Skip to main content
search

Световното първенство в Катар завърши снощи с феноменалния мач между Аржентина и Франция, който завинаги ще остане като един от най-легендарните финали в историята на футбола. От днес нататък стадионите в Катар ще обезлюдеят и трябва да се търси алтернативно бъдеще за тях, защото страната няма капацитета да поддържа жив толкова голям и мащабен сграден фонд. Именно това беше и една от големите критики на света към Катар през годините, в които страната се подготвяше за мащабното събитие.

В свят, в който постоянно говорим за устойчивост, климатична криза и въглеродния ни отпечатък върху природата, подобна мащабна финансова и ресурсна инвестиция изглежда неоправдана. Именно затова следващото световно първенство през 2026 г. ще се проведе в три държави едновременно. Домакини на мачовете ще бъдат 11 стадиона в САЩ, 2 в Канада и 3 в Мексико, които заедно ще обслужват най-голямото футболно събитие в света. 

По този начин няма да има нужда конкретна нация да изгражда изцяло нов сграден фонд за събитие траещо само месец, а ще може да се използват вече съществуващи спортни съоръжения.

Критиките към ново строителството за световни спортни събития

Критиките към ФИФА и политиката със стадионите не е нова тенденция, тя се простира до предишните няколко световни първенства и олимпиади. Предишните световни първенства по футбол се проведоха в Русия, Бразилия и това, което завърши вчера – в Катар. Всички от тях бяха център на редица критики по една и съща причина. 

Изоставен стадион в Бразилия.

В Бразилия местните хора е трябвало да напуснат домовете си, за да бъде изградена мащабната спортна инфраструктура. Тогава страната получи хиляди критики за нарушаване на човешките права, а днес голяма част от изградените стадиони са неизползвани. В Катар основната тема преди началото на турнира бяха лошите условия на труд за работниците по стадионите, които се твърди, че са довели до редица смъртни случаи.

Всъщност проблемът не е изграждането на стадиони като цяло – това са изключително интересни инженерно-архитектурни съоръжения с важна функция. Проблемът е в това, че те функционират само за няколко седмици, а в тях се влагат ресурси, които вложени в друга посока могат да решат редица обществени и социални проблеми, чрез изграждането на жилища и обществена инфраструктура например. 

Изграждането на Al Janoub Stadium.

Стадионите в Катар и тяхното бъдеще

Катар построи общо 7 чисто нови впечатляващи структури за световното за общо 64 мача, проведени в прозорец от един месец. В тях са вложени 10 милиарда долара, което средно прави 1,4 милиарда на стадион.

Това се равнява на впечаталяващите 357 милиона долара за използването на един стадион за един ден.

Stadium 974

В някои случаи стадиони, построени по време на големи спортни събития, се използват отново за други спортни събития или концерти, но и този вариант не работи в Катар. В страната днес живеят по-малко от 3 милиона души, а общия капацитет на построените стадиони е над 400 000 хиляди, тоест е невъзможно те да бъдат ефективно презиползвани с тази си функция. 

Именно затова част от тях ще бъдат трансформирани след края на световното като всеки от тях има различно бъдеще.

Един от тях ще изчезне изцяло. Stadium 974, който носи името си от телефонния код на Катар е изцяло изграден от 974 търговски контейнера. Той има капацитет от 40 000 души и е единствения временен стадион в историята на световните първенства. Неговият покрив и седалки ще бъдат дарени на други спортни проекти, които се случват по света. Самите контейнери би трябвало да се върнат отново на работа като такива. Съществува и предложение те да се използват за изграждането на изцяло нов стадион в Уругвай за световното през 2030 г., което би било революционно решение. Предстои да видим дали това ще се случи на практика.

Lusail Stadium

Lusail Stadium – най-големият от всички, където се проведе и финалът между Аржентина и Франция, е построен по проект на Foster+Partners и има капацитет от 80 000 души. Голяма част от седалките на стадиона ще бъдат премахнати, а сградата ще придобие нови функции. На горните нива ще се разположат жилища, а в останалата част ще се поместят магазини, кафенета, та дори и училище и здравен център. 

Горните нива на Al Bayt Stadium – вторият по големина, ще бъдат премахнати, а на мястото им ще се доизгради петзвезден хотел, мол и болница за спортна медицина. Капацитета на стадионите Ahmad bin Ali, Al Janoub и Al Thumama ще бъде намален до 20 000 и големите футболни клубове на Катар ще ги придобият за тяхно ползване. Макар, че тези капацитети на стадионите също е невъзможно да бъдат запълнени за мачовете на местните клубове.

Al Thumama Stadium

Education City Stadium също ще намали капацитета си от 40 000 до 20 000 и както името му предполага от самото начало, той ще се превърне в най-голямата спортна площадка за студенти.

Бъдещето на световните спортни събития 

С климатичните промени, нарастващите цели на света за по-устойчиво бъдеще, подобни строителни проекти стават все по-неоправдани. Докато преди години страните с гордост се състезаваха помежду си не само на спортната сцена, но и като домакини на най-големите световни събития в спорта, изграждаха мащабни мегаструктури, днес подобни амбиции са център на критика и на неоправдано влагане на средства и ресурси.

Критиките към Катар бяха катализатор за по-умно и умело използване на това, което вече сме изградили, именно затова през 2026 г. светът ще поеме друга посока за преизползване на вече съществуваща инфраструктура.

Световното през 2026 г. ще бъде първото събитие, за което няма да се строят нови стадиони, а ще се използват вече съществуващи 16 съоръжения. 

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu