Skip to main content
search

От старинни отбранителни съоръжения до модерни бутикови хотели със съвременен интериорен дизайн, каменните кули на Мани датиращи от XVIII и XIX век претърпяват изключителна архитектурна трансформация. Днес те имат нов живот, но не са загубили уникалния си архитектурен език, традиционен за областта Мани в Южен Пелопонес, Гърция.

Областта Мани в Южна Гърция е известна със своя ландшафт

Тя е характерна с назъбената си брегова линия, планински терен и сурова природна красота. Ландшафтът е изпъстрен с множество малки населени места, отстоящи на по няколко километра едно от друго, изникващи пред очите след всеки пореден завой. На този фон, като самотни пазачи-великани, се издигат типичните за региона отбранителни каменни кули, строени през XVIII и XIX век с цел наблюдение на терена и отбрана. Това предназначение обяснява и стратегическото им разположение на експонирани места с панорамна гледка към морето, планината или съседно населено място.

Ландшафтът на п-в Мани | Photo: Tainaron Blue

Семплият, сливащ се с пейзажа архитектурен език се отличава със своята простота и изчистеност откъм детайли – кулите, изградени във формата на призма, са иззидани от камък – намиращият се в региона в изобилие естествен материал. Характерни са минимални отвори, използвани в миналото като наблюдателници.

Прочетете още: Археологическите обекти по българското Черноморие

Нов живот чрез нова функция

Изгубили отбранителната си функция през годините, някои от тях вдъхновяват архитекти и дизайнери, които им вдъхват нов живот като луксозни хотели с интериор, отговарящ на съвременните изисквания на гостите за удобство и естетика. Такъв е примерът на бутикова къща за гости Tainaron Blue Retreat, която архитектите Костас Зувелос и Касиани Теодоракаку съживяват като запазват уникалния характер и традиционния архитектурен език.

Тримерен разрез през хотела | Photo: Tainaron Blue

Кулата преди реставрация | Photo: Tainaron Blue

Трансформацията се оказва истинско предизвикателство поради ограниченото пространство в тясната и висока кула, която трябва да приюти почти незабележимо всички необходими инсталации и инфраструктура. Всичко това редом с три спални с изглед едновременно към морето и планината, собствен санитарен възел, обща кухня с трапезария и антре. Целта бива изпълнена без да се променя типичният външен облик и вътрешната структура на обекта. Постигнато е максимално удобство чрез семпли, но естетични интериорни решения, изпълнени с висококачествени, естествени материали – камък, дърво, бамбук и керамика.

Интериорът | Photo: Tainaron Blue

Архитектура с уважение към автентичността

С внимание към детайла и респект към оригинала е решено и преминаването от едно ниво в следващото – отвесни дървени стълби се провират през първоначалните отвори на отделните каменни подове като пресъздават усещането за приключенско изкачване на старинна кула. Единствената намеса в цялостния външен облик на сградата е изграждането на инфинити басейн и външна тераса, които топографски се сливат с гледката към морето и придават перфектна завършеност на цялостния облик на обекта.

Единствената съвременна намеса в екстериора е басейнът | Photo: Tainaron Blue

Идеално вписваща се в живописния пейзаж, кулата със своя каменен силует и семпъл, и същевременно комфортен интериор гарантира на своите гости незабравимо естетическо преживяване. А подходът на архитектите към историческия характер на сградата може да послужи за положителен пример за внимателно отношение към културното наследство и традиционната местна архитектура.

Стефанка Василева

Филолог и архитект. Съчетава любовта към езика с интереса към архитектурата. Вярва, че тяхното овладяване облагородява човека и го превръща в творец.

Остави коментар

Close Menu