да живееш в изолация целогодишно

Всички ние станахме част от невиждано досега явление – екстремна изолация в контекста на д…