По време на активния туристически сезон хиляди българи избират да включат в плана на своята ваканция посещение на музей. Едни от най-популярните типове музеи у нас са етнографските. Така през лятото те са предпочитан от туристите обект, който предлага автентичен архитектурен облик от миналото и възможност за докосване до древните традиции и обичаи на народа ни. Каква е тяхната роля в съхраняването на българската традиция?

Кадър от архитектурно-исторически резерват Ковачевица

По същество, значението на думата „етнография“ представлява дисциплина, изучаваща обичаите и традициите, бита и културата на даден етнос или народ. Етнографските музеи често биват обособявани в стари къщи или обществени сгради или пък са развити под формата на цели етнографски комплекси на открито (като например Етъра край Габрово). Това подсказва и за експонатите, които можем да открием у тях – предмети, участвали активно в бита и имащи ключова роля в народните обичаи на българите в конкретния регион.

В действителност обаче ролята на етнографските музеи далеч надхвърля изучаването на ежедневието на българина.

Макар и често да пренебрегваме този аспект, етнографските музеи и комплекси разкриват тайните на българската строителна традиция и ни доближават до строителните техники, използвани в миналото по нашите земи. Важна роля в това играе именно фактът, че те се помещават във вече консервирани и често пъти реставрирани автентични сгради от нашето минало.

Кадър от родопското село Широка Лъка, където се намира един от най-красивите етнографски музеи у нас

Що се отнася до технологията на градеж и поддръжката на сградите във времето, експертите биха могли да направят важни изводи за архитектурата по нашите земи. От друга страна, посетителите на тези музейни обекти имат възможността да научат повече за дългогодишната строителна традиция у нас. В архитектурните резервати и етнографските селища имаме възможност да наблюдаваме не само приложението на конкретни строителни материали и техники, характерни за региона (дърво, каменна зидария и т.н.), но и да отчетем разликите в оформлението на сградите според тяхното предназначение и климат – както интериорни, така и екстериорни. Това ни помага да осъзнаем ролята на функционалното предназначение на една сграда и влиянието му над цялостното естетическо влияние на обекта.

Кадър от Етнографски музей на открито „Етър“ край Габрово

Така етнографските музеи ни учат на изключително ценни уроци, особено когато става дума за архитектурна и строителна традиция. Според експерти именно анализа на този аспект на добре съхранените сгради от миналото ни дава ценни изводи, които бихме могли да имплементираме и при проектирането днес.

Интерактивни дейности в етнографските музеи

Голяма част от тях предлагат интерактивни възможности за изучаване на културата и историята на българския народ. Информационни видеа, възстановки и възможност за практикуване на занаятчийски похвати от миналото са само част от идеите, които музейните уредници прилагат днес.

Кадър от Етнографски музей на открито „Етър“ край Габрово

Наскоро в Етъра се проведе образователна програма „В света на Старопланинската архитектура“. По време на събитието, в рамките на 3 дни от 7 до 9 август участниците имаха възможност да научат повече за традиционната архитектура на габровския регион. В програмата бяха предвидени много практически дейности, а голяма част от посетителите и лекторите бяха изявени специалисти и студенти от областта на строителството и архитектурата. Целта на провелото се в началото на август събитие бе именно тази – да подчертае ролята на етнографските комплекси при опознаването на архитектурно-строителната традиция на България.

Ковачевица

Ролята на етнографските музеи е изключително важна не само за експертите и бъдещите проектанти, но и за всеки от нас. Чрез тях ние имаме възможността да се докоснем до миналото на българския народ и да се приближим към корените си. По този начин ние съхраняваме духа, традицията и културата на народа си за бъдещите поколения и се превръщаме в живи посланици на българщината.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Биляна Апостолова
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Охлаждането на интериорите – бъдещето на вътрешния дизайн?
Едно от основните предизвикателства за бъдещето на архитектурата

Проблемът с глобалното затопляне е все по-актуална тема, що се касае до бъдещето на човече…