Skip to main content
search

Малко хора биха повярвали, че емблематичният Лас Вегас някога е представлявал малка гара насред пустошта. Това е единственото място в света, което събира Айфеловата кула, Египетските пирамиди, Статуята на свободата и венецианските канали накуп. Добрата реклама и прозорливите инвестиции акумулират поток от средно 42 милиона туристи при население от около само 2,2 милиона. А когато конкуренцията от Близкия Изток и Азия се засилва, Вегас намира начин да се преоткрие като столица на развлеченията, привличайки туристи със сензационна атракция. Нека Ви разкажа за новото архитектурно „бижу“ в пейзажа на Лас Вегас.

Светлините на Лас Вегас от птичи поглед | Снимка: emerictimelapse.com

Още от 60-те градът в щата Невада се утвърждава като ключово поле за представления на живо. Madison Square Garden Entertainment обръщат внимание на точно тази сила на Лас Вегас и създават проект за смела структура, с която никое друго място не може да се похвали. Идеята е не само да се обнови списъкът от забележителности в града, но и да се наложи нова тенденция в развлекателната индустрия.

Това е първата сферична структура в света

Сферата на MSG ще бъде първото по рода си средище за представления, издигайки се на 112м над земята. Проектът за впечатляващите 1,8 милиарда долара предвижда зала с 17500 седящи места. Разпределени амфитеатрално, те ще разгърнат гледка към LED екран с най-голямата резолюция досега – 19000 на 13500 пиксела (за сравнение, full HD се счита резолюция с размер 1920 на 1080 пиксела). Чистотата на картината ще бъде 100 пъти по-ясна от тази на днешните телевизори и ще се разпростира в размер от три футболни игрища.

Визуализация на подводно представлениe | Източник: MSG Entertainment

Проектът не е само едно високотехнологично кълбо с концертна зала

Специфичността на планираната конструкция изисква уникален и деликатен подход при изпълнението на проекта. Строителните дейности започват през 2018 г. с изкопаването на над 84000 куб.м почва. Това не обезопасителна мярка, която да предпази кълбото от внезапно търкаляне из строителната площадка. А за да се осигури стабилна основа, върху която сферата да легне. В подземието ще бъдат разпределени всички помещения с второстепенно значение. Съблекални, гримьорни, складове и по-малки зали за събития “освобождават” изцяло надземното ниво за огромна амфитеатрална арена и лоби.

Визуализация на разрез през сферата | Източник: MSG Entertainment

Подземното ниво е с площ от 5000 кв.м

Суперструктурата на сградата е носена от 4 бетонови ядра, които са свързани с 9700 тона стомана помежду си. Заедно те оформят серия от опънати обръчи, които заедно с 600 стоманобетонови колони да издържат тежестта на 11000-тонния покрив. Огромните размери на носещите елементи са лесно обясними за проект от този мащаб. Тъй като „ядрото“ е всъщност голямата концертна зала, е повече от желателно тя да е максимално освободена от носещи елементи във вътрешността. За тази цел е необходимо силите на тежестта да се разпределят по периферията.

Сферата придобива форма | Снимка: MSG Entertainment

Специално за строежа е внесен от Белгия четвъртият по големина в света кран

Кранът сам по себе си отнема 18 дни да бъде сглобен и се извисява 10 метра над Виенското колело в Лас Вегас, което е най-голямото в света със своите 168 метра. С негова помощ се поставят най-тежките части от покрива.

Монтирането на покрива представлява истинско изкуство. Издигната е 86-метрова кула в средата на арената. Върху нея е поставен компресионният пръстен, който свързва в центъра 32-та стоманени лъча и тежи 154 тона. Всеки един от тези лъча е сглобен на място на строителната площадка и след поставянето на всеки един от тях е премахната помощната кула. Тежестта от елементите успешно се разпределя и неутрализира от носещия пръстен.

Покривът е успешно монтиран | Снимка: MSG Entertainment

С това обаче конструкцията не е приключила

С премахването на подпорната кула през тази година се бележи приключването на сглобяването на стоманената рамка на сферата. Следващата стъпка е монтирането на екзоскелета, който ще е на отстояние от 24 метра от рамката. Той ще носи фасадата на зданието.

Визуализация на фасадата | Източник: MSG Entertainment

Обвивката на сферата ще бъде част от интерактивното шоу

Нейната разгърната площ е 54000 кв.м и ще бъде изцяло покрита с LED елементи. Придавайки на сферата облик, наподобяващ магическо кълбо, тя ще превръща всеки минувач в зрител на шоуто. Тъй като самата идея на проекта е породена от желанието да се засили интересът към Лас Вегас, медийната фасада звучи повече от логично.

Очаква се амбициозното предизвикателство да достигне своя завършек през 2023 г., осъществявайки ключов комуникативен възел между няколко от най-големите хотели в Лас Вегас. Дотогава можем да разсъждаваме по темата дали сферата на MSG не е просто билборд под формата на глобус. А какъв ли ще е въглеродният отпечатък от строежа след приключването му?

Остави коментар

Close Menu